The Malaysia Post

Tengku Adnan didenda RM2 juta, dijatuhkan hukuman penjara satu tahun

Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dijatuhkan hukuman penjara dan denda oleh Mahkamah Tinggi hari ini setelah dia didapati bersalah kerana menerima suapan RM2 juta kerana berkhidmat sebagai bekas menteri Wilayah Persekutuan.

Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamed Zaini Mazlan, dalam menjatuhkan hukuman itu, mengatakan dia telah mempertimbangkan semua argumen mitigasi yang dikemukakan oleh pihak pembelaan dan pihak pendakwaan, termasuk kepentingan umum dan yang dituduh.

“Hukuman yang ditetapkan dalam Seksyen 165 Kanun Keseksaan adalah penjara sehingga dua tahun atau denda, atau kedua-duanya, jika disabit kesalahan.

“Saya cenderung mengikuti preseden yang menunjukkan bahawa hukuman penjara adalah hukuman yang sesuai.

Baca Lagi | Kebangkitan Pakatan Plus tidak mungkin lagi

“Saya juga berpendapat bahawa tertuduh tidak boleh diizinkan untuk mengambil keuntungan dari kesalahan yang telah dilakukannya, yang merupakan RM2 juta yang saya pegang telah diambilnya untuk dirinya sendiri.

“Oleh itu, tertuduh dijatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan denda RM2 juta jika gagal dalam penjara enam bulan,” katanya.

Dalam menjatuhkan hukuman itu, Mohamed Zaini mengatakan trend hukuman juga harus mencerminkan pertimbangan utama pencegahan dan kepentingan awam.

“Pertimbangan utama dalam menentukan hukuman yang tepat adalah kepentingan umum.

“Hukuman itu mesti menggambarkan berat kesalahan yang dilakukan.

“Ia juga harus menjadi pencegah bagi tidak hanya tertuduh, tetapi juga orang lain dari melakukan kejahatan seperti ini,” katanya.

Mohamed Zaini juga menegaskan bahawa tertuduh bukan penjawat awam dan ahli politik tinggi pertama yang didakwa dan disabitkan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

Baca Lagi | Bekas musuh politik Dr Mahathir dan Ku Li menawarkan perkhidmatan untuk memulihkan ekonomi Malaysia

“Kata-kata pepatah” undang-undang tidak menghormati orang “dan” semua orang sama sebelum undang-undang “terlintas di fikiran,” tambahnya.

Semasa meringankan hukuman, peguam Tengku Adnan, Datuk Tan Hock Chuan mengemukakan di mahkamah bahawa hanya denda kurang dari RM2,000 tanpa hukuman penjara yang harus dijatuhkan untuk membolehkan pelanggannya mengekalkan kerusi parlimennya.

Tan juga menekankan bahawa anak guamnya adalah pesalah kali pertama dan perbuatan itu bukan jenayah keji.

Tan juga meminta pengadilan untuk mempertimbangkan sumbangan kliennya kepada negara dan konstituennya terhadap fakta bahawa kesalahan itu dilakukan atas kemampuan Tengku Adnan sebagai menteri pada waktu itu.

Dia juga mendedahkan komplikasi kesihatan Tengku Adnan yang melibatkan jantung dan paru-paru, di mana pelanggannya hipotensi dan menderita lipidemia.

Menanggalkan Tan, timbalan pendakwa raya Julia Ibrahim mengatakan denda RM2,000 yang diminta oleh pihak pembelaan sama sekali tidak sesuai untuk kes sebegitu besar yang melibatkan tokoh awam.

“Tertuduh adalah seorang anggota parlimen dengan kekuatan dan pengaruh di mana tindakannya diteliti oleh masyarakat yang juga dapat memberikan contoh.

“Pengadilan harus mempertimbangkan dengan serius posisi dan pengaruh mereka terhadap masyarakat umum, yang mana pengadilan harus memutuskan hukuman yang sesuai yang mencerminkan ketidaksenangan pengadilan atas kesalahan jenayah yang dilakukan bukan hanya masyarakat umum tetapi mereka yang berkuasa juga,” katanya kata.

Dia juga menyebut bagaimana tertuduh mendakwa rasuah RM2 juta itu hanyalah pertukaran saku dan denda RM2,000 yang dikenakan hanya untuk menjaga kedudukan tertuduh sebagai anggota Parlimen tidak akan memberikan pencegahan yang berkesan kepada bakal pesalah.

Keyakinan itu juga dapat berarti berakhirnya karier politik Tengku Adnan di Malaysia, kerana ia membahayakan peluangnya untuk turut serta dalam pilihan raya berikutnya dan pembatalannya sebagai wakil rakyat.

Tengku Adnan didakwa sebagai kakitangan awam, dengan menerima sejumlah RM2 juta untuk dirinya sendiri dari Tan Sri Chai Kin Kong, yang merupakan pengarah Aset Kayamas Sdn Bhd (AKSB), melalui cek Bank Islam Hong Leong milik syarikat yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB milik Tadmansori Holdings Sdn Bhd (THSB), yang mana Tengku Adnan mempunyai kepentingan dan diketahui oleh AKSB berkaitan dengan tugas rasminya.

Ahli Parlimen Putrajaya itu dituduh melakukan kesalahan itu, di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan, di CIMB Bank Berhad cawangan Pusat Bandar Damansara di sini pada 14 Jun 2016.

Read Previous

Peguam Guan Eng bersedia untuk perbicaraan untuk membuktikan beliau tidak bersalah

Read Next

Messi menyamai rekod gol Pele

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.