The Malaysia Post

Biden, Truss berikrar untuk bekerjasama menentang Rusia dan masalah ekonomi

Presiden Joe Biden bercakap melalui telefon semalam kepada Liz Truss untuk mengucapkan tahniah kerana menjadi perdana menteri baharu Britain dan kedua-dua pemimpin berikrar untuk mengukuhkan hubungan mereka ketika mereka berdiri bersama menentang Rusia.

“Saya berharap untuk memperdalam hubungan istimewa antara negara kita dan bekerjasama rapat dalam cabaran global, termasuk sokongan berterusan untuk Ukraine kerana ia mempertahankan diri daripada pencerobohan Rusia,” kata Biden dalam tweet.

Kedua-dua pemimpin bercakap melalui telefon petang semalam, dan boleh bertemu sebaik sahaja Perhimpunan Agung PBB lewat pada bulan September.

Pejabat perdana menteri dalam satu kenyataan berkata mereka membincangkan memperdalam kerjasama mengenai NATO dan perjanjian keselamatan AS-Australia-Britain yang ditubuhkan tahun lalu sebagai kaunter kepada China.

Truss berharap untuk “bekerja rapat dengan Presiden Biden sebagai pemimpin demokrasi bebas untuk menangani cabaran bersama, terutamanya masalah ekonomi melampau yang dicetuskan oleh perang Putin,” kata kenyataan British.

Truss memenangi perlumbaan kepimpinan untuk Parti Konservatif yang memerintah pada hari Isnin dan mengambil alih sebagai perdana menteri pada hari Selasa, ketika Britain menghadapi cabaran paling menakutkan dalam beberapa dekad.

Apa yang dipanggil hubungan istimewa antara Amerika Syarikat dan Britain telah mengekalkan kesinambungan yang kukuh sejak beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun terdapat pergeseran antara Presiden Donald Trump ketika itu dan Perdana Menteri Theresa May ketika itu.

Washington dan London telah sejajar dalam membantu Ukraine dalam peperangannya menentang Rusia dan dalam menentang pengaruh China di Pasifik. Tetapi perjanjian perdagangan dua hala yang diharapkan beberapa pegawai Britain dapat mengimbangi perdagangan dan pergolakan ekonomi selepas Brexit masih belum menjadi kenyataan di bawah Biden.

Seorang pegawai AS berkata, Rumah Putih menjangkakan banyak kesinambungan daripada Boris Johnson kepada Truss dan Biden dan Truss berkemungkinan sejajar untuk menentang pencerobohan Rusia di Ukraine dan pengaruh China yang semakin meningkat di Indo-Pasifik.

Biden berbaik-baik dengan Johnson, tetapi dia mungkin mempunyai ketegangan dengan Truss mengenai Ireland Utara.

Sebagai ahli parlimen, beliau memperkenalkan undang-undang untuk membatalkan Protokol Ireland Utara, dan Biden telah bertegas bahawa Britain tidak melakukan apa-apa yang boleh membahayakan keamanan seperempat abad di Ireland Utara.

Kenyataan British dalam panggilan telefon itu berkata kedua-dua pemimpin “bersetuju tentang kepentingan melindungi Perjanjian Belfast (Good Friday).” Timbalan jurucakap Jabatan Negara AS Vedant Patel mengulangi pendirian AS mengenai perjanjian damai Ireland Utara semalam.

“Keutamaan AS kekal melindungi keuntungan Perjanjian Belfast Good Friday dan memelihara keamanan dan kestabilan serta kemakmuran bagi rakyat Ireland Utara,” katanya.

Read Previous

Agensi Makanan Singapura menarik balik sos ABC, wafer krim lembut Fukutoku Seika kerana alergen yang tidak diisytiharkan

Read Next

Saham global jatuh, hasil meningkat apabila pelabur menimbang jangkaan kenaikan kadar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.