The Malaysia Post

Raja Charles III memulakan pemerintahannya: garis masa Jumaat

Sehari selepas kematian Ratu Elizabeth II di tempat berundurnya di Scotland, Raja Charles III yang baharu meninggalkan Balmoral dan kembali ke London pada hari yang ditandai dengan tabik hormat senapang dan loceng tol.

Ketua negara berusia 73 tahun itu, yang telah menghabiskan seluruh hidupnya sebagai raja dalam penantian, ditemani isterinya Camilla, kini Permaisuri Permaisuri.

Berikut ialah garis masa hari itu:

11:20 pagi (1020 GMT)

Charles meninggalkan Balmoral, di timur laut Scotland, menuju ke London dengan konvoi kereta.

Permaisuri Camilla kelihatan termenung di tempat duduk hadapan kenderaan menuju ke lapangan terbang Aberdeen untuk penerbangan pulang ke ibu negara.

Charles duduk di belakang.

12:00 tengah hari

Loceng gereja berbunyi di seluruh Britain sebagai penghormatan kepada mendiang raja, termasuk di Katedral St Paul di London dan Biara Westminster, dan di kediaman mendiang raja di Windsor, di barat ibu negara.

12:15 tengahari

Istana Buckingham mengumumkan Charles akan diisytiharkan secara rasmi sebagai raja di Majlis Penaklukan, bermula jam 10:00 pagi pada hari Sabtu.

1:00 petang

Tembakan meriam bergema di seluruh empat penjuru negara dan seterusnya, dalam upacara “salam senapang kematian” untuk mengenang permaisuri.

Sembilan puluh enam tembakan – satu untuk setiap tahun dalam hidupnya – dilepaskan dari Hyde Park dan Menara London di ibu negara.

Senapang berat turut dilepaskan ke Istana Edinburgh di Scotland, Istana Hillsborough di Ireland Utara dan Istana Cardiff di Wales, serta Kepulauan Channel dan Gibraltar.

1:35 tengah hari

Pesawat yang membawa Charles dan Camilla mendarat di RAF Northolt di barat London. Mereka memandu ke Istana Buckingham di mana menyambut orang ramai berkumpul di sana.

Seorang yang mengucapkan selamat datang mencium Charles manakala yang lain bersorak dan menyanyikan God Save the King.

Charles, berpakaian sut hitam, berjabat tangan dengan orang ramai yang mengucapkan takziah.

Bendera Standard Diraja, yang dikibarkan di istana diraja apabila seorang raja berada di kediaman, kemudian dinaikkan di Istana Buckingham buat kali pertama dalam pemerintahan Charles III.

4:13 petang

Charles mengadakan khalayak pertamanya dengan Perdana Menteri Liz Truss di Istana Buckingham.

Pertemuan peribadi sebegitu antara raja berkecuali dari segi politik dan perdana menteri lazimnya diadakan setiap minggu dan berlaku sepanjang pemerintahan Ratu Elizabeth II selama 70 tahun.

6:00 petang

Charles membuat ucapan pertamanya yang disiarkan di televisyen kepada negara dan Komanwel sebagai raja, memberikan penghormatan emosi kepada “mama kesayangannya”.

Dia mengumumkan bahawa Putera William dan isterinya Kate akan menjadi Putera dan Puteri Wales yang baharu.

Upacara peringatan diikuti di katedral St Paul, tidak dihadiri oleh raja baharu.

7:06 malam

Penyampaian rasmi pertama God Save the King untuk pertama kalinya dibunyikan pada upacara gereja untuk permaisuri di katedral di tengah London, dengan kehadiran Truss.

Read Previous

Raja Charles III berikrar ‘khidmat sepanjang hayat’ ketika orang ramai meratapi permaisuri

Read Next

PM Ismail Sabri belum membincangkan tarikh PRU15 dengan lima teratas Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.