The Malaysia Post

Di Singapura, bekas pengarah HDB dipenjara dua minggu, didenda S$31,600 kerana mengambil gambar lucah lelaki

Seorang lelaki berusia 61 tahun dijatuhi hukuman penjara dua minggu dan denda S$31,600 (RM101,674) hari ini (9 September) kerana mengambil gambar dan video lelaki lain dalam keadaan tidak berpakaian di rumahnya, serta di bilik persalinan rumah kelab Safra.

Leo Norman Chee Wei Kiong, yang merupakan pengarah di Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) pada masa kesalahannya, mula menjalani hukuman serta-merta.

Dia perlu menjalani hukuman selama tiga minggu dan empat hari di balik penjara jika dia tidak dapat membayar denda.

Warga Singapura itu mengaku bersalah di mahkamah daerah seminggu lalu atas dua pertuduhan mengganggu awam dengan mengambil gambar, serta empat pertuduhan sama ada membuat atau memiliki filem lucah. Lapan pertuduhan serupa lain telah diambil kira untuk menjatuhkan hukuman.

Beliau diwakili oleh pasukan pertahanan yang diketuai oleh Shashi Nathan dari Withers KhattarWong.

Apa yang berlaku

Mahkamah sebelum ini mendengar bahawa Chee mengambil video dan gambar lelaki lain menukar pakaian di bilik persalinan Safra serta seorang lelaki yang tidak berpakaian di rumah Chee.

Salah satu pertuduhan menyatakan rumah kelab Safra Mount Faber sebagai lokasi, manakala dua lagi menyatakan bahawa kesalahan itu berlaku di rumah kelab Safra yang tidak diketahui.

Dia juga didapati mempunyai 146 filem lucah di telefonnya, yang dirampas semasa siasatan.

TODAY melaporkan tahun lalu bahawa Chee adalah pengarah kewangan perumahan di HDB pada 2017 dan suatu ketika kemudian, dia secara sukarela meletakkan jawatannya.

Pada masa itu, HDB menyatakan bahawa pertuduhan Chee tidak berkaitan dengan kerja dengan lembaga berkanun dan enggan mengulas lanjut.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Colin Ng berkata pada Oktober 2020, Chee menggunakan telefonnya untuk merakam secara rahsia seorang lelaki yang didapatinya menarik di sebuah kedai pasar raya NTUC FairPrice di Kallang Bahru.

Lelaki itu menyedari tindakannya dan bersemuka dengan Chee, yang menafikan merakam lelaki itu. Kekecohan berlaku dan seorang pekerja pasar raya menghubungi polis. Sementara menunggu polis tiba, Chee dan lelaki itu dibawa masuk ke pejabat keselamatan di pasar raya itu.

Di sana, Chee mengaku merakam lelaki itu dan bersetuju untuk memadamkan rakaman tersebut. Semasa lelaki itu menyemak bahawa video itu telah dipadamkan, dia mendapati telefon Chee mempunyai video lucah lelaki lain yang berbogel.

Apabila polis tiba, lelaki itu memaklumkan polis tentang penemuannya dan pegawai polis merampas telefon Chee untuk pemeriksaan forensik.

Semasa siasatan, Chee mengaku mempunyai tabiat merakam dan mengambil gambar lelaki yang dilihatnya menarik di tempat awam, gimnasium dan bilik persalinan.

“Beliau juga mengaku memuat turun video dan gambar seks eksplisit daripada internet untuk kegunaannya sendiri,” kata DPP Ng.

Siasatan mendapati pada April 2012, Chee mengambil dua gambar lelaki tidak dikenali yang hanya berseluar dalam di dalam bilik persalinan sebuah rumah kelab Safra.

Pada Januari 2013, dia mengambil lima gambar seorang lelaki yang terdedah kemaluannya di bilik persalinan sebuah rumah kelab Safra.

Pada Disember 2018, Chee sekali lagi merakam video seorang lelaki yang berbogel sepenuhnya di dalam bilik persalinan Safra Mount Faber di Telok Blangah.

Chee turut merakam video seorang lelaki, yang hanya dikenali sebagai Billy, di apartmennya pada Disember 2017 ketika Billy mengeringkan dirinya dengan tuala. Pada September 2019, di apartmennya, dia merakam lelaki yang sama memakai seluar dalamnya.

Bagi kesalahan kacau ganggu awam, Chee boleh didenda sehingga S$1,000.

Bagi kesalahan yang dilakukan sebelum pindaan Akta Filem 2019, membuat filem lucah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun dan denda antara S$20,000 dan S$40,000, atau kedua-duanya.

Kerana membuat filem lucah selepas pindaan itu, Chee boleh dipenjara sehingga dua tahun dan denda sehingga S$40,000, atau kedua-duanya sekali.

Memiliki filem lucah membawa hukuman penjara sehingga 12 bulan atau denda sehingga S$40,000, atau kedua-duanya sekali.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tarantino, Miramax menyelesaikan saman hak cipta ke atas NFT ‘Pulp Fiction’

Read Next

Raja Charles III berikrar ‘khidmat sepanjang hayat’ ketika orang ramai meratapi permaisuri

One Comment

  • It’s very effortless too findd outt any topic on net
    aas compared tto textbooks, ass I found thhis piece oof writing at this site.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.