The Malaysia Post

Tukang emas Lubnan Global Royalty akan memfailkan semula saman terhadap Rosmah

Firma barang kemas Lubnan Global Royalty Trading SAL akan memfailkan semula saman terhadap Datin Seri Rosmah Mansor bagi menuntut ganti rugi bagi 43 barang kemas bernilai AS$14.57 juta (RM61 juta) yang didakwa masih dalam milikan isteri bekas perdana menteri itu.

Perkara itu dimaklumkan oleh peguam bela Global Royalty Datuk David Gurupatham ketika dihubungi selepas pengurusan kes di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Muhammad Jamil Hussin hari ini.

“Kami telah memfailkan afidavit untuk mengesahkan bahawa selepas pemeriksaan oleh wakil Global Royalti pada 25 Oktober hingga 3 November di bilik kebal Bank Negara Malaysia (BNM), hanya satu gelang berlian milik Global Royalty ditemui daripada 44 barang kemas yang dakwa Datin Seri Rosmah.

“Sebelum ini, kita telah menarik balik saman sivil yang difailkan terhadapnya (Rosmah) pada 2019 kerana kita perlu mengesahkan sama ada 44 barang kemas itu ada di BNM atau tidak…jadi, kita akan memfailkan semula saman sivil kerana percaya 43 keping barang kemas masih dalam simpanannya,” kata peguam itu.

Gurupatham berkata berdasarkan memorandum konsainan, Rosmah perlu membayar jumlah harga barang kemas itu jika dia tidak memulangkannya kepada Global Royalty.

Barang kemas itu adalah antara pelbagai barangan yang dirampas polis dari premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd di Pavilion Residences pada Mei 2018, yang didakwa ada kaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sementara itu, Gurupatham berkata mahkamah telah menetapkan 23 hingga 27 Mei 2022, untuk pendengaran tuntutan rampasan barangan lain yang dirampas di premis Obyu Holdings termasuk barang kemas, jam tangan dan beg tangan serta cermin mata.

“Ia juga termasuk gelang berlian bernilai AS$220,000 milik Global Royalty, yang ditemui semasa pemeriksaan di BNM,” katanya.

Baca Lagi | Tukang emas Lubnan Global Royalty akan memfailkan semula saman terhadap Rosmah

Timbalan Pendakwa Raya Faten Hadni Khairuddin mengesahkan tarikh itu.

Pada 2019, pihak pendakwaan telah memfailkan permohonan pelucuthakan terhadap Obyu Holdings untuk merampas pelbagai barangan termasuk 11,991 unit barang kemas, 401 tali jam tangan dan 16 aksesori jam tangan, 234 pasang cermin mata dan 306 beg tangan serta wang tunai dalam pelbagai denominasi berjumlah RM14,349,16. .

Read Previous

DAP Sarawak berkata masih belum memuktamadkan calon bagi kerusi DUN utama di Sibu

Read Next

Calon presiden Filipina Marcos Jr diuji untuk kokain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.