The Malaysia Post

Muhyiddin mengakui bertemu Dr Mahathir untuk membincangkan kemungkinan kerjasama untuk menggulingkan BN

muhyiddin yassin

Credits: tosshub

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata hari ini beliau telah mengatur pertemuan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad hanya untuk membincangkan kemungkinan kerjasama.

Selepas yang kedua menuduh beliau meminta bantuan untuk kembali sebagai perdana menteri, Muhyiddin berkata pertemuan itu adalah langkah awal untuk mendapatkan pandangan pemimpin parti politik dan belum ada keputusan muktamad dibuat.

“Mereka menyuarakan pandangan mereka kepada saya bahawa adalah lebih baik semua parti bukan BN membentuk kerjasama politik bagi mengelak pergaduhan pelbagai penjuru pada pilihan raya umum ke-15,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Beliau berkata mereka menyedari majoriti pengundi masih tidak menyokong Barisan Nasional (BN) kerana imej kleptokrasinya, tetapi pergaduhan pelbagai penjuru telah menyebabkan undi berpecah antara parti bukan BN.

“Sebab itulah BN memenangi pilihan raya negeri Melaka dan Johor walaupun ditolak majoriti rakyat,” katanya.

“Inilah sebabnya saya mengambil inisiatif untuk bertemu dengan pemimpin utama parti politik dalam kerajaan dan pembangkang untuk membentuk kerjasama bagi pilihan raya umum,” katanya.

Beliau juga berkata beberapa pemimpin politik termasuk dari Parti Pejuang Tanah Air, di mana Dr Mahathir adalah pengerusinya, pergi menemuinya selepas pilihan raya negeri Johor.

Dr Mahathir semalam berkata Muhyiddin menemuinya baru-baru ini untuk meminta bantuannya untuk mendapatkan semula jawatan perdana menteri.

Bekas pengerusi Bersatu itu berkata, Muhyiddin meminta bantuan daripada parti serpihan Pejuang walaupun mengetahui hakikat parti itu tidak kukuh dan lemah dari segi kewangan.

Beliau juga berkata ramai orang ramai tidak berpuas hati dengan kepimpinan Muhyiddin ketika menjadi perdana menteri.

Baca Lagi | Muhyiddin mengakui bertemu Dr Mahathir untuk membincangkan kemungkinan kerjasama untuk menggulingkan BN

Muhyiddin pada 2020 mengetuai Bersatu meninggalkan gabungan Pakatan Harapan, membawa kepada kejatuhan pentadbirannya walaupun memenangi pilihan raya umum ke-14, dengan Dr Mahathir meletak jawatan sebagai perdana menteri dan kemudian meninggalkan parti itu untuk membentuk Pejuang.

Muhyiddin kemudiannya bergabung dengan bekas musuh politik Umno dan PAS untuk membentuk kerajaan Perikatan Nasional, dengan beliau sebagai perdana menteri.

Read Previous

Rafizi: Pakatan, PKR perlu bergerak

Read Next

Kementerian Dalam Negeri mengaktifkan semula senarai individu yang dilarang memasuki Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here