Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Najib mahu pendengaran rayuan sabitan SRC ditangguhkan

Datuk Seri Najib Razak

Pasukan pembelaan Datuk Seri Najib Razak telah memohon untuk menjadualkan semula perbicaraan bagi rayuan bekas perdana menteri itu terhadap sabitan dan hukuman penjara kerana menyalahgunakan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Peguam Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata Najib mahu tarikh perbicaraan semasa di Mahkamah Rayuan dikosongkan dan digantikan dengan yang lain pada minggu berikutnya.

Keputusan mahkamah rayuan berhubung rayuan Najib kini ditetapkan pada 8 Disember.

Mengenai alasan untuk menjadualkan semula perbicaraan, Najib berkata beliau tidak akan dapat hadir ke mahkamah pada tarikh tersebut kerana beliau akan menjalani kuarantin sekembalinya dari Singapura pada minggu yang sama pada 5 Disember.

“Pemohon dengan rendah hati menyerahkan supaya tarikh 8 Disember dikosongkan dan tarikh keputusan ditetapkan pada minggu berikutnya dari 13 Disember hingga 17 Disember (atau mana-mana tarikh lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah).

“Sebabnya pemohon akan berada di Singapura sehingga 5 Disember dan sekembalinya, dia akan menjalani kuarantin diri mandatori selama tujuh hari.

“Ini adalah arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia dan Kementerian Kesihatan untuk pulang warganegara dari luar negara.

“Oleh itu, memandangkan anak guam kami hanya akan pulang pada 5 Disember, dia perlu dikuarantin sehingga 12 Disember dan hanya boleh menghadiri mahkamah atau perhimpunan awam mulai 13 Disember dan seterusnya,” kata surat yang ditandatangani di bawah Muhammad Shafee itu.

Najib berada di Singapura untuk melawat anak perempuannya, Nooryana Najwa, yang melahirkan anak keduanya baru-baru ini.

Selain itu, Muhammad Shafee menyatakan bahawa pengubahan wang haram dan perbicaraan penyata cukai yang salah juga dijadualkan disambung semula untuk pendengaran pada 8 Disember.

Beliau seterusnya menegaskan bahawa memandangkan tarikh yang ditetapkan untuk perbicaraan adalah sangat terhad, adalah amat sukar untuk menggantikannya dengan tarikh baharu jika ia dikosongkan bagi membolehkan keputusan rayuan SRC Najib diteruskan.

Muhammad Shafee berkata timbalan pendakwa raya yang diketuai oleh pendakwa raya ad hoc Datuk V Sithambaram juga telah dimaklumkan mengenai perkara itu dan tidak membangkitkan sebarang bantahan untuk penjadualan semula itu.

Ketika dihubungi kemudian, seorang pendakwa raya dari Jabatan Peguam Negara yang dilampirkan kes itu mengesahkan permohonan Najib diterima dan berkata tiada bantahan akan dibangkitkan berdasarkan alasan seperti yang dijelaskan dalam dokumen itu.

Sebelum ini, rayuan Najib berakhir pada 18 Mei selepas 15 hari perbicaraan. Perbicaraan yang bermula pada 5 April itu pada mulanya dijadualkan selama 12 hari sehingga 22 April tetapi tiga hari tambahan diperuntukkan.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil yang mempengerusikan panel tiga anggota bersama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera mempengerusikan perbicaraan itu.

Baca Lagi | Najib mahu pendengaran rayuan sabitan SRC ditangguhkan

Dalam kes RM42 juta SRC International, Najib dijatuhi hukuman penjara 10 tahun oleh Mahkamah Tinggi bagi setiap tiga pertuduhan CBT dan setiap tiga pertuduhan pengubahan wang haram, dan penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, dalam ingkar penjara lima tahun, dalam kes salah guna jawatan pada 28 Julai tahun lepas.

Bagaimanapun, Najib hanya akan menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana hakim mengarahkan semua hukuman penjara berjalan serentak yang kini dirayunya.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini