The Malaysia Post

Anwar sedia berdebat Najib mengenai Sapura Energy

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menerima cabaran bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak untuk membahaskan Sapura Energy Berhad yang bermasalah kewangan

Dalam catatan Facebook, Anwar berkata pendiriannya mengenai perkara itu kekal jelas dan tidak berubah sejak beliau mula-mula melemparkan peluang kepada Najib untuk membahaskan ekonomi lebih sedekad lalu, yang tidak pernah menjadi kenyataan.

“Kini dia memilih untuk mencabar saya pada awal bulan Ramadan, selepas gagal menjawab sanggahan Rafizi Ramli mengenai isu ‘bailout’ Sapura pada ketika peniaga miskin dan kecil tidak dipedulikan,” kata Anwar.

“Saya bersedia untuk berdepan dan berdebat Najib Razak pada bila-bila masa demi rakyat dan negara.”

Pada 2018, Permodalan Nasional Bhd (PNB) — yang menguruskan simpanan masyarakat Bumiputera dan merupakan induk kepada kenderaan pelaburan seperti Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) — membayar RM2.68 bilion dalam perjanjian yang meningkatkan pegangan sahamnya di Sapura daripada 12.6 peratus hingga 40 peratus.

Selepas kerugian terbaru Sapura diterbitkan, Najib – yang telah didapati bersalah menyalahgunakan dana daripada SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1MDB – menggesa kerajaan melindungi syarikat itu daripada muflis.

Najib, yang juga Ahli Parlimen Pekan, kini dibicarakan kerana menyalahgunakan dana daripada 1MDB mencadangkan kerajaan sama ada memberi pinjaman atau mengarahkan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) atau Khazanah Nasional untuk mengambil alih pemilikan pegangan PNB.

Beliau dilaporkan berkata jika Sapura muflis, 10.6 juta pelabur Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan mengalami kerugian langsung RM4 bilion.

Beliau juga berkata PNB, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan kumpulan wang simpanan lain akan menghadapi kerugian tidak langsung akibat hutang RM10 bilion yang terhutang kepada bank tempatan, seperti Maybank, di mana PNB memiliki 50 peratus, sambil menambah kira-kira 10,000 orang akan kehilangan pekerjaan. di Sapura.

Baca Lagi | Anwar sedia berdebat Najib mengenai Sapura Energy

Sebagai tindak balas, Rafizi, yang merupakan bekas ahli parlimen Pandan, menggelar cadangan itu sebagai “najibonomik yang songsang” dan berkata bahawa penyelamatan itu hanya akan memberi manfaat kepada segelintir golongan elit apabila wang itu boleh dibelanjakan dengan lebih baik untuk membantu perniagaan Malaysia yang dilanda pandemik Covid-19.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Permulaan kemenangan untuk Malaysia pada Kejohanan Futsal AFF 2022

Read Next

Elon Musk membeli saham besar dalam Twitter, dunia siber meletup

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.