The Malaysia Post

Kementerian Dalam Negeri mengaktifkan semula senarai individu yang dilarang memasuki Malaysia

Datuk Seri Hamzah Zainudin

Credits: yimg

Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah mengaktifkan semula senarai individu yang dilarang memasuki negara ini kerana disabitkan kesalahan berikutan pembukaan semula sempadan Malaysia selepas memasuki fasa peralihan kepada endemik semalam.

Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata tindakan itu diambil bagi memastikan keselamatan negara berada pada tahap tertinggi.

“Kita tidak nyatakan dari negara mana, tetapi sudah ada senarai hitam yang kita sediakan untuk memastikan mereka tidak dibenarkan masuk ke negara kita,” katanya pada sidang media selepas majlis penyampaian sumbangan masjid dan surau kawasan Batu Kurau. disini hari ini.

Hamzah berkata agensi keselamatan telah diarah bersiap sedia sejak sebulan lalu bagi meningkatkan keselamatan di pintu masuk negara selepas Kabinet bersetuju membuka semula sempadan negara.

“Apa pun yang kita lakukan, kita mesti bersedia untuk mengutamakan keselamatan negara kerana walaupun seseorang masuk secara biasa ia tidak bermakna mereka tidak akan melakukan jenayah kerana ramai yang masuk cuba melakukan jenayah dan kesalahan di negara kita.

“Jadi kita perlu mempertahankan bukan sahaja maruah negara tetapi juga keselamatan rakyatnya dan warga asing yang memasuki Malaysia juga akan berasa lega kerana negara ini selamat untuk dikunjungi,” tambahnya.

Mengenai sama ada Pelan Tindakan Kebangsaan bagi Membanteras Keganasan Ekstremisme (NAPPCVE) perlu dikaji semula, beliau berkata kementerian melalui jawatankuasa khas itu sentiasa mengkaji senarai individu yang melakukan kesalahan termasuk ekstremisme dan keganasan bagi memastikan senarai itu kekal relevan.

Beliau berkata pihak berkuasa juga mengetatkan kawalan sempadan bagi mengekang aktiviti penyeludupan terutama pengedaran dadah dan mana-mana individu yang didapati cuba menyeludup seludup akan ditangkap dan dibawa ke mahkamah tanpa kompromi.

Sementara itu, ditanya mengenai memorandum persefahaman (MoU) Malaysia dan Indonesia bagi pengambilan dan perlindungan pembantu rumah Indonesia di negara ini, Hamzah berkata permohonan itu mesti dibuat secara sah.

“Kami akan menangkap sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang, bukan sahaja warga asing yang masuk tetapi juga mereka di sini yang mungkin menjadikan pembantu rumah sebagai mangsa akan ditangkap dan dihukum,” katanya.

Baca Lagi | Kementerian Dalam Negeri mengaktifkan semula senarai individu yang dilarang memasuki Malaysia

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata dalam sidang media bersama presiden Indonesia Joko Widodo berikutan pemeteraian MoU itu akan memastikan proses pengambilan dan mekanisme perlindungan dilaksanakan secara menyeluruh oleh pihak berkaitan mengikut dasar dan peruntukan undang-undang di kedua-dua negara. .

Read Previous

Muhyiddin mengakui bertemu Dr Mahathir untuk membincangkan kemungkinan kerjasama untuk menggulingkan BN

Read Next

Hishammuddin: Perkhidmatan Pertahanan Asia Seterusnya, Persidangan Keselamatan Negara Asia akan diadakan pada Mei 2024

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here