The Malaysia Post

Pakatan kalah besar dalam undian Melaka kerana Bersatu pergi

Pakatan Harapan’s kekalahan in the Melaka state election last Saturday was due to the defection of Parti Pribumi Bersatu Malaysia, according to Parti Amanah Negara president Mohamad Sabu.

Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, analisis pasca menunjukkan Barisan Nasional yang menyapu bersih 21 daripada 28 kerusi DUN tidak mendapat undi baharu.

Sebaliknya, PH kehilangan bahagian undi yang diperolehnya sebelum ini daripada pilihan raya umum 2018 ketika Bersatu menjadi sebahagian daripada gabungan itu.

“Keputusan jelas menunjukkan PH kehilangan majoriti daripada Muhyiddin Yassin dan pengkhianatan kumpulannya sejak Sheraton Move. Mereka menang pada PRU14 atas nama Pakatan Harapan tetapi sejak beralih arah,” katanya dalam catatan Facebook malam tadi.

Mohamad memberi alasan bahawa dalam tinjauan pendapat Melaka, PN — terdiri daripada Bersatu, PAS, Gerakan dan dua parti berasaskan Sabah — memperoleh 77,731 undi.

Beliau menganggarkan 44,570 undi daripada jumlah itu adalah untuk PAS, berdasarkan anggaran pilihan raya 2018 manakala baki 33,161 undi untuk Bersatu.

“Jika anda menambah itu kepada 114,457 undi PH, itu akan memberi anda 147,457 undi, berbanding BN yang hanya mendapat 122,741 undi.

“Oleh itu, jelas kehilangan PH bukan disebabkan BN, yang hanya mengekalkan asas undi mereka, tetapi disebabkan pengkhianatan oleh Muhyiddin Yassin dan kumpulannya.

“Tetapi apa pun, keputusan telah dibuat oleh rakyat dan kita perlu melakukan muhasabah diri untuk masa depan kita,” katanya.

Baca Lagi | Pakatan kalah besar dalam undian Melaka kerana Bersatu pergi

Dalam pilihan raya negeri yang dilihat sebagai pilihan raya umum yang akan datang pada 2023, BN menang besar.

Ia menawan sejumlah 21 kerusi dengan Umno mengambil bahagian terbesar 18 kerusi, MCA dua kerusi dan MIC satu.

PH, yang memenangi 15 kerusi di Melaka pada pilihan raya umum 2018, bertanding di semua 28 kerusi tetapi hanya mengekalkan lima.

Read Previous

Tok Mat Umno berkata wajar PRU15 diadakan dalam masa terdekat

Read Next

Perancis berkata gelombang Covid kelima melanda pada kelajuan ‘kilat’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.