The Malaysia Post

Biden berkata Putin penjenayah perang, menyeru perbicaraan jenayah perang

Presiden AS Joe Biden menggelar Presiden Rusia Vladimir Putin sebagai penjenayah perang hari ini dan menggesa mengadakan perbicaraan jenayah perang, ketika bantahan global memuncak berhubung pembunuhan orang awam di bandar Bucha, Ukraine.

“Anda melihat apa yang berlaku di Bucha,” kata Biden kepada pemberita di Rumah Putih. “Ini menjamin dia – dia seorang penjenayah perang.”

Penemuan kubur beramai-ramai dan mayat yang diikat ditembak dari jarak dekat di Bucha, di luar Kyiv, sebuah bandar yang diambil balik daripada tentera Rusia, kelihatan bersedia untuk menggerakkan Amerika Syarikat dan Eropah ke dalam sekatan tambahan terhadap Moscow.

Biden berkata, “Kami perlu mengumpulkan maklumat. Kami perlu terus menyediakan senjata yang mereka perlukan untuk meneruskan perjuangan. Dan kita perlu mendapatkan semua butiran supaya ini boleh menjadi sebenar, mempunyai perbicaraan jenayah perang.”

Putin “berkejam. Dan apa yang berlaku di Bucha adalah keterlaluan, dan semua orang melihatnya,” kata Biden.

Kremlin menafikan secara mutlak sebarang tuduhan berkaitan pembunuhan orang awam, termasuk di Bucha, di mana ia berkata kubur dan mayat telah dipentaskan oleh Ukraine untuk memburukkan Rusia.

Presiden Volodymyr Zelenskiy berkata, ia menjadi lebih sukar bagi Ukraine untuk berunding dengan Rusia sejak Kyiv menyedari skala dakwaan kekejaman yang dilakukan oleh tentera Rusia di Ukraine.

Zelenskiy bercakap di televisyen nasional dari bandar Bucha di wilayah Kyiv, di mana mayat yang terikat ditembak dari jarak dekat, kubur besar-besaran dan tanda-tanda hukuman mati yang lain telah ditemui di wilayah yang dirampas semula daripada tentera Rusia.

Kremlin telah menafikan sebarang tuduhan berkaitan pembunuhan orang awam di Bucha.

“Ini adalah jenayah perang dan akan diiktiraf oleh dunia sebagai pembunuhan beramai-ramai,” kata Zelenskiy, memakai perisai badan dan dikelilingi oleh anggota tentera.

“Sangat sukar untuk bercakap apabila anda melihat apa yang mereka lakukan di sini,” katanya. “Semakin lama Persekutuan Rusia mengheret proses pertemuan, semakin buruk bagi mereka dan untuk situasi ini dan untuk perang ini.”

“Kami tahu beribu-ribu orang dibunuh dan diseksa, dengan anggota badan yang terputus, wanita dirogol dan kanak-kanak dibunuh,” katanya.

Baca Lagi | Biden berkata Putin penjenayah perang, menyeru perbicaraan jenayah perang

Rusia menafikan menyasarkan orang awam sejak menceroboh Ukraine pada 24 Februari dalam apa yang dipanggil sebagai “operasi ketenteraan khas” yang bertujuan untuk menyahmiliterisasi dan “menjenahkan” Ukraine. Ukraine berkata ia telah diceroboh tanpa provokasi.

Kemusnahan dan kematian orang awam di Bucha nampaknya akan mendorong Amerika Syarikat dan Eropah ke dalam sekatan tambahan terhadap Moscow, dengan pegawai meningkatkan prospek sekatan ke atas eksport tenaga Rusia.

Read Previous

Elon Musk membeli saham besar dalam Twitter, dunia siber meletup

Read Next

Pendahulu pilihan raya Filipina Marcos Jr melihat petunjuk dipangkas dalam tinjauan pendapat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.