The Malaysia Post

Menjelang 100 Hari Pentadbiran Anwar Ibrahim

100 hari sudah berlalu sejak Anwar menjadi Perdana Menteri ke-10. Dalam gaya percakapan yang serius, Anwar menunjukkan sisi santainya dengan tidak mengenakan tali leher, yang dapat dianggap sebagai simbolik dari keinginannya untuk duduk sama rendah berdiri sama tinggi dengan rakyat. Ini terlihat dalam Sesi Soal Jawab Perdana Menteri di Parlimen, di mana Ahli Parlimen dapat bertanya secara langsung kepada Anwar mengenai isu-isu rakyat.

Selain memerangi rasuah, Anwar memperkenalkan kerangka kerajaan Malaysia MADANI dengan integriti dan akauntabiliti yang tinggi, serta berusaha untuk meningkatkan ekonomi negara hingga Malaysia kembali menjadi Harimau Asia. Menurut kajian oleh Merdeka Center, 68% rakyat Malaysia berpuas hati dengan prestasi Anwar sebagai Perdana Menteri ke-10.

Perkuat Ekonomi Negara

Untuk memperkuatkan ekonomi negara, Anwar mengembangkan barisan kerajaan yang berintegriti dan memperkenalkan Menteri-Menteri Kerajaan Perpaduan. Anwar juga memperkenalkan Malaysia MADANI sebagai hala tuju Kerajaan Perpaduan dalam usaha mengangkat semula martabat dan kegemilangan negara di persada dunia.

Baca lagi | Ayda Jebat  Juara The Masked Singer Malaysia 3

Anwar menekankan pentingnya isu ini dalam kerangka kerajaan, dan juga memperkenalkan usaha reformasi dalam pentadbiran kerajaan. Dalam pendekatannya ke arah barisan Kabinet yang lebih bersepakat, Anwar turut mengumumkan bahawa di bawah urus tadbir pentadbiran kerajaan baharu tidak boleh lagi berlaku kelulusan perolehan tanpa tender.

Tidak bersikap populis

Walaupun Anwar mengutamakan usaha untuk meningkatkan ekonomi negara, ia tidak meremehkan isu kewarganegaraan dan hak semua kaum, agama, dan wilayah di negara ini. Menurut penganalisis politik Prof Sivamurugan Pandian, sikap tegas Anwar dapat dilihat dari keputusannya yang mengecualikan agenda bersifat populis, yang sebenarnya dapat membantu meningkatkan rating penerimaan rakyat.

Dalam memerangi rasuah, Anwar memerlukan kerangka kerajaan yang memahami aspirasinya. Namun, meskipun mungkin ada kemungkinan implementasi yang lambat dari program atau inisiatif baharu untuk rakyat, strategi Anwar dalam konteks ini tetap penting. Hal ini dikatakan oleh Pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Madya Datuk Shamrahayu Ab Aziz.

Meskipun 100 hari bukan waktu yang begitu panjang, Anwar telah memperlihatkan komitmen dan ketegasannya dalam memastikan Malaysia kembali mengaum sebagai Harimau Asia menerusi gagasan Malaysia MADANI yang diperkenalkannya

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ayda Jebat  Juara The Masked Singer Malaysia 3

Read Next

Ditumbuk Sampai Lebam oleh Hafidz Roshdi, Bekas Isteri Alami 10 Jahitan di Wajah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.