Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tukang emas Lubnan Global Royalty akan memfailkan semula saman terhadap Rosmah

Datin Seri Rosmah Mansor

Firma barang kemas Lubnan Global Royalty Trading SAL akan memfailkan semula saman terhadap Datin Seri Rosmah Mansor bagi menuntut ganti rugi bagi 43 barang kemas bernilai AS$14.57 juta (RM61 juta) yang didakwa masih dalam milikan isteri bekas perdana menteri itu.

Perkara itu dimaklumkan oleh peguam bela Global Royalty Datuk David Gurupatham ketika dihubungi selepas pengurusan kes di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Muhammad Jamil Hussin hari ini.

“Kami telah memfailkan afidavit untuk mengesahkan bahawa selepas pemeriksaan oleh wakil Global Royalti pada 25 Oktober hingga 3 November di bilik kebal Bank Negara Malaysia (BNM), hanya satu gelang berlian milik Global Royalty ditemui daripada 44 barang kemas yang dakwa Datin Seri Rosmah.

“Sebelum ini, kita telah menarik balik saman sivil yang difailkan terhadapnya (Rosmah) pada 2019 kerana kita perlu mengesahkan sama ada 44 barang kemas itu ada di BNM atau tidak…jadi, kita akan memfailkan semula saman sivil kerana percaya 43 keping barang kemas masih dalam simpanannya,” kata peguam itu.

Gurupatham berkata berdasarkan memorandum konsainan, Rosmah perlu membayar jumlah harga barang kemas itu jika dia tidak memulangkannya kepada Global Royalty.

Barang kemas itu adalah antara pelbagai barangan yang dirampas polis dari premis milik Obyu Holdings Sdn Bhd di Pavilion Residences pada Mei 2018, yang didakwa ada kaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sementara itu, Gurupatham berkata mahkamah telah menetapkan 23 hingga 27 Mei 2022, untuk pendengaran tuntutan rampasan barangan lain yang dirampas di premis Obyu Holdings termasuk barang kemas, jam tangan dan beg tangan serta cermin mata.

“Ia juga termasuk gelang berlian bernilai AS$220,000 milik Global Royalty, yang ditemui semasa pemeriksaan di BNM,” katanya.

Baca Lagi | Tukang emas Lubnan Global Royalty akan memfailkan semula saman terhadap Rosmah

Timbalan Pendakwa Raya Faten Hadni Khairuddin mengesahkan tarikh itu.

Pada 2019, pihak pendakwaan telah memfailkan permohonan pelucuthakan terhadap Obyu Holdings untuk merampas pelbagai barangan termasuk 11,991 unit barang kemas, 401 tali jam tangan dan 16 aksesori jam tangan, 234 pasang cermin mata dan 306 beg tangan serta wang tunai dalam pelbagai denominasi berjumlah RM14,349,16. .

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini