The Malaysia Post

Pesta filem Venice dilancarkan dengan filem Adam Driver Netflix ‘White Noise’

Festival Filem Venice bermula pada hari Rabu dengan Adam Driver membintangi filem pembukaan White Noise ― salah satu daripada beberapa penyertaan Netflix yang bersaing untuk hadiah utama Golden Lion ketika gergasi penstriman itu berusaha untuk menyerlahkan kelayakan rumah seninya.

White Noise membintangi Pemandu sebagai profesor pengajian Hitler di sebuah bandar yang mengalami “Peristiwa Toksik Bawaan Udara”, menyatukan semula dia dengan pengarah Noah Baumbach berikutan Kisah Perkahwinan mereka yang dipuji.

Netflix juga akan menayangkan tayangan perdana Blonde yang sangat dinanti-nantikan, penceritaan semula gelap tentang kehidupan tragis Marilyn Monroe, pada minggu kedua festival 10 hari itu.

Pengarah Australianya Andrew Dominik telah, dengan kesederhanaan tipikal, mengisytiharkannya sebagai “karya agung” dan ia boleh mendorong pelakon Cuba Ana de Armas daripada bintang yang semakin meningkat kepada A-lister sepenuhnya.

Platform penstriman juga berada di belakang Bardo, yang terbaru daripada pengarah Mexico Alejandro Gonzalez Inarritu, yang melancarkan filem terdahulunya Birdman dan The Revenant in Venice dalam perjalanan mereka menuju kegemilangan Oscar.

Pengarah yang memenangi anugerah

Festival filem paling lama di dunia, kini dalam edisi ke-79, diadakan setiap tahun di pulau Lido yang dibarisi pantai.

Ia adalah tepat pada masanya untuk melancarkan kempen Anugerah Akademi, dengan rekod prestasi yang sangat kukuh untuk pengarah dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Lapan daripada 10 Oscar Pengarah Terbaik terakhir telah pergi ke filem yang ditayangkan di Venice, termasuk pemenang terbaharu Jane Campion untuk Power of the Dog – satu lagi pengeluaran Netflix, walaupun platform penstriman masih menunggu patung Gambar Terbaik pertamanya di anugerah tahunan Hollywood.

Turut dijangka akan menyerikan Lido pada hari Rabu ialah pelakon Perancis Catherine Deneuve yang merangkul anugerah pencapaian seumur hidup.

Antara penyertaan lain yang dinanti-nantikan dalam beberapa hari akan datang ialah Bones and All, menampilkan lelaki-momente-moment Timothee Chalamet sebagai kanibal yang sakit cinta dalam perjalanan jalan raya merentasi Amerika, menyatukan semula dia dengan pengarah Call Me By Your Name Luca Guadagnino.

Terdapat juga buzz awal untuk The Whale yang dibintangi oleh Brendan Fraser ― yang sebahagian besarnya tidak hadir di skrin sejak zaman kegemilangannya dalam filem seperti The Mummy dua dekad lalu ― sebagai seorang lelaki gemuk yang tidak sihat yang cuba berhubung semula dengan anak perempuannya.

Pengarahnya, Darren Aronofsky, memenangi Golden Lion pada 2008 untuk The Wrestler dan melancarkan Black Swan yang memenangi Oscar di Venice.

Hollywood dan Eropah Barat mendominasi pemilihan 23 filem yang bersaing untuk merebut hati juri yang diketuai oleh aktres AS Julianne Moore.

Satu pengecualian yang ketara ialah pembikin filem Iran yang memenangi anugerah Jafar Panahi, yang filem No Bears ditayangkan hampir sebulan selepas dia dipenjarakan di Tehran di tengah-tengah tindakan keras terhadap pengarah pembangkang.

Demam gaya

Juga pasti akan mencetuskan kontroversi politik ialah dokumentari baharu daripada Laura Poitras, yang mengikuti filemnya tentang pemberi maklumat Edward Snowden dan Julian Assange dengan All the Beauty and the Bloodshed tentang kumpulan farmasi keluarga di sebalik wabak opioid AS.

Tetapi filem yang paling berkemungkinan mendapat lidah bergolak ialah Don’t Worry Darling, bermain di luar persaingan pada hari Isnin, yang menampilkan megastar muzik Harry Styles dalam peranan utamanya yang pertama.

Kisah tentang kejadian jahat dalam komuniti tahun 1950-an yang kelihatan indah setakat ini telah dibayangi oleh buzz tentang adegan seksnya dan kononnya pertembungan antara bintang bersama Florence Pugh dan pengarah Olivia Wilde (juga teman wanita Styles).

Wilde telah menolak mereka sebagai “umpan klik ciptaan”.

Read Previous

Pengulas sukan membuat laporan polis berikutan ancaman di media sosial selepas kritikan terhadap Zii Jia

Read Next

Singapura menyaksikan peningkatan perumahan awam berjuta-juta dolar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.