The Malaysia Post

Agensi Makanan Singapura menarik balik sos ABC, wafer krim lembut Fukutoku Seika kerana alergen yang tidak diisytiharkan

Agensi Makanan Singapura (SFA) berkata semalam (6 September) telah mengarahkan penarikan balik dua jenis sos dari Indonesia, serta sejenis konfeksi dari Jepun, berikutan kehadiran alergen yang tidak diisytiharkan dalam produk makanan itu.

Dalam satu kenyataan media, ia mengatakan bahawa sulfur dioksida — sejenis pengawet — telah dikesan dalam Kicap Manis ABC serta Sos ABC Sambal Ayam Goreng dari Indonesia. Selain itu, Sos Sambal Ayam Goreng ABC mengandungi asid benzoik yang tidak diisytiharkan pada label pembungkus makanan.

Kicap Manis ABC mempunyai tarikh luput pada 26 Jun 2024. Kicap ABC Sambal Ayam Goreng tamat pada 6 Januari 2024.

SFA menyatakan bahawa paras sulfur dioksida dan asid benzoik yang dikesan dalam kedua-dua produk “berada dalam paras maksimum yang dibenarkan dalam sos”.

Bagi wafer krim lembut Fukutoku Seika dari Jepun, SFA berkata ia mengandungi putih telur dan tepung gandum yang belum diisytiharkan. Wafer mempunyai tarikh luput pada 20 April 2023.

SFA sejak itu telah mengarahkan pengimport produk makanan untuk menarik balik produk tersebut sebagai langkah berjaga-jaga.

Agensi makanan itu memberi amaran bahawa alergen dalam produk makanan boleh menyebabkan reaksi alahan pada mereka yang sensitif terhadapnya.

“Di bawah Peraturan Makanan Singapura, produk makanan yang mengandungi ramuan yang diketahui menyebabkan hipersensitiviti mesti diisytiharkan pada label pembungkusan makanan untuk menjaga kesihatan awam,” kata SFA.

Ia menambah bahawa bahan-bahan dalam makanan yang dibungkus juga harus dinyatakan pada label produk “dalam tertib menurun mengikut perkadaran mengikut berat di mana ia ada”.

SFA berkata, kehadiran alergen sulfur dioksida, putih telur dan tepung gandum tidak menimbulkan isu keselamatan makanan kepada pengguna secara amnya, kecuali mereka yang alah kepada mereka.

Bagi asid benzoik, agensi itu berkata sebelum ini bahawa kajian terhadap haiwan yang diberi makan dengan dos tinggi bahan tambahan itu telah menunjukkan gangguan sistem saraf pusat serta perubahan dalam otak mereka.

Sesiapa yang telah membeli produk yang terjejas dan yang alah kepada alergen tidak boleh memakannya. Mereka juga boleh menghubungi tempat pembelian mereka untuk pertanyaan, kata SFA.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Justin Bieber menangguhkan tarikh lawatan untuk mengutamakan kesihatan

Read Next

Biden, Truss berikrar untuk bekerjasama menentang Rusia dan masalah ekonomi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.