The Malaysia Post

Hishammuddin: Perkhidmatan Pertahanan Asia Seterusnya, Persidangan Keselamatan Negara Asia akan diadakan pada Mei 2024

Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Persidangan Keselamatan Negara (Natsec) Asia seterusnya dijadualkan diadakan dari 6 hingga 9 Mei 2024 di Pameran Pusat Dagangan Antarabangsa Malaysia (Mitec) di sini.

Perkara itu diumumkan oleh Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada penghujung edisi 2022, yang berlangsung dari Isnin hingga hari ini.

Hishammuddin berkata beliau gembira kedua-dua acara berjalan lancar dan diiktiraf di peringkat global sebagai antara lima terbaik pameran pertahanan dan keselamatan negara di dunia.

“Saya sangat berbesar hati untuk mengumumkan bahawa empat hari terakhir kami bekerja keras, dan (menilai daripada) sokongan semua rakan, ketakutan dan kebimbangan saya tentang masa depan acara ini adalah tidak berasas.

“Kedua-dua acara yang dianjurkan bersama, dihoskan dan disokong oleh Mindef (Kementerian Pertahanan) dan KDN (Kementerian Dalam Negeri), serta Angkatan Tentera Malaysia, adalah yang terbesar seumpamanya yang diadakan di Malaysia sejak kebelakangan ini,” katanya. sidang media di sini hari ini.

Hishammuddin berkata kejayaan DSA dan Natsec Asia 2022, acara antarabangsa pertama dan terbesar yang diadakan di Malaysia sejak wabak itu melanda pada awal 2020, adalah bukti bahawa Malaysia bersedia untuk menghadapi cabaran yang mendatang dan kini benar-benar terbuka untuk perniagaan.

Beliau berkata acara empat hari itu menyaksikan pemeteraian kontrak, Memorandum Persefahaman, Surat Perjanjian, Surat Niat dan perjanjian usaha sama bernilai lebih RM6 bilion, mengukuhkan kerjasama serantau dan dua hala antara negara Asean dan pertahanan global dan keselamatan negara. industri.

“Walaupun ia tidak dibuka kepada orang ramai, seramai 33,147 pengunjung perdagangan telah direkodkan setakat semalam, selain 350 delegasi VIP dan VVIP serta lebih 1,000 syarikat yang mengambil bahagian dan lebih 20 astaka antarabangsa,” katanya.

Hishammuddin juga berkata kejayaan DSA dan Natsec Asia adalah petanda baik bagi penganjuran Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA) tahun depan.

“Sama ada kami meneruskan penganjuran LIMA atau tidak adalah sangat bergantung kepada prestasi kami di DSA dan NAT Natsec SEC Asia, dan berdasarkan bantuan yang kami terima daripada semua pihak dalam empat hari lepas, saya yakin kami telah berjaya di DSA dan Natsec Asia.

“Ia telah meletakkan kami di atas asas yang kukuh untuk menganjurkan dan menjayakan LIMA tahun hadapan, InsyaAllah,” tambahnya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Jonathan Yasin, dalam ucapan penutupnya, menyatakan bahawa edisi kedua Natsec Asia telah meningkatkan lagi statusnya sebagai satu-satunya acara di dunia yang memaparkan kedua-dua isu berkaitan pertahanan dan keselamatan negara secara berdampingan dalam perkara yang sama. platform.

Baca Lagi | Hishammuddin: Perkhidmatan Pertahanan Asia Seterusnya, Persidangan Keselamatan Negara Asia akan diadakan pada Mei 2024

Beliau berkata Malaysia sudah tentu mendahului dalam menyediakan platform bersatu untuk rantau ini didengari oleh seluruh dunia.

“Adalah menjadi kewajipan serius kementerian untuk melindungi dan menjaga semua perkara berkaitan keselamatan negara di Malaysia, kebanyakannya melibatkan isu rentas sempadan yang memerlukan kerjasama dua hala,” katanya.

Read Previous

Kementerian Dalam Negeri mengaktifkan semula senarai individu yang dilarang memasuki Malaysia

Read Next

Bekas wakil rakyat DAP berkata parti mesti bertindak tegas dalam menarik sokongan Melayu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.