The Malaysia Post

Saham global jatuh, hasil meningkat apabila pelabur menimbang jangkaan kenaikan kadar

Pasaran saham global kebanyakannya rendah semalam manakala penanda aras hasil Perbendaharaan AS melonjak ke paras tertinggi sejak Jun apabila laporan industri perkhidmatan AS menggariskan jangkaan Rizab Persekutuan perlu mengekalkan kadar faedah yang meningkat.

Dolar AS mengukuh, manakala yen Jepun mencecah paras terendah baru dalam 24 tahun.

Tiga indeks utama Wall Street berakhir lebih rendah, diketuai oleh kerugian dalam Nasdaq, dalam sesi pertama pasaran selepas cuti Hari Pekerja AS.

Tinjauan dari Institut Pengurusan Bekalan (ISM) menunjukkan industri perkhidmatan AS meningkat pada Ogos untuk bulan kedua berturut-turut di tengah-tengah pertumbuhan pesanan dan pekerjaan yang lebih kukuh, manakala kesesakan bekalan dan tekanan harga berkurangan.

PMI bukan pembuatan ISM meningkat kepada bacaan 56.9 bulan lepas, mengatasi jangkaan ahli ekonomi.

Bank Pusat Eropah secara meluas dijangka menaikkan kadar secara mendadak apabila ia bermesyuarat lewat minggu ini. Keputusan kadar Fed AS seterusnya datang pada 21 September.

The Fed dijangka menaikkan kadar dana Fed sebanyak 75 mata asas lagi, yang akan membawa julat antara 3.0 peratus dan 3.25 peratus. Itu meningkat daripada kumpulan sifar kepada 0.25 peratus pada bulan Mac.

Hasil nota penanda aras 10 tahun terakhir pada 3.336 peratus, tertinggi sejak 16 Jun. Ia telah meningkat daripada paras terendah empat bulan pada 2.516 peratus pada 2 Ogos.

“Anda mempunyai semua kebimbangan ini bahawa lebih banyak kenaikan kadar akan berlaku di peringkat bank pusat, inflasi tidak akan hilang dan kemudian anda mendapat pengetatan kuantitatif yang datang dengan agak pantas,” kata Tom di Galoma, pengarah urusan di Seaport Global Holdings di New York.

Purata Perindustrian Dow Jones jatuh 173.14 mata, atau 0.55 peratus, kepada 31,145.3; S&P 500 kehilangan 16.07 mata, atau 0.41 peratus, kepada 3,908; dan Nasdaq Composite turun 85.96 mata, atau 0.74 peratus, kepada 11,544.91.

Indeks STOXX 600 pan-Eropah meningkat 0.24 peratus dan tolok saham MSCI di seluruh dunia susut 0.47 peratus.

Indeks dolar meningkat 0.6 peratus, manakala euro kembali merosot, setelah gagal untuk kembali melebihi pariti berbanding dolar. Euro EUR= terakhir turun 0.27 peratus kepada AS$0.9899 (RM4.45).

Yen Jepun melemah 1.53 peratus berbanding dolar AS kepada 142.80 setiap dolar.

Sterling, yang merupakan salah satu mata wang utama paling lemah di dunia sejak bulan lalu, meningkat apabila Liz Truss dilantik sebagai perdana menteri UK yang baharu memenuhi jangkaan pakej bantuan tenaga yang besar di sana.

Sterling kali terakhir didagangkan pada AS$1.1516, naik 0.03 peratus pada hari itu.

Dalam tenaga, harga minyak jatuh apabila kebimbangan kembali mengenai prospek kenaikan kadar lebih.

Minyak mentah Brent ditutup pada AS$92.83 setong, kehilangan AS$2.91, atau 3 peratus. AS West Texas Intermediate (WTI) CLc1 jatuh daripada dagangan Isnin untuk ditutup pada AS$86.88 setong, naik 1 peratus daripada penutupan Jumaat.

Emas spot turun 0.6 peratus kepada AS$1,700.37 seaun.

Read Previous

Biden, Truss berikrar untuk bekerjasama menentang Rusia dan masalah ekonomi

Read Next

PM mengucapkan tahniah kepada ahli parlimen Tangney kelahiran Malaysia Sam Lim, bangga kerana Bahasa Melayu diperdengarkan di Parlimen Australia (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.