The Malaysia Post

Tok Mat Umno berkata wajar PRU15 diadakan dalam masa terdekat

Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan merasakan adalah wajar Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) diadakan dalam masa terdekat bagi mendapat mandat baharu daripada rakyat.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu juga berkata langkah sebegitu akan memberi peluang terbaik kepada BN berdasarkan sentimen semasa rakyat terhadap gabungan itu.

Tambahnya, beliau telah menyampaikan amanat itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selepas BN memenangi pilihan raya negeri Melaka semalam.

“Saya bercakap dengan Perdana Menteri semalam bahawa kita perlu mempertimbangkan untuk mempercepatkan PRU15. Suka atau tidak, kita kena tunggu Julai depan kerana perjanjian (memorandum persefahaman antara kerajaan dan pembangkang) adalah sehingga itu.

“Ini pun kita tidak tahu kerana ramai yang kalah teruk di Melaka tidak pasti sama ada mereka akan berundur kerana apa-apa boleh berlaku dalam politik. Dinamik berubah setiap hari dan tidak statik. Oleh itu, terpulang kepada BN dan Umno untuk membuat semakan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan Persatuan Solidariti Nasional (PerSoNa) di sini hari ini.

Sementara itu, Mohamad berkata kemenangan BN dalam pilihan raya Melaka adalah keputusan rakyat negeri itu yang telah memberikan petanda jelas mahu kerajaan yang stabil menyediakan kesejahteraan dan kemakmuran negeri dan negara.

“Itu isyarat yang saya baca. Saya bersyukur dengan kemenangan itu tetapi ia adalah amanah besar yang diberikan kepada BN supaya kerajaan negeri Melaka yang baharu mengamalkan tadbir urus yang baik.

“Saya harap ini juga sentimen di seluruh negara. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Melaka dan pengundi kerana mempercayai kami,” katanya.

Baca Lagi | Tok Mat Umno berkata wajar PRU15 diadakan dalam masa terdekat

Pada pilihan raya negeri itu, BN memenangi 21 daripada 28 kerusi Dewan Undangan Negeri manakala Pakatan Harapan (PH) memenangi lima kerusi dan Perikatan Nasional (PN) dua kerusi.

Mohamad berkata BN akan melakukan bedah siasat pada Isnin mengenai keputusan pilihan raya negeri Melaka dan sehubungan itu, Umno masih terbuka untuk meneruskan kerjasama dengan PAS melalui Muafakat Nasional (MN).

Read Previous

Kumpulan rock AS memohon maaf selepas wanita depan kencing di muka peminat

Read Next

Pakatan kalah besar dalam undian Melaka kerana Bersatu pergi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.