PKR mengatakan masih berpegang pada undi tidak percaya terhadap Muhyiddin

PKR-mengatakan-masih-berpegang-pada-undi-tidak-percaya-terhadap-Muhyiddin

Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyatakan keyakinan bahawa Pembangkang dapat menyingkirkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) pada mesyuarat parlimen Mac.

Dia memberitahu Utusan Malaysia bahawa rancangan untuk menyingkirkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri tetap aktif walaupun Pembangkang gagal menyekat Belanjawan 2021 pada tahap apa pun dalam mesyuarat Parlimen yang baru berakhir.

“Saya telah menerima pemberitahuan bahawa anggota parlimen akan bersidang pada bulan Maret tahun depan dan di sinilah usaha untuk mengambil alih kepemimpinan pemerintah, yang dikhianati oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, akan dilanjutkan.

“Begitu banyak pihak yang mendakwa bahawa Pembangkang telah gagal hanya kerana tidak berjaya melawan Belanjawan, tidak tepat kerana sehingga kini, usul tidak percaya belum dibincangkan.

Baca Lagi | Kebangkitan Pakatan Plus tidak mungkin lagi

“Adalah tepat bagi saya untuk mengatakan bahawa usaha untuk mengambil alih pemerintahan yang sesuai dengan mandat rakyat yang diberikan kepada Anwar dan PH masih berjalan dan tidak ada masalah untuk menggantikan Anwar,” katanya kepada harian Melayu semalam .

Saifuddin juga menegaskan bahawa masih terlalu awal untuk mengatakan bahawa Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Harapan (PH) telah gagal menjatuhkan pentadbiran PN.

“Masih terlalu cepat untuk membuat kesimpulan bahawa Anwar sebagai ketua pembangkang dan ketua PH telah gagal menjatuhkan PN. Sebenarnya, undi Belanjawan [2021] adalah kerana ia melibatkan kepentingan awam yang besar, ”katanya.

Awal minggu ini, anggaran perdana PN diluluskan dengan majoriti tipis dari 111 hingga 108, yang menyebabkan beberapa bahagian dalam Pembangkang menuntut perubahan kepemimpinan.

Ucapan Saifuddin itu juga bertentangan dengan pendapat pemimpin komponen PH yang lain yang mengatakan kepada koalisi untuk meninggalkan rancangan untuk menyingkirkan Muhyiddin dengan sokongan penggubal undang-undang pemerintah yang tidak dikenali.

Pada hari Khamis, Setiausaha Jeneral DAP Lim Guan Eng dan Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu bersama-sama meminta PH untuk berhenti membuang masa dengan penyokong PN “oportunistik” yang mengeksploitasi mereka. Kedua-dua pemimpin itu mengatakan setelah gagal menghentikan Belanjawan persekutuan dari diluluskan, kini saatnya bagi Pembangkang untuk menghadapi kenyataan bahawa ia memerlukan penetapan semula.

Read Previous

Kebangkitan Pakatan Plus tidak mungkin lagi

Read Next

Peguam Guan Eng bersedia untuk perbicaraan untuk membuktikan beliau tidak bersalah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini