Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DAP Sarawak berkata masih belum memuktamadkan calon bagi kerusi DUN utama di Sibu

parti tindakan demokratik

Parti Tindakan Demokratik (DAP) masih belum memuktamadkan calonnya untuk kerusi Bukit Assek, Pelawan, Bawang Assan dan Dudong.

Ini ditunjukkan oleh Irene Chang, penyandang Bukit Assek, ketika ditemui pemberita selepas mendapatkan borang pencalonan bagi pilihan raya negeri ke-12 daripada pegawai tadbir Pejabat Daerah Sibu Salehah Hid semalam.

Dia ditemani oleh David Wong, penyandang untuk Pelawan.

“Saya tidak dapat pastikan di mana calon yang berpotensi, termasuk saya sendiri, akan diletakkan.

“Pimpinan tertinggi parti (DAP) akan membuat pengumuman rasmi tidak lama lagi, jadi buat masa ini, kami sendiri tidak pasti kerusi mana yang akan kami tandingi.

“Kami bersiap sedia dengan membeli borang pencalonan lebih awal,” katanya.

Menyertai kedua-dua penyandang itu ialah Amy Lau, yang merupakan pembantu khas kepada Ahli Parlimen Sibu, dan ahli DAP Sarawak Philip Ling.

Apabila digesa oleh pemberita untuk mengesahkan sama ada Dap akan meletakkan Ling dan Lau di Bawang Assan dan Dudong, masing-masing atau tidak, Wong hanya menjawab: “Apa yang boleh saya katakan ialah semua yang hadir di sini hari ini adalah calon berpotensi parti kita.”

Ia diketahui selain Bukit Assek dan Pelawan, DAP juga mengintai kerusi Dudong dan Bawang Assan.

Bagi Bukit Assek, Chang berkata beliau akan menjangkakan perlawanan pelbagai penjuru, termasuk pencabar daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS), pada pilihan raya negeri akan datang.

“Daripada apa yang saya tahu dan apa yang kita baca di akhbar, Parti Sarawak Bersatu (PSB) dan Parti Bumi Kenyalang (PBK) juga telah memaklumkan hasrat mereka untuk bertanding di Bukit Assek.

“Tetapi sehingga hari penamaan calon, kita tidak akan tahu sebenarnya,” katanya sambil berharap setiap pengundi Sarawak yang layak akan menggunakan hak mereka pada hari pengundian.

Sehubungan itu, beliau mengakui pengundian akan diadakan pada masa pandemik.

“Saya percaya SOP (prosedur operasi standard) akan dipatuhi dengan ketat.

Baca Lagi | DAP Sarawak berkata masih belum memuktamadkan calon bagi kerusi DUN utama di Sibu

“Semua orang bimbang untuk mengundi dalam situasi sedemikian, tetapi saya berharap mereka akan keluar untuk membuang undi.

“Ia adalah masa depan kita. Kami mempunyai peluang setiap lima tahun sekali untuk memilih kerajaan negeri,” katanya.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini