The Malaysia Post

Elon Musk membeli saham besar dalam Twitter, dunia siber meletup

Saham Twitter melonjak selepas Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mendedahkan pada hari Isnin kepentingan besar dalam syarikat media sosial itu, yang telah dikritiknya kerana pendekatannya terhadap hak pertuturan.

Musk, yang mempunyai lebih 80 juta pengikut di platform microblogging, menjadi pemegang saham terbesarnya berikutan pembelian 73.5 juta saham atau 9.2 peratus saham biasa, menurut pemfailan sekuriti.

Pelaburan itu bernilai kira-kira AS$2.9 bilion (RM12.2 bilion) berdasarkan harga saham Jumaat. Musk kini adalah orang terkaya di dunia, dengan nilai bersih AS$287.6 bilion, menurut Forbes.

Jutawan itu adalah pengguna Twitter yang kerap, kerap mencampur-adukkan kenyataan yang menghasut dan kontroversi mengenai isu atau tokoh awam lain dengan kenyataan yang aneh atau tertumpu kepada perniagaan.

Dia juga telah bertanding berulang kali dengan pengawal selia sekuriti persekutuan, yang bertindak keras terhadap penggunaan media sosialnya selepas usaha yang dikatakan untuk mengambil Tesla secara peribadi pada 2018 gagal.

Saham Twitter melonjak lebih tinggi pada pengumuman itu, melonjak 27.1 peratus kepada AS$49.97.

“Kami menjangkakan kepentingan pasif ini hanya sebagai permulaan perbualan yang lebih luas dengan lembaga Twitter (dan) pengurusan yang akhirnya boleh membawa kepada kepentingan aktif dan peranan pemilikan (berpotensi) lebih agresif Twitter,” penganalisis Daniel Ives dan John Katsingris dari Wedbush menulis dalam nota.

Pendedahan kepentingan Musk berikutan tinjauan pendapat baru-baru ini yang dilancarkan oleh jutawan itu kepada pengikutnya.

Mengatakan “percakapan bebas adalah penting untuk demokrasi yang berfungsi,” Musk, yang telah membincangkan kemungkinan melancarkan syarikat media sosialnya sendiri, pada 25 Mac melancarkan tinjauan di Twitter yang bertanya: “Adakah anda percaya Twitter mematuhi prinsip ini dengan ketat?”

Lebih dua juta orang mengundi dalam tinjauan pendapat itu, dengan lebih 70 peratus berkata “tidak.”

“Memandangkan Twitter berfungsi sebagai dataran bandar awam de facto, kegagalan untuk mematuhi prinsip kebebasan bersuara secara asasnya menjejaskan demokrasi. Apa yang patut dibuat?” dia menyambung keesokan harinya. “Adakah platform baharu diperlukan?”

“Beli sahaja twitter,” adalah salah satu jawapan pertama daripada berpuluh-puluh ribu pengguna.

Konservatif politik AS telah lama mengadu bahawa platform itu menapis suara sayap kanan, satu dakwaan yang dinafikan syarikat itu.

Pengkritiknya khususnya memetik keputusan Twitter untuk mengharamkan Donald Trump berhubung peranan bekas presiden AS itu dalam mencetuskan serangan 6 Januari 2021 ke atas Capitol AS.

Baca Lagi | Elon Musk membeli saham besar dalam Twitter, dunia siber meletup

Twitter juga ada kalanya menghukum Perwakilan Marjorie Taylor Greene, seorang ahli kongres paling kanan Georgia yang telah berulang kali menyiarkan maklumat salah tentang Covid-19 dan vaksin terhadapnya.

Greene mengalu-alukan pelaburan Musk di Twitter, dengan tweet “kebebasan bersuara dipulihkan akan membolehkan kita semua mengalahkan mereka.”

Read Previous

Anwar sedia berdebat Najib mengenai Sapura Energy

Read Next

Biden berkata Putin penjenayah perang, menyeru perbicaraan jenayah perang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.