The Malaysia Post

Dewan Negara meluluskan Belanjawan 2021

Dewan Negara hari ini meluluskan Rang Undang-Undang Perkalan 2021 (Belanjawan 2021).

Rang undang-undang itu diluluskan dengan sokongan sebulat suara daripada senator berkenaan selepas bacaan kali ketiga oleh Timbalan Menteri Kewangan Mohd Shahar Abdullah.

Rang Undang-Undang Perkalan 2021 melalui lima hari perbahasan dan penggulungan oleh setiap kementerian selepas ia diluluskan oleh Dewan Rakyat pada 15 Disember.

Baca Lagi | MUDA menuntut parti untuk didaftarkan oleh RoS

Dewan Rakyat meluluskan rang undang-undang itu selepas pengundian blok berikutan bacaan kali ketiga oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Dewan Negara bersidang semula pada hari Isnin.

Pada RM322.5b, Belanjawan 2021 adalah belanjawan terbesar dalam sejarah Malaysia dan secara amnya tidak melihat sebarang cukai baru dicadangkan atau sebarang cukai sedia ada dinaikkan. Ia adalah belanjawan yang sesuai untuk tujuan yang memenuhi keperluan segera negara untuk menggalakkan pemulihan, pertumbuhan dan pelaburan.

Ia kini menjadi kunci untuk memantau dan mengukur pelaksanaan Belanjawan secara dekat terhadap objektif yang dikehendaki. Seperti yang kita lihat pada awal tahun ini, pandemik COVID-19 telah mewujudkan ketidaktentuan yang ketara dan keadaan ekonomi mungkin berubah dengan sangat cepat. Oleh itu, Kerajaan perlu tangkas dan bersedia untuk melihat semula dan menambah langkah-langkah Belanjawan apabila perlu.  

Belanjawan 2021 terus menangani keperluan segera golongan paling terdedah, melalui kesinambungan langkah rangsangan yang disasarkan, terutama bagi golongan B40. Hasil daripada pakej rangsangan dan cadangan Belanjawan 2021, Kerajaan menjangkakan ekonomi akan berkembang antara 6.5% dan 7.5% pada 2021, mewakili peningkatan ketara daripada unjuran penguncupan 4.5% pada 2020.

Untuk merangsang pertumbuhan ini, Kerajaan telah mencadangkan pelbagai insentif baru dan dipertingkatkan yang direka untuk menjadikan Malaysia lebih menarik kepada pelabur asing. Mengenai perkara ini, kami melihat cadangan pelanjutan insentif Hab Utama dengan syarat-syarat santai dan pengenalan insentif Pusat Dagangan Global yang baru.

Cadangan PENJANA kadar cukai keutamaan bagi pengeluar terpilih juga telah dilanjutkan sehingga 2022 dan skopnya telah diperluaskan untuk meliputi perkhidmatan terpilih, terutamanya teknologi tinggi, penyelidikan dan pembangunan serta perkhidmatan berkaitan perubatan. Cadangan-cadangan ini, digabungkan dengan cadangan kelonggaran kepada gudang pembuatan berlesen dan rejim zon bebas, sudah tentu akan meningkatkan daya tarikan Malaysia, terutamanya sebagai hab rantaian bekalan.

Baca Lagi | Tengku Adnan didenda RM2 juta, dijatuhkan hukuman penjara satu tahun

Kerajaan terus mengambil pandangan jangka panjang yang strategik dengan menyediakan peruntukan belanjawan tertinggi kepada sektor pendidikan untuk tahun ketiga berturut-turut. Peruntukan untuk perbelanjaan pembangunan juga menggalakkan, melebihi 40% daripada perbelanjaan awam, tertinggi dalam tempoh 10 tahun.

Belanjawan perbelanjaan pembangunan itu menyaksikan RM15b diperuntukkan untuk projek infrastruktur utama seperti lebuh raya Pan-Borneo, projek ‘double-tracking and electrification’ Gemas-Johor Bharu, dan Fasa 1 projek Landasan Berkembanghan Lembah Klang, untuk merangsang perbelanjaan dalam jangka pendek. Pembinaan rangkaian infrastruktur yang kukuh, termasuk peningkatan infrastruktur jalur lebar, juga patut diberi perhatian.

Read Previous

Airbus akan kehilangan lebih dari AS $ 5b dari pesanan di bawah cadangan penstrukturan semula AirAsia X

Read Next

KFC berhasrat untuk melepaskan konsol permainan generasi akan datang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.