The Malaysia Post

Peguam Guan Eng bersedia untuk perbicaraan untuk membuktikan beliau tidak bersalah

Dengan tarikh perbicaraan yang ditetapkan untuk bulan Jun tahun depan, pasukan undang-undang setiausaha agung DAP Lim Guan Eng telah menyatakan kesediaan mereka untuk membela diri di mahkamah.

Peguam pertahanan utama Lim dan Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo, bercakap kepada wartawan selepas prosiding hari ini, mengulangi pendirian mereka bahawa kes itu tidak mempunyai bukti konkrit untuk membuktikan segala bentuk kesalahan rasuah terhadap Lim.

“Kami siap menghadapi perbicaraan kerana, seperti yang telah kami katakan, kami yakin tidak ada bukti yang akan membuktikan kesalahan itu dilakukan oleh Lim Guan Eng.

Baca Lagi | PKR mengatakan masih berpegang pada undi tidak percaya terhadap Muhyiddin

“Kami akan menghadapi perbicaraan pada bulan Jun hingga Desember tahun depan, dan kami bersedia untuk diadili,” katanya.

Gobind menambah bagaimana pihak pendakwaan hari ini menambahkan lapan lagi bukti yang terdiri daripada beribu-ribu halaman yang mengandungi dokumen yang ingin mereka gunakan sebagai bukti.

Perbicaraan untuk empat tuduhan Lim, dua di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 kerana meminta rasuah dan penyalahgunaan kuasa, dan dua lagi di bawah Kanun Keseksaan kerana penyelewengan harta benda yang tidak jujur, akan bermula pada bulan Jun tahun depan di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi.

Sebanyak 31 hari dijadualkan untuk perbicaraan dari bulan Jun hingga Disember tahun depan, dengan pihak pendakwaan menyatakan bahawa mereka berniat membawa 80 hingga 90 saksi untuk memberi keterangan.

Bercakap kepada wartawan setelah hari ini, Lim sekali lagi, seperti yang dilakukannya pada bulan Agustus dan September, menegaskan bahawa tuduhan yang dikenakan terhadapnya didorong oleh politik.

“Jelas ini adalah tuduhan yang tidak berasas dan bermotivasi politik yang bertujuan untuk menjatuhkan reputasi saya, dan sebagai tindakan balas dendam politik.

“Kami akan membuktikan di mahkamah bahawa kami tidak bersalah.

“Bagaimana mungkin ketika seseorang yang tidak meminta uang dituduh melakukan korupsi, sementara mereka yang memiliki wang dalam harta benda mereka tidak melakukan tindakan terhadap mereka,” dia menyindir sebelum meninggalkan kompleks pengadilan.

Lim didakwa dengan satu tuduhan meminta suapan dan satu tuduhan menyalahgunakan kuasanya untuk mendapatkan kepuasan sebagai ganti pemberian projek yang berkaitan dengan projek terowong bawah laut Pulau Pinang kepada Consortium Zenith Construction Sdn Bhd.

Bekas ketua menteri dan menteri kewangan persekutuan Pulau Pinang itu didakwa telah meminta sogokan sebanyak 10 peratus daripada keuntungan yang diperoleh oleh Consortium Zenith dan RM3.3 juta lagi sebagai dorongan daripada pengarah syarikat untuk membantu mereka memperoleh RM6.3 projek bilion. Dia juga dituduh dengan dua tuduhan penyelewengan harta yang tidak jujur di dua sebidang tanah milik kerajaan Pulau Pinang bernilai RM208.8 juta untuk dilupuskan kepada dua syarikat, yang berkaitan dengan projek terowong bawah laut negeri ini.

Read Previous

PKR mengatakan masih berpegang pada undi tidak percaya terhadap Muhyiddin

Read Next

Tengku Adnan didenda RM2 juta, dijatuhkan hukuman penjara satu tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.