The Malaysia Post

Inilah Sebab Kandungan PRU15 Bercaj Perkauman di TikTok tidak Disederhanakan

Kandungan Bercaj Politik di TikTok tidak Disederhanakan

Seseorang yang rapat dengan perkara itu telah mendedahkan kepada SoyaCincau tentang sebab sesetengah kandungan berbaur perkauman dan politik di TikTok tidak disederhanakan. Ini disebabkan oleh banyak jenis kandungan yang dilihat dan dilaporkan di platform selepas PRU15.

Setakat ini pada masa penulisan, apabila anda menaip “13 Mei” dalam bar carian TikTok, anda masih dapat melihat beberapa kandungan yang menggalakkan dan mengancam keganasan dengan senjata memandangkan pilihan raya PRU15. “13 Mei” merujuk kepada insiden 13 Mei pada 1969 — apabila rusuhan berlaku selepas pilihan raya umum Malaysia 1969.

Polis Diraja Malaysia

Kandungan di TikTok berjaya kekal sehingga kini, walaupun selepas banyak laporan media dan kenyataan Polis Diraja Malaysia. Pengguna Twitter juga melaporkan bahawa beberapa video TikTok yang menggalakkan kebencian berasaskan kaum selepas PRU15 adalah “perkongsian berbayar”, yang bermaksud bahawa pengguna dibayar untuk mencipta kandungan polarisasi.

Baca Lagi | Suruhanjaya Perkhidmatan Parlimen Antara Pembaharuan Institusi Pertama — Hafiz Hassan

Baca Lagi | NGO Meningkatkan Penggera Terhadap Percubaan Media Sosial Berbayar dengan Kandungan Anti-DAP dan Anti-Cina

Jadi, mengapakah beberapa video tersebut masih ada di TikTok?

Seseorang yang rapat dengan perkara itu mendedahkan bahawa banyak video sebenarnya tidak melanggar dasar TikTok kerana video itu boleh menjadi samar-samar — melainkan ada arahan supaya video itu dialih keluar. Jadi, beberapa video TikTok yang lebih samar-samar seperti menunjukkan senjata dan berkata “Bangunlah, Melayu” tidak mempunyai ancaman yang jelas tentang siapa dan apa sebenarnya yang mereka mahu lakukan.

Orang yang sama menyatakan bahawa penyederhana TikTok hanya menyemak kandungan yang dibenderakan oleh platform, yang boleh bermakna bahawa bot TikTok boleh terlepas video penting. Ia adalah sebab yang berkemungkinan mengapa sesetengah kandungan masih tersedia.

Kami telah menghubungi wakil TikTok, yang masih belum memberikan kami kenyataan mengenai video berbaur perkauman selepas PRU15. Mereka juga perlu menjelaskan mengapa beberapa TikToks “perkongsian berbayar” yang mempunyai mesej politik yang penuh kebencian dihantar melalui penderia TikTok.

Kandungan berbayar pada platform sepatutnya telah melalui beberapa bentuk penyederhanaan, tetapi nampaknya mendapatkan iklan yang diluluskan pada platform adalah lebih mudah daripada mendapatkan iklan yang diluluskan di Facebook — yang saya pernah cuba sebelum ini. Facebook kelihatan seperti dahulu lebih mudah untuk mendapatkan sesuatu yang liar diluluskan pada platform mereka sebelum mereka meningkatkan langkah keselamatan mereka.

Read Previous

NGO Meningkatkan Penggera Terhadap Percubaan Media Sosial Berbayar dengan Kandungan Anti-DAP dan Anti-Cina

Read Next

Tiga Filem Seram Baharu yang mendebarkan untuk Dilihat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.