The Malaysia Post

Pemenang Hadiah Nobel Ressa menolak pergi ke buangan atas tuduhan

Wartawan pemenang Hadiah Nobel Filipina, Maria Ressa menolak hari ini pergi ke buangan kerana cabaran undang-undang yang dihadapinya, dan peguamnya menggesa kerajaan Presiden Rodrigo Duterte menggugurkan semua pertuduhan terhadapnya.

Ressa, pemenang Nobel pertama dari Filipina, berkongsi Hadiah Keamanan dengan wartawan penyiasat Rusia Dmitry Muratov, satu langkah yang dilihat secara meluas sebagai bertujuan sebagai pengesahan hak kebebasan bersuara di bawah kritikan di seluruh dunia.

Laman berita Ressa, Rappler, telah digantung lesennya dan dia telah menghadapi tindakan undang-undang atas pelbagai sebab, bermotivasi, kata penyokong, dengan penelitiannya terhadap dasar kerajaan, termasuk perang berdarah terhadap dadah yang dilancarkan oleh Duterte.

“Pengasingan bukanlah satu pilihan,” Ressa memberitahu sidang akhbar yang disiarkan bersama pasukan undang-undangnya, sambil menambah bahawa dia merasakan iklim keganasan dan ketakutan di bawah penggal Duterte semakin reda sebelum pilihan raya 2022.

Bebas dengan ikat jamin ketika dia merayu terhadap hukuman penjara enam tahun yang dijatuhkan tahun lepas untuk sabitan libel, Ressa menghadapi lima pertuduhan mengelak cukai dan kes korporat dengan pengawal selia.

“Anda tidak tahu bagaimana rasanya kebebasan sehingga anda hampir kehilangannya,” kata Ressa dari bandar Boston di AS, tempat dia dalam lawatan akademik.

Filipina menyaksikan kedudukannya dalam Indeks Kebebasan Akhbar Dunia 2021 turun dua mata kepada 138 daripada 180 negara, dan Jawatankuasa Melindungi Wartawan meletakkan Filipina di tempat ketujuh di dunia dalam indeks impunitinya, yang menjejaki kematian ahli media yang pembunuhnya dibebaskan. .

Kerajaan menafikan media yang mengganggu dan mengatakan sebarang masalah yang dihadapi oleh organisasi adalah undang-undang, bukan politik. Ia mengatakan ia percaya kepada kebebasan bersuara.

Ditanya mengenai situasi Ressa, menteri kehakiman berkata Filipina menghargai demokrasi, kebebasan dan hak asasi manusia.

“Semua kes yang dihadapi oleh Maria Ressa di negara kita telah melalui proses undang-undang yang sewajarnya, dan Ressa sentiasa diberikan, dan akan terus diberikan, semua hak di bawah undang-undang kita untuk membela diri dan membuktikan dia tidak bersalah dalam satu adil dan perbicaraan tidak berat sebelah,” kata Menardo Guevarra kepada Reuters.

Baca Lagi | Pemenang Hadiah Nobel Ressa menolak pergi ke buangan atas tuduhan

Amal Clooney, seorang peguam hak asasi manusia yang mewakili Ressa, memberitahu sidang akhbar bahawa kerajaan perlu memutuskan sama ada untuk “menggandakan penganiayaan terhadap wartawan tunggal ini” atau menunjukkan bahawa ia tidak takut kritikan dan “sekali lagi adalah mercu tanda untuk kebebasan dan demokrasi di seluruh dunia”.

Ressa telah meminta kelulusan kerajaan untuk pergi ke Norway untuk menerima Hadiah Keamanan Nobel pada 10 Dis.

Read Previous

Calon presiden Filipina Marcos Jr diuji untuk kokain

Read Next

Najib mahu pendengaran rayuan sabitan SRC ditangguhkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.