The Malaysia Post

Pendahulu pilihan raya Filipina Marcos Jr melihat petunjuk dipangkas dalam tinjauan pendapat

Ferdinand Marcos Jr

Credits: newsinfo-inquirer

Calon presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr telah mengekalkan pendahuluan yang jelas dalam tinjauan menjelang pilihan raya 9 Mei, walaupun kedudukannya mengecil selepas Naib Presiden Leni Robredo mendapat sokongan, tinjauan pendapat menunjukkan hari ini.

Sokongan untuk Marcos, anak lelaki dan senama kepada mendiang diktator negara, turun sedikit kepada 56 peratus, berbanding 60 peratus dalam tinjauan Pulse Asia sebelumnya pada Januari dan Februari, manakala sokongan Robredo meningkat kepada 24 peratus daripada 15 peratus bulan sebelumnya.

Tinjauan Pulse Asia terhadap 2,400 orang telah dijalankan antara 17-21 Mac, ketika kempen rasmi sedang dijalankan. Sekurang-kurangnya dua perbahasan presiden, yang kedua-duanya dilangkau Marcos, juga telah berlaku sepanjang tempoh itu.

Sokongan untuk pencabar presiden yang lain, Datuk Bandar Manila Francisco Domagoso, bekas juara tinju Manny Pacquiao dan Senator Panfilo Lacson, masing-masing berada pada 8 peratus, 6 peratus dan 2 peratus, tinjauan yang dijalankan secara bersemuka menunjukkan.

Naib presiden Marcos, Sara-Duterte Carpio, anak perempuan penyandang Presiden Rodrigo Duterte, kekal sebagai pilihan utama naib presiden dengan 56 peratus sokongan dalam tinjauan itu, manakala Presiden Senat Vicente Sotto di tempat kedua dengan 20 peratus sokongan.

Di Filipina, presiden dan naib presiden dipilih secara berasingan.

Baca Lagi | Pendahulu pilihan raya Filipina Marcos Jr melihat petunjuk dipangkas dalam tinjauan pendapat

Parti politik Duterte menyokong pencalonan Marcos, tetapi pemimpin Filipina itu berulang kali berkata beliau tidak akan menyokong calon kerana beliau mahu kekal berkecuali.

Lebih 67 juta rakyat Filipina, termasuk 1.7 juta yang tinggal di luar negara, telah mendaftar untuk mengundi dalam pilihan raya, yang mengikut sejarah mempunyai peratusan keluar mengundi yang tinggi.

Jawatan yang dipertandingkan termasuk jawatan presiden, naib presiden, 12 kerusi senat, 300 kerusi dewan rendah, dan kira-kira 18,000 jawatan tempatan. Kempen rasmi bermula pada 8 Februari.

Read Previous

Biden berkata Putin penjenayah perang, menyeru perbicaraan jenayah perang

Read Next

Malaysia diundi dalam kumpulan yang sama dengan juara 16 kali Thailand

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here