The Malaysia Post

Ahli Parlimen Bebas Sarawak Masir Kujat, Jugah Muyang mengesahkan memohon pemilihan semula pada PRU15

Ahli Parlimen Bebas Sri Aman Datuk Masir Kujat mengesahkan bahawa beliau “mencari platform” untuk bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) dalam usahanya mempertahankan kerusinya.

Bekas ahli parlimen Parti Sarawak Bersatu (PSB) itu berkata buat masa ini, beliau kekal sebagai ahli parlimen Bebas yang menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan kerajaan persekutuan.

“Niat (saya) masih mencari platform untuk bertanding semula. Dalam PRU15 akan datang di Sri Aman ini, apa yang berlaku. Semoga penyokong akar umbi saya masih utuh,” kata ahli parlimen tiga penggal itu kepada The Borneo Post ketika dihubungi semalam.

Ditanya sama ada beliau bercadang untuk menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM) yang diketuai oleh Ahli Parlimen Julau Datuk Larry Sng, Masir berkata belum mempertimbangkan untuk mengemukakan permohonan — sekurang-kurangnya tidak buat masa ini.

“Tidak, bukan dalam masa terdekat. Saya masih ahli parlimen Bebas yang menyokong kerajaan persekutuan pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.” Masir menjadi Ahli Parlimen Sri Aman sejak 2008. Beliau menang pada pilihan raya umum 2018, 2013 dan 2018 atas tiket Parti Rakyat Sarawak (PRS) sebelum keluar parti pada 2019 untuk menyertai PSB.

Beliau mengumumkan keputusannya meninggalkan PSB pada 30 Mac tahun ini dan mengisytiharkan sokongannya kepada kerajaan pimpinan Ismail Sabri.

Pada pilihan raya umum 2018, Masir menewaskan Norina Umoi Utot dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Cobbold John Lusoi dari Parti Bansa Dayak Sarawak Baru untuk menang dengan majoriti 5,820 undi.

Beliau bertanding di kerusi Balai Ringin untuk PSB pada pilihan raya negeri lalu, tewas kepada penyandang Datuk Snowdan Lawan daripada Gabungan Parti Sarawak yang memperoleh 4,816 undi berbanding Masir 3,531.

Ahli Parlimen Lubok Antu Jugah Muyang, seorang lagi ahli parlimen bebas, memberitahu The Borneo Post bahawa beliau masih menyimpan harapan untuk menyertai semula PRS menjelang PRU15.

Beliau berkata penyokong akar umbinya dan “beberapa ahli dalam PRS” memohon kelulusan pimpinan parti untuk permohonan keahliannya walaupun dibantah oleh cawangan Batang Ai dan Engkilili.

“Saya masih menunggu keputusan Majlis Tertinggi PRS (apabila mereka bermesyuarat) pada 4 Sept ini,” katanya ketika dihubungi semalam.

Mengesahkan bahawa beliau berhasrat untuk bertanding semula pada PRU15, Jugah sekali lagi menegaskan beliau mendapat restu Pengerusi GPS dan Perdana Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg untuk menyertai PRS.

Ketika ditanya sama ada beliau sedang mempertimbangkan untuk menyertai PBM sekiranya PRS menolak permohonannya, beliau sebaliknya menjawab bahawa beliau tetap berharap majlis tertinggi PRS akan memutuskan yang memihak kepadanya.

Beliau menambah beliau yakin parti itu akan menerima tawarannya untuk menyertai semula, memetik sokongan padu akar umbi di Lubok Antu.

“Memorandum telah diserahkan kepada timbalan presiden dan setiausaha agung PRS. Dan 80 peratus ketua rumah panjang atau kampung di kawasan Lubok Antu telah menandatangani (menyokong) akuan berkanun (SD).

“Tiga puluh dua daripada mereka (ketua rumah panjang/kampung) telah menghantar SD dalam beberapa minggu lepas,” dakwanya.

Jugah keluar PRS menjelang pilihan raya umum 2018 dan terus bertanding dan memenangi kerusi Lubok Antu sebagai Bebas sebelum menyertai PKR.

Beliau meninggalkan PKR pada Jun 2020 selepas krisis politik negara yang dicetuskan oleh ‘Langkah Sheraton’ yang terkenal, dan kekal sebagai ahli parlimen bebas sejak itu.

Sementara itu, Sng ketika dihubungi semalam berkata pengumuman wakil rakyat menyertai PBM — pertama kali dijadualkan pada 29 Ogos sebelum ditangguhkan ke hari ini (1 Sep) — kini akan dibuat “pada tarikh kemudian”.

Beliau tidak menawarkan alasan untuk penangguhan terbaharu itu, dan juga tidak menjawab jika ada ahli parlimen Sarawak lain akan menyertai PBM.

Presiden PBM itu kini merupakan wakil rakyat tunggal dari Sarawak dalam parti itu.

Read Previous

Singapura menyaksikan peningkatan perumahan awam berjuta-juta dolar

Read Next

New York melarang membawa senjata api di Times Square

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.