The Malaysia Post

Airbus akan kehilangan lebih dari AS $ 5b dari pesanan di bawah cadangan penstrukturan semula AirAsia X

Syarikat pengeluar pesawat Airbus SE menyatakan akan kehilangan lebih daripada AS $ 5 bilion (RM20.19 bilion) pesanan pesawat sekiranya skema penstrukturan hutang AirAsia X Bhd (AAX) berjalan, dokumen mahkamah menunjukkan, bergabung dengan belasan pemiutang yang telah mencabar rakyat Malaysia rancangan syarikat penerbangan tambang rendah.

Cabaran Airbus datang ketika AAX mempertahankan skimnya dari tuduhan pemberi pinjaman utama BOC Aviation Limited (Boca) bahawa ia memihak kepada Airbus dan tidak mempunyai tawaran pertukaran hutang-ekuiti untuk pemiutang.

Dalam afidavit 16 Disember yang diajukan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Ketua Wilayah Asia Pasifik Anand Emmanuel Stanley mengatakan ada kemungkinan besar Airbus “akan mengalami kerugian dan prasangka besar” dari penamatan perjanjian pembelian.

Baca Lagi | Messi menyamai rekod gol Pele

“AAX telah memesan dan Airbus telah membuat, atau telah membangun, tujuh pesawat A330neo yang kini dalam inventori,” katanya, sambil menambah bahawa ada 71 lagi pesanan yang boleh mempengaruhi keuntungan Airbus jika dibatalkan.

AAX mendedahkan dalam afidavit 17 Disember yang dilihat oleh Reuters bahawa ia berhutang kepada Airbus RM48.71 bilion termasuk pembayaran pendahuluan untuk pembelian 118 pesawat.

Boca mengatakan pengiraan hutang AAX tidak boleh termasuk hutang masa depan, yang terutama terhutang kepada Airbus. Airbus sendiri memegang sekitar 75 peratus daripada jumlah nilai hutang yang diperlukan untuk menyetujui penstrukturan semula, dengan memberi sedikit pemberitahuan kepada pemberi pinjaman.

Peguam Kanan Kanan AAX Shereen Ee menafikan pengiraan itu tidak adil kerana mereka juga menganggap pampasan penamatan untuk Boca sehingga akhir tempoh pajakannya.

Mengenai penukaran hutang-ke-ekuiti yang dicadangkan oleh Boca, Ee mengatakan ia “akan bertentangan dengan objektif penyusunan semula AAX untuk memastikan ia dapat mengumpulkan dana baru untuk terus berjalan.”

Dia mengatakan mana-mana pihak mungkin mempunyai pegangan ekuiti dalam AAX jika mereka menyuntik dana baru sebagai balasannya.

Boca menjadi salah satu pemegang saham utama Norwegian Air pada bulan Mei setelah pemajak bersetuju menukar hutang kepada ekuiti.

Syarikat penerbangan itu gagal mendapat lebih banyak sokongan negara bulan lalu dan meminta perlindungan kebankrapan. Ia memperoleh suara pemegang saham minggu lalu untuk rancangan penyelamatannya.

Baca Lagi | Sabah memerlukan infrastruktur internet yang baik untuk membantu perniagaan kecil, kata menteri negeri

Boca adalah pemberi pajak terbesar AAX, menurut tuntutan mahkamah AAX.

AAX akan terus terlibat dengan semua pemiutang, kata seorang jurucakap syarikat.

“Kami bekerja dengan semua pemangku kepentingan untuk mempercepat penyelesaian permodalan ini sehingga kami dapat mulai terbang lagi,” katanya.

Syarikat penerbangan itu mengatakan alternatifnya adalah pembubaran tanpa apa-apa untuk pemiutang dan pemegang saham.

Airbus dan Boca enggan mengulas sementara prosiding undang-undang dan perbincangan sedang berjalan.

AAX, unit jarak jauh syarikat penerbangan bajet AirAsia Group, mempunyai jumlah hutang dan liabiliti sekitar RM64.15 bilion, kata tuntutan itu. Sebelumnya, ia telah mencadangkan untuk mengubah hutangnya menjadi jumlah pokok sebanyak RM200 juta.

Mencatat kerugian sejak Jun 2019, AAX kini meminta persetujuan mahkamah untuk mengadakan pertemuan dengan pemiutang untuk memilih skema tersebut. Peguam Ee mengatakan skema itu “sekurang-kurangnya akan memberi peluang kepada pemiutang peluang bertahan.”

Read Previous

Aktivis demokrasi Hong Kong mencari asylum di

Read Next

Dewan Negara meluluskan Belanjawan 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.