The Malaysia Post

Calon presiden Filipina Marcos Jr diuji untuk kokain

Anak lelaki dan senama bekas diktator Filipina Ferdinand Marcos berkata pada hari Selasa dia menjalani ujian kokain selepas Presiden Rodrigo Duterte

menuduh seorang calon presiden yang tidak dinamakan menggunakan dadah haram itu.

Marcos Jr, yang merupakan antara pendahulu yang ingin menggantikan Duterte pada 2022, berkata dalam satu kenyataan bahawa dia telah diuji pada Isnin dan telah menyerahkan keputusan itu kepada tiga agensi polis.

Dia memberitahu penyiar tempatan bahawa dia telah diuji negatif.

“Saya benar-benar tidak merasakan bahawa saya adalah orang yang dikiaskan,” kata Marcos Jr, yang lebih dikenali sebagai “Bongbong”.

“Walaupun begitu, saya percaya adalah menjadi tanggungjawab saya sebagai pegawai awam yang bercita-cita tinggi untuk memberi jaminan kepada rakan Filipina bahawa saya menentang dadah haram. Itulah sebabnya saya mengambil ujian kokain semalam.”

Duterte, yang telah melancarkan perang maut terhadap dadah yang telah membunuh beribu-ribu orang, tidak mengenal pasti calon yang didakwanya menggunakan kokain.

Ada kalanya dia merujuk kepada mereka menggunakan kata ganti nama lelaki.

“Ada calon yang menggunakan kokain – anda boleh bertanya kepada orang kaya,” kata Duterte pada hari Isnin.

“Kenapa saya tidak tangkap orang itu? Anda tidak tahu orang kaya, mereka menaiki kapal layar atau di udara, di situlah mereka mendengus.”

Tinjauan kebocoran yang dijalankan pada Oktober oleh badan pengundian yang dihormati Stesen Cuaca Sosial dilaporkan menunjukkan Marcos Jr sebagai pilihan utama untuk presiden dengan 47 peratus sokongan pengundi.

Beliau diikuti oleh penyandang naib presiden dan calon pembangkang terkemuka Leni Robredo (18 peratus) dan datuk bandar selebriti Francisco Domagoso (13 peratus).

Pesara juara tinju dan senator Manny Pacquiao berada di tempat keempat dengan 9 peratus, diikuti Senator Panfilo Lacson dengan 5 peratus.

Lacson berkata pada hari Selasa dia dan pasangan naib presidennya, Senator Vicente Sotto, secara sukarela telah menjalani “ujian pelbagai dadah” pada hari Isnin. Dia berkata mereka telah “lulus”.

Pacquiao, yang telah mengaku menggunakan ganja dan meth kristal pada masa mudanya, berkata dia menyokong ujian dadah mandatori bagi mereka yang mencari jawatan kerajaan.

“Walaupun saya tidak berada dalam kedudukan untuk menilai sesiapa dalam isu ini, saya bersedia menjalani ujian dadah pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja,” kata Pacquiao pada Jumaat, mencadangkan ujian folikel rambut menawarkan “keputusan yang lebih baik”.

Domagoso pada hari Jumaat juga menafikan menggunakan dadah.

Duterte telah menjadi sekutu keluarga Marcos yang kontroversi, yang telah pergi ke buangan di Amerika Syarikat selepas kejatuhan memalukan patriark itu pada tahun 1986.

Tetapi baru-baru ini Duterte secara terbuka mengkritik Marcos Jr, menyifatkan beliau sebagai “pemimpin yang lemah… dibebani dengan bagasi”.

Sara Duterte, anak perempuannya, telah dijangka secara meluas untuk bertanding jawatan presiden, dan berpotensi melindunginya daripada tuduhan jenayah di Filipina dan pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa berhubung perang dadahnya yang membawa maut.

Tetapi dia telah memfailkan pencalonannya untuk naib presiden, jawatan yang memegang kuasa yang sangat kecil, dan membentuk pakatan dengan Marcos Jr.

Di Filipina, presiden dan naib presiden dipilih secara berasingan.

Sara memberitahu perhimpunan penyokong Ahad “kita perlu melindungi calon kita. Marilah kita melindungi BBM (‘Bongbong’ Marcos)”.

Baca Lagi | Calon presiden Filipina Marcos Jr diuji untuk kokain

Pengganti pilihan Duterte kini ialah pembantu rapatnya Senator Christopher Go, yang membuat penyertaan pada saat akhir dalam perlumbaan pada 13 November.

Ramai penganalisis menganggap Go tidak mungkin menang.

Read Previous

Tukang emas Lubnan Global Royalty akan memfailkan semula saman terhadap Rosmah

Read Next

Pemenang Hadiah Nobel Ressa menolak pergi ke buangan atas tuduhan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.