The Malaysia Post

PM Ismail Sabri belum membincangkan tarikh PRU15 dengan lima teratas Umno

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini berkata beliau masih belum berbincang dengan lima teratas Umno mengenai tarikh Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Umno’s top five refers to its president Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, deputy president Datuk Seri Mohamad Hasan and the three vice-presidents, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Datuk Seri Mahdzir Khalid and Ismail Sabri himself.

Beliau berkata hanya selepas membincangkan perkara itu dengan lima teratas Umno, beliau akan membincangkannya dengan MCA dan MIC, serta parti komponen lain dalam Barisan Nasional (BN).

“… maka ia perlu dibentangkan kepada Jemaah Menteri kerana di bawah Perlembagaan, saya mesti mendapat perkenan Jemaah Menteri sebelum saya menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk mendapatkan Seri Paduka Baginda persetujuan untuk Parlimen dibubarkan.

“Itu prosedur yang perlu dipatuhi,” katanya ketika berucap pada pembentangan peruntukan 2022 untuk masyarakat Cina dan India di kawasan Parlimen Bera di Kompleks Umno Bera di Padang Luas di sini hari ini.

Bagaimanapun, Ismail Sabri memberitahu pemimpin BN di kawasan Parlimen Bera supaya bersedia dengan jentera pilihan raya mereka dan bertemu dengan pengundi bagi mengekalkan kemenangan gabungan itu di Bera dan DUN Guai dan Kemayan, serta menawan semula DUN Triang.

Walaupun tarikh PRU15 masih belum diketahui, namun ia semakin hampir, katanya dan merujuk kepada kenyataan (timbalan presiden Umno) Mohamad yang menjangkakan PRU15 diadakan sebelum akhir tahun.

Ini bermakna ia semakin hampir, menjadikannya lebih penting untuk jentera parti mula membuat persiapan, kata perdana menteri.

Ismail Sabri berkata di Bera, jentera BN perlu bekerja keras bukan sahaja untuk mengekalkan parlimen dan DUN Guai dan Kemayan, tetapi juga untuk memenangi semula DUN Triang daripada DAP.

“Kini, kerusi Triang diberikan kepada MCA dan MCA perlu membuktikan mereka boleh memenangi kerusi itu. Ia adalah satu cabaran bagi MCA dan bagi kita semua untuk merampas semula kerusi yang semua orang katakan akan kekal bersama DAP,” tambahnya.

Pada majlis itu, Perdana Menteri menyampaikan sumbangan kepada 68 persatuan dan kelab yang mewakili masyarakat Cina dan India di kawasan parlimen Bera.

Read Previous

Raja Charles III memulakan pemerintahannya: garis masa Jumaat

Read Next

‘Ikan kembung’: Bagaimana krisis iklim memberi makan kepada kekurangan ikan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.