The Malaysia Post

Singapura menyaksikan peningkatan perumahan awam berjuta-juta dolar

Beratus-ratus pangsapuri perumahan awam di Singapura, salah satu bandar termahal di dunia, dijual pada harga lebih S$1 juta (AS$716,000 atau RM3.21 juta) kerana kelewatan pembinaan berkaitan Covid menyebabkan kekurangan unit baharu.

Sekurang-kurangnya dua unit telah melepasi paras berjuta-juta dolar dalam dolar AS, dan harga yang tinggi menyemarakkan perbincangan mengenai langkah kerajaan baharu untuk cuba menyejukkan pasaran hartanah yang berkembang maju.

Sistem perumahan awam negara bandar Asia Tenggara itu, yang menjual unit pangsapuri binaan kerajaan terus kepada rakyat dengan pajakan 99 tahun, telah menyebabkan lebih 80 peratus rakyat Singapura memiliki rumah mereka, salah satu daripada kadar tertinggi di dunia.

Banyak unit, yang dikenali sebagai rumah pangsa Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB), terletak berhampiran stesen kereta api dan pusat membeli-belah, serta memenuhi pelbagai kumpulan sosio-ekonomi.

Memandangkan pemilikan boleh dipindah milik kepada kedua-dua warganegara dan pemastautin tetap selepas lima tahun, pasaran jualan semula telah muncul. Beberapa pangsapuri yang asalnya dibeli dengan harga sekitar S$500,000 kini memperoleh dua kali ganda, bergantung pada saiz dan lokasi.

Flat awam jualan semula paling mahal, iaitu unit luas 122 meter persegi berhampiran stesen kereta api dan sekolah dan dengan baki pajakan 92 tahun, dijual tahun ini pada harga S$1.418 juta.

Selama beberapa dekad, rakyat Singapura telah menggunakan flat HDB mereka untuk mendapatkan wang tambahan dengan menyewakannya atau menjual semula dengan keuntungan.

“Flat HDB berjuta-juta dolar berada di sini untuk kekal, kerana akan sentiasa ada orang yang suka tinggal di lokasi pusat atau ruang yang lebih besar tetapi tidak mampu membeli kondo persendirian,” kata Clarence Long, yang menjadi broker jualan flat awam seluas 113 meter persegi untuk S $1.4 juta pada bulan Mei.

“Jika anda melihat kondo persendirian dengan saiz yang sama di lokasi yang sama, harganya boleh menjadi S$2.5 juta,” kata Long.

Tidak seperti flat HDB, kondo persendirian di Singapura biasanya mempunyai pengawal keselamatan dan kemudahan termasuk kolam renang dan gimnasium.

Kebanyakan pembeli flat awam kali pertama boleh memohon geran dan pinjaman perumahan kerajaan, menjadikan mereka kurang terjejas oleh kenaikan kadar faedah bank, dan berminat untuk keluar dari pasaran sewa yang juga melonjak di tengah-tengah wabak itu.

“Gadai janji bulanan untuk flat HDB saya ialah kira-kira S$3,400. Ini jauh lebih murah kerana sewa untuk flat serupa sekarang ialah kira-kira S$5,000,” kata Rajiv Malhotra, 45, yang membeli flat awam seluas 94 meter persegi dengan harga S$1.08 juta tahun lepas.

Bahagian pendapatan bulanan yang digunakan untuk pembayaran gadai janji selama tiga tahun kekal pada kira-kira 23 peratus secara purata bagi pembeli flat awam dengan pinjaman kerajaan, kata kerajaan akhir tahun lalu.

Kenaikan harga

Sektor pembinaan Singapura, yang sangat bergantung kepada buruh asing, telah mengalami gangguan besar di tengah-tengah pandemik Covid-19, dengan bekalan bahan yang ketat turut menyebabkan kelewatan.

Penganalisis menjangkakan bekalan yang ketat akan berkurangan pada awal 2023.

Walaupun flat berjuta dolar masih kurang daripada 2 peratus daripada jumlah urus niaga, rekod 259 flat awam telah dijual pada harga S$1 juta atau lebih tahun lepas, data rasmi menunjukkan, dan sudah ada kira-kira 230 rumah pangsa menjelang Ogos tahun ini.

Mereka yang mendapati pasaran jualan semula tidak mampu dibeli boleh membeli flat awam di luar pelan secara terus daripada kerajaan, yang dikenali sebagai flat awam terbina mengikut pesanan (BTO), biasanya dijual pada harga kira-kira S$300,000 hingga S$700,000.

Walau bagaimanapun, kebanyakan projek BTO yang popular terlalu dilanggan dan mengambil masa kira-kira lima tahun untuk menyiapkan pembinaan, mendorong banyak ke pasaran jualan semula.

Kementerian Pembangunan Negara berkata bulan lepas kerajaan merancang untuk meningkatkan bekalan flat BTO baharu bagi memenuhi permintaan.

Singapura mengumumkan langkah penyejukan untuk pasaran hartanah Disember lalu, termasuk menaikkan duti setem dan mengetatkan had pinjaman, dan volum urus niaga telah menyaksikan sedikit kelembutan.

“Ada kemungkinan bahawa kerajaan mungkin mempertimbangkan satu lagi pusingan langkah penyejukan memandangkan kenaikan harga dalam kedua-dua pasaran kediaman awam dan swasta,” kata Christine Sun, naib presiden kanan penyelidikan dan analisis di OrangeTee & Tie.

“Tetapi ia tidak akan mudah… kerana ia adalah [atas] penjual yang bersedia, pembeli yang bersedia [asas],” tambah Sun.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pesta filem Venice dilancarkan dengan filem Adam Driver Netflix ‘White Noise’

Read Next

Ahli Parlimen Bebas Sarawak Masir Kujat, Jugah Muyang mengesahkan memohon pemilihan semula pada PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.