The Malaysia Post

Perancis berkata gelombang Covid kelima melanda pada kelajuan ‘kilat’

Delta variant

Credits: googleusercontent

Jangkitan koronavirus gelombang kelima di Perancis meningkat pada kadar yang membimbangkan, lapor kerajaan hari ini, dengan kes Covid harian baharu hampir meningkat dua kali ganda sepanjang minggu lalu.

Purata kes baharu tujuh hari mencecah 17,153 semalam, meningkat daripada 9,458 seminggu sebelumnya, menurut pihak berkuasa kesihatan, peningkatan sebanyak 81 peratus.

“Gelombang kelima bermula pada kelajuan kilat,” kata jurucakap kerajaan Gabrial Attal kepada media.

Peningkatan tujuh hari terkini adalah tiga kali ganda purata kenaikan kes yang direkodkan dalam tempoh tiga minggu sebelumnya, menunjukkan percepatan eksponen jangkitan.

Buat masa ini lonjakan jangkitan tidak membawa kepada kemasukan besar pesakit Covid ke hospital, dengan pihak berkuasa mengaitkan bilangan pesakit rawatan rapi yang terhad dengan kadar vaksin yang tinggi di Perancis yang kelihatan sangat berkesan terhadap bentuk Covid yang paling berbahaya.

Semalam, hospital melaporkan seramai 7,974 pesakit Covid dalam jagaan mereka, dengan 1,333 daripadanya dalam rawatan intensif.

Ini berbanding 6,500 dan 1,000, masing-masing, sebulan lebih awal.

“Terdapat peningkatan yang sangat kuat dalam jangkitan, tetapi kami juga tahu bahawa di Perancis kami mempunyai perlindungan vaksinasi yang sangat besar,” katanya. “Kami nampaknya mendahului jiran kami mengenai pukulan penggalak.”

Pengenalan pas kesihatan Perancis mendahului negara lain pada musim panas juga membantu mengawal Covid, katanya.

Baca Lagi | Perancis berkata gelombang Covid kelima melanda pada kelajuan ‘kilat’

Pas kesihatan, yang diperlukan di restoran Perancis, kafe dan banyak tempat kebudayaan, memperakui bahawa seseorang telah diberi vaksin sepenuhnya, baru-baru ini pulih daripada Covid, atau telah diuji negatif untuk virus itu.

Kerajaan terus berpegang pada pilihannya untuk “membawa berat sekatan kepada orang yang tidak divaksinasi dan bukannya orang yang divaksinasi”, kata Attal.

Read Previous

Pakatan kalah besar dalam undian Melaka kerana Bersatu pergi

Read Next

DAP Sarawak berkata masih belum memuktamadkan calon bagi kerusi DUN utama di Sibu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here