Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pakatan kalah besar dalam undian Melaka kerana Bersatu pergi

Mohamad Sabu

Pakatan Harapan’s kekalahan in the Melaka state election last Saturday was due to the defection of Parti Pribumi Bersatu Malaysia, according to Parti Amanah Negara president Mohamad Sabu.

Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, analisis pasca menunjukkan Barisan Nasional yang menyapu bersih 21 daripada 28 kerusi DUN tidak mendapat undi baharu.

Sebaliknya, PH kehilangan bahagian undi yang diperolehnya sebelum ini daripada pilihan raya umum 2018 ketika Bersatu menjadi sebahagian daripada gabungan itu.

“Keputusan jelas menunjukkan PH kehilangan majoriti daripada Muhyiddin Yassin dan pengkhianatan kumpulannya sejak Sheraton Move. Mereka menang pada PRU14 atas nama Pakatan Harapan tetapi sejak beralih arah,” katanya dalam catatan Facebook malam tadi.

Mohamad memberi alasan bahawa dalam tinjauan pendapat Melaka, PN — terdiri daripada Bersatu, PAS, Gerakan dan dua parti berasaskan Sabah — memperoleh 77,731 undi.

Beliau menganggarkan 44,570 undi daripada jumlah itu adalah untuk PAS, berdasarkan anggaran pilihan raya 2018 manakala baki 33,161 undi untuk Bersatu.

“Jika anda menambah itu kepada 114,457 undi PH, itu akan memberi anda 147,457 undi, berbanding BN yang hanya mendapat 122,741 undi.

“Oleh itu, jelas kehilangan PH bukan disebabkan BN, yang hanya mengekalkan asas undi mereka, tetapi disebabkan pengkhianatan oleh Muhyiddin Yassin dan kumpulannya.

“Tetapi apa pun, keputusan telah dibuat oleh rakyat dan kita perlu melakukan muhasabah diri untuk masa depan kita,” katanya.

Baca Lagi | Pakatan kalah besar dalam undian Melaka kerana Bersatu pergi

Dalam pilihan raya negeri yang dilihat sebagai pilihan raya umum yang akan datang pada 2023, BN menang besar.

Ia menawan sejumlah 21 kerusi dengan Umno mengambil bahagian terbesar 18 kerusi, MCA dua kerusi dan MIC satu.

PH, yang memenangi 15 kerusi di Melaka pada pilihan raya umum 2018, bertanding di semua 28 kerusi tetapi hanya mengekalkan lima.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini