The Malaysia Post

DAP Sarawak berkata masih belum memuktamadkan calon bagi kerusi DUN utama di Sibu

Parti Tindakan Demokratik (DAP) masih belum memuktamadkan calonnya untuk kerusi Bukit Assek, Pelawan, Bawang Assan dan Dudong.

Ini ditunjukkan oleh Irene Chang, penyandang Bukit Assek, ketika ditemui pemberita selepas mendapatkan borang pencalonan bagi pilihan raya negeri ke-12 daripada pegawai tadbir Pejabat Daerah Sibu Salehah Hid semalam.

Dia ditemani oleh David Wong, penyandang untuk Pelawan.

“Saya tidak dapat pastikan di mana calon yang berpotensi, termasuk saya sendiri, akan diletakkan.

“Pimpinan tertinggi parti (DAP) akan membuat pengumuman rasmi tidak lama lagi, jadi buat masa ini, kami sendiri tidak pasti kerusi mana yang akan kami tandingi.

“Kami bersiap sedia dengan membeli borang pencalonan lebih awal,” katanya.

Menyertai kedua-dua penyandang itu ialah Amy Lau, yang merupakan pembantu khas kepada Ahli Parlimen Sibu, dan ahli DAP Sarawak Philip Ling.

Apabila digesa oleh pemberita untuk mengesahkan sama ada Dap akan meletakkan Ling dan Lau di Bawang Assan dan Dudong, masing-masing atau tidak, Wong hanya menjawab: “Apa yang boleh saya katakan ialah semua yang hadir di sini hari ini adalah calon berpotensi parti kita.”

Ia diketahui selain Bukit Assek dan Pelawan, DAP juga mengintai kerusi Dudong dan Bawang Assan.

Bagi Bukit Assek, Chang berkata beliau akan menjangkakan perlawanan pelbagai penjuru, termasuk pencabar daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS), pada pilihan raya negeri akan datang.

“Daripada apa yang saya tahu dan apa yang kita baca di akhbar, Parti Sarawak Bersatu (PSB) dan Parti Bumi Kenyalang (PBK) juga telah memaklumkan hasrat mereka untuk bertanding di Bukit Assek.

“Tetapi sehingga hari penamaan calon, kita tidak akan tahu sebenarnya,” katanya sambil berharap setiap pengundi Sarawak yang layak akan menggunakan hak mereka pada hari pengundian.

Sehubungan itu, beliau mengakui pengundian akan diadakan pada masa pandemik.

“Saya percaya SOP (prosedur operasi standard) akan dipatuhi dengan ketat.

Baca Lagi | DAP Sarawak berkata masih belum memuktamadkan calon bagi kerusi DUN utama di Sibu

“Semua orang bimbang untuk mengundi dalam situasi sedemikian, tetapi saya berharap mereka akan keluar untuk membuang undi.

“Ia adalah masa depan kita. Kami mempunyai peluang setiap lima tahun sekali untuk memilih kerajaan negeri,” katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Perancis berkata gelombang Covid kelima melanda pada kelajuan ‘kilat’

Read Next

Tukang emas Lubnan Global Royalty akan memfailkan semula saman terhadap Rosmah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.