Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Perancis berkata gelombang Covid kelima melanda pada kelajuan ‘kilat’

Delta variant

Jangkitan koronavirus gelombang kelima di Perancis meningkat pada kadar yang membimbangkan, lapor kerajaan hari ini, dengan kes Covid harian baharu hampir meningkat dua kali ganda sepanjang minggu lalu.

Purata kes baharu tujuh hari mencecah 17,153 semalam, meningkat daripada 9,458 seminggu sebelumnya, menurut pihak berkuasa kesihatan, peningkatan sebanyak 81 peratus.

“Gelombang kelima bermula pada kelajuan kilat,” kata jurucakap kerajaan Gabrial Attal kepada media.

Peningkatan tujuh hari terkini adalah tiga kali ganda purata kenaikan kes yang direkodkan dalam tempoh tiga minggu sebelumnya, menunjukkan percepatan eksponen jangkitan.

Buat masa ini lonjakan jangkitan tidak membawa kepada kemasukan besar pesakit Covid ke hospital, dengan pihak berkuasa mengaitkan bilangan pesakit rawatan rapi yang terhad dengan kadar vaksin yang tinggi di Perancis yang kelihatan sangat berkesan terhadap bentuk Covid yang paling berbahaya.

Semalam, hospital melaporkan seramai 7,974 pesakit Covid dalam jagaan mereka, dengan 1,333 daripadanya dalam rawatan intensif.

Ini berbanding 6,500 dan 1,000, masing-masing, sebulan lebih awal.

“Terdapat peningkatan yang sangat kuat dalam jangkitan, tetapi kami juga tahu bahawa di Perancis kami mempunyai perlindungan vaksinasi yang sangat besar,” katanya. “Kami nampaknya mendahului jiran kami mengenai pukulan penggalak.”

Pengenalan pas kesihatan Perancis mendahului negara lain pada musim panas juga membantu mengawal Covid, katanya.

Baca Lagi | Perancis berkata gelombang Covid kelima melanda pada kelajuan ‘kilat’

Pas kesihatan, yang diperlukan di restoran Perancis, kafe dan banyak tempat kebudayaan, memperakui bahawa seseorang telah diberi vaksin sepenuhnya, baru-baru ini pulih daripada Covid, atau telah diuji negatif untuk virus itu.

Kerajaan terus berpegang pada pilihannya untuk “membawa berat sekatan kepada orang yang tidak divaksinasi dan bukannya orang yang divaksinasi”, kata Attal.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini