The Malaysia Post

Najib mahu pendengaran rayuan sabitan SRC ditangguhkan

Pasukan pembelaan Datuk Seri Najib Razak telah memohon untuk menjadualkan semula perbicaraan bagi rayuan bekas perdana menteri itu terhadap sabitan dan hukuman penjara kerana menyalahgunakan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Peguam Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata Najib mahu tarikh perbicaraan semasa di Mahkamah Rayuan dikosongkan dan digantikan dengan yang lain pada minggu berikutnya.

Keputusan mahkamah rayuan berhubung rayuan Najib kini ditetapkan pada 8 Disember.

Mengenai alasan untuk menjadualkan semula perbicaraan, Najib berkata beliau tidak akan dapat hadir ke mahkamah pada tarikh tersebut kerana beliau akan menjalani kuarantin sekembalinya dari Singapura pada minggu yang sama pada 5 Disember.

“Pemohon dengan rendah hati menyerahkan supaya tarikh 8 Disember dikosongkan dan tarikh keputusan ditetapkan pada minggu berikutnya dari 13 Disember hingga 17 Disember (atau mana-mana tarikh lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah).

“Sebabnya pemohon akan berada di Singapura sehingga 5 Disember dan sekembalinya, dia akan menjalani kuarantin diri mandatori selama tujuh hari.

“Ini adalah arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia dan Kementerian Kesihatan untuk pulang warganegara dari luar negara.

“Oleh itu, memandangkan anak guam kami hanya akan pulang pada 5 Disember, dia perlu dikuarantin sehingga 12 Disember dan hanya boleh menghadiri mahkamah atau perhimpunan awam mulai 13 Disember dan seterusnya,” kata surat yang ditandatangani di bawah Muhammad Shafee itu.

Najib berada di Singapura untuk melawat anak perempuannya, Nooryana Najwa, yang melahirkan anak keduanya baru-baru ini.

Selain itu, Muhammad Shafee menyatakan bahawa pengubahan wang haram dan perbicaraan penyata cukai yang salah juga dijadualkan disambung semula untuk pendengaran pada 8 Disember.

Beliau seterusnya menegaskan bahawa memandangkan tarikh yang ditetapkan untuk perbicaraan adalah sangat terhad, adalah amat sukar untuk menggantikannya dengan tarikh baharu jika ia dikosongkan bagi membolehkan keputusan rayuan SRC Najib diteruskan.

Muhammad Shafee berkata timbalan pendakwa raya yang diketuai oleh pendakwa raya ad hoc Datuk V Sithambaram juga telah dimaklumkan mengenai perkara itu dan tidak membangkitkan sebarang bantahan untuk penjadualan semula itu.

Ketika dihubungi kemudian, seorang pendakwa raya dari Jabatan Peguam Negara yang dilampirkan kes itu mengesahkan permohonan Najib diterima dan berkata tiada bantahan akan dibangkitkan berdasarkan alasan seperti yang dijelaskan dalam dokumen itu.

Sebelum ini, rayuan Najib berakhir pada 18 Mei selepas 15 hari perbicaraan. Perbicaraan yang bermula pada 5 April itu pada mulanya dijadualkan selama 12 hari sehingga 22 April tetapi tiga hari tambahan diperuntukkan.

Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil yang mempengerusikan panel tiga anggota bersama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera mempengerusikan perbicaraan itu.

Baca Lagi | Najib mahu pendengaran rayuan sabitan SRC ditangguhkan

Dalam kes RM42 juta SRC International, Najib dijatuhi hukuman penjara 10 tahun oleh Mahkamah Tinggi bagi setiap tiga pertuduhan CBT dan setiap tiga pertuduhan pengubahan wang haram, dan penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, dalam ingkar penjara lima tahun, dalam kes salah guna jawatan pada 28 Julai tahun lepas.

Bagaimanapun, Najib hanya akan menjalani hukuman penjara 12 tahun kerana hakim mengarahkan semua hukuman penjara berjalan serentak yang kini dirayunya.

Read Previous

Pemenang Hadiah Nobel Ressa menolak pergi ke buangan atas tuduhan

Read Next

Pemain berkongsi tanggungjawab untuk Solskjaer keluar, kata kapten United Maguire

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.