The Malaysia Post

PM mengucapkan tahniah kepada ahli parlimen Tangney kelahiran Malaysia Sam Lim, bangga kerana Bahasa Melayu diperdengarkan di Parlimen Australia (VIDEO)

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengucapkan tahniah dan ucapan tahniah kepada Sam Lim kelahiran Muar yang dipilih sebagai Ahli Parlimen Tangney di Dewan Rakyat Australia.

Dalam satu tweet, Perdana Menteri juga berkata beliau bangga apabila Lim berucap dalam Bahasa Melayu dalam ucapan sulungnya di Parlimen Australia hari ini.

“Bahasa Melayu didengar di Parlimen Australia! Saya bangga melihat Bahasa Melayu diangkat di persada dunia oleh @SamLimMP ketika menyampaikan ucapan perasmiannya di Parlimen Australia.

“Tahniah atas pelantikan anda sebagai Ahli Parlimen Tangney di Perth dan semoga berjaya,” katanya.

Lim, 61, dari Australian Labour Party (ALP) dilantik sebagai Ahli Parlimen selepas memenangi kerusi Tangney di Perth pada pilihan raya umum di Australia baru-baru ini.

Dalam ucapannya, Lim menyatakan penghargaannya kepada rakyat Malaysia atas sokongan mereka.

Lim yang dilahirkan pada 1961, pernah berkhidmat sebagai anggota Polis Diraja Malaysia selama dua tahun pada 1983 sebelum bekerja sebagai jurulatih ikan lumba-lumba serta menjalankan perniagaan di Malaysia dan Australia.

Beliau dan isteri dengan tiga anak kemudiannya berhijrah ke Australia dan menyertai Akademi Polis Australia Barat pada 2006 sebelum berkhidmat di Perth dan pada 2020, beliau telah dianugerahkan “Pegawai Polis Terbaik” atas khidmatnya kepada masyarakat daripada pelbagai latar belakang budaya semasa Pandemik Covid19.

Read Previous

Saham global jatuh, hasil meningkat apabila pelabur menimbang jangkaan kenaikan kadar

Read Next

Agensi kerajaan, parti politik yang paling aktif menyebarkan maklumat salah, kajian baharu mendapati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.