The Malaysia Post

Raja Charles III berikrar ‘khidmat sepanjang hayat’ ketika orang ramai meratapi permaisuri

Raja Charles III berikrar untuk mengikuti contoh “khidmat sepanjang hayat” ibunya dalam ucapan perasmiannya kepada Britain dan Komanwel pada hari Jumaat, selepas menaiki takhta berikutan kematian Ratu Elizabeth II.

Bercakap buat kali pertama sebagai raja dari Istana Buckingham, wanita berusia 73 tahun itu mengucapkan terima kasih kepada “mama kesayangannya” atas “cinta dan pengabdiannya kepada keluarga kita dan kepada keluarga negara”.

“Semoga para malaikat menyanyikan lagu untukmu,” Charles, memakai sut hitam dan tali leher, berkata dalam ucapan yang penuh emosi – dalam petikan dari Hamlet.

“Seperti yang dilakukan oleh permaisuri sendiri dengan pengabdian yang tidak berbelah bahagi, saya juga kini dengan sungguh-sungguh berjanji pada diri saya sendiri, sepanjang masa yang tinggal Tuhan menganugerahkan saya, untuk menegakkan prinsip perlembagaan di tengah-tengah negara kita.”

Semasa Charles bercakap, orang kenamaan menghadiri upacara mengenang mendiang ratu di Katedral St Paul yang menyaksikan nyanyian rasmi pertama lagu kebangsaan yang dikemas kini, God Save the King.

Terdahulu, pewaris tertua yang menaiki takhta menerima bunga, sorakan dan juga ciuman ketika dia menyambut ucapan selamat di luar Istana Buckingham sekembalinya dari Scotland, di mana ibunya meninggal dunia “dengan aman” pada usia 96 tahun pada Khamis.

“Dia mempunyai tindakan yang sukar untuk diikuti,” kata warga London Stephen Johnson, 56, kepada AFP, berdiri di tepi pagar istana memegang bendera Union Jack dan gambar ratu. “Dia raja kita sekarang, kita harus mencintainya.”

Loceng gereja dan tabik hormat senapang istiadat untuk raja yang telah meninggal dunia telah dibunyikan di seluruh negara yang berhadapan dengan kehilangan kehadiran berterusan selama 70 tahun yang lalu.

air mata

Charles – yang mengadakan pertemuan pertamanya dengan Perdana Menteri Britain Liz Truss sebagai raja – akan diisytiharkan secara rasmi sebagai raja kepada umum pada 11:00 pagi (1000 GMT) pada hari Sabtu.

Dalam ucapannya, dia berkata anak sulungnya William, yang naik ke barisan pewaris untuk menjadi pewaris, akan menjadi Putera Wales yang baharu.

Isteri William Kate juga akan menyandang gelaran Puteri Wales yang pernah disandang oleh ibunya Puteri Diana, yang meninggal dunia pada 1997.

Charles juga menyatakan “cinta”nya untuk anak lelakinya yang lebih muda, Harry dan isteri Harry, Meghan yang telah melemparkan kritikan yang merosakkan terhadap keluarga diraja ketika pasangan itu berpisah untuk memulakan kehidupan baru di AS.

Elizabeth II memerintah selama 70 tahun yang memecahkan rekod, sumber kestabilan dalam tempoh perubahan luar biasa yang kematiannya mencetuskan penghormatan yang tulus dari seluruh dunia.

Raja baharu dan ahli keluarga diraja yang lain akan menjalani tempoh berkabung yang panjang dari Jumaat hingga tujuh hari selepas pengebumiannya.

Tarikh pengebumian yang akan dihadiri ketua negara dan kerajaan masih belum diumumkan secara rasmi tetapi dijangka pada Isnin, 19 September.

Walaupun rakyat Britain menyesuaikan diri dengan kejutan pemergian satu-satunya ketua negara mereka sejak selepas Perang Dunia II, penghormatan mencurah-curah untuk salah seorang manusia yang paling dikenali di planet ini.

Bunga juga ditinggalkan di kedutaan British di seluruh dunia, termasuk di Moscow — kini berselisih dengan London berhubung perang di Ukraine.

‘Sense of duty’

Istana Buckingham di London menjadi pusat bagi ribuan orang yang berkabung, dengan bunga bertimbun sebagai tanda penghormatan yang dirasai untuk permaisuri.

“Saya datang untuk berdoa,” kata Joan Russell, pengurus projek berusia 55 tahun dari timur laut London, dengan air mata mengalir di pipinya ketika dia melihat penghormatan yang memenuhi pintu pagar.

“Dia telah menjadi raja kami sepanjang hidup saya dan dia telah memimpin melalui teladan, dia telah belajar, dia telah mendengar, ke mana sahaja anda pergi, dia adalah setem kami,” tambahnya, sambil menyatakan “Charles mempunyai contoh yang baik untuk diikuti”.

Perdana Menteri Truss menawarkan sokongan negara kepada Charles kerana dia berkata dia kini memikul “tanggungjawab yang hebat” pada permulaan dua hari penghormatan khas kepada ibunya di parlimen.

“Walaupun dia berkabung, rasa tanggungjawab dan perkhidmatannya jelas,” katanya.

Truss memberikan pujian kepada permaisuri sebagai “salah seorang pemimpin terhebat yang pernah dikenal dunia”.

“Legasinya akan bertahan melalui orang yang tidak terkira banyaknya yang ditemuinya, sejarah global yang dia saksikan dan kehidupan yang dia sentuh,” kata perdana menteri itu.

Walaupun kerajaan telah menyatakan tiada kewajipan ke atas organisasi untuk menggantung perniagaan semasa tempoh berkabung negara, ramai yang berbuat demikian sebagai tanda penghormatan.

Liga Perdana menangguhkan semua perlawanan hujung minggu ini, badan payung kesatuan sekerja TUC menangguhkan kongresnya yang dijadualkan bermula pada Ahad, manakala pekerja kereta api dan pos menghentikan mogok akan datang berhubung gaji, ketika Britain dicengkam oleh inflasi yang melambung tinggi dan harga tenaga yang melonjak.

Penghormatan sebak

Kemunculan Elizabeth di khalayak ramai menjadi lebih jarang dalam beberapa bulan sejak dia menghabiskan malam yang tidak dijadualkan di hospital pada Oktober 2021 untuk ujian kesihatan yang tidak didedahkan.

Dia dilihat tersenyum dalam gambar rasmi terakhirnya dari hari Selasa apabila dia melantik Truss sebagai perdana menteri ke-15 dalam pemerintahannya, yang bermula dengan Winston Churchill di Downing Street.

Tetapi ratu, yang kelihatan lebih kurus dan membongkok, bersandar pada tongkat. Tangannya juga lebam berwarna biru-ungu gelap, mencetuskan kebimbangan.

Jane Barlow, jurugambar yang mengambil gambar terakhir ratu pada hari Selasa, berkata dia “lemah” tetapi dalam “semangat yang baik”.

Ahli keluarga terdekat permaisuri telah bergegas untuk berada di sisi katilnya pada Khamis di Balmoral, sebuah kediaman persendirian yang terletak di antara beribu-ribu ekar telaga belibis berguling dan hutan di Tanah Tinggi Scotland.

Walau bagaimanapun, beberapa saudara terdekatnya – anak lelaki Andrew dan Edward, dan cucu lelaki William dan Harry – tiba selepas dia meninggal dunia petang itu.

Mayatnya dijangka kekal di sana pada awalnya sebelum dibawa Ahad ke Istana Holyroodhouse di Edinburgh.

Dari ibu kota Scotland, kerandanya akan pergi ke London pada hari Selasa untuk berbaring di negeri yang boleh diakses oleh orang ramai.

Pegawai menjangkakan lebih sejuta orang akan memfailkan melepasi catafalque di Westminster Hall, bahagian tertua kompleks parlimen, sebelum upacara pengebumian di televisyen di Westminster Abbey bertentangan.

Popular secara konsisten

Ratu Elizabeth II naik takhta pada usia hanya 25 tahun selepas penat lelah Perang Dunia II, menyertai pentas dunia yang didominasi oleh tokoh politik dari Churchill hingga Mao Zedong dan Joseph Stalin.

Dalam dekad berikutnya, sisa-sisa terakhir empayar besar Britain runtuh.

Di rumah, Brexit menggoncang asas kerajaannya, dan keluarganya mengalami beberapa siri skandal.

Tetapi sepanjang masa, dia kekal popular secara konsisten dan menjadi ketua negara bukan sahaja di United Kingdom tetapi 14 bekas tanah jajahan British, termasuk Australia dan Kanada.

New Zealand mengisytiharkan Charles sebagai raja baharunya. Tetapi kerajaan baharu Australia kelihatan bersedia untuk menghidupkan semula desakan untuk meninggalkan monarki, menimbulkan keraguan terhadap warisannya walaupun ia meratapi permaisuri.

Perpisahan awam terakhir di Westminster Abbey di London akan menjadi cuti umum dalam bentuk Hari Perkabungan Kebangsaan.

Pertabalan Charles, satu upacara rumit yang penuh dengan tradisi dan sejarah, akan berlangsung dalam persekitaran bersejarah yang sama, seperti yang berlaku selama berabad-abad, pada tarikh yang akan ditetapkan.

Read Previous

Di Singapura, bekas pengarah HDB dipenjara dua minggu, didenda S$31,600 kerana mengambil gambar lucah lelaki

Read Next

Raja Charles III memulakan pemerintahannya: garis masa Jumaat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.