The Malaysia Post

Agensi kerajaan, parti politik yang paling aktif menyebarkan maklumat salah, kajian baharu mendapati

Kajian semula mesej kempen yang dilaporkan dalam media dan dirujuk dalam analisis pilihan raya Malaysia sejak 1999 mendedahkan kehadiran lima pola berulang penyelewengan yang sering dilakukan oleh agensi kerajaan dan parti politik, menurut kajian oleh Pusat Asia yang dikeluarkan hari ini.

Badan pemikir itu, sebuah institut penyelidikan berstatus perundingan khas dengan Majlis Ekonomi dan Sosial Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, berkata ia mengkaji lima tinjauan nasional terakhir dan mendapati kempen disinformasi yang konsisten biasanya dibina berdasarkan kepalsuan yang berkaitan dengan orientasi seksual dan pergaulan calon, rasuah, pilihan raya. integriti, serangan terhadap ahli politik wanita dan campur tangan asing.

James Gomez, pengarah serantau Asia Centre, dalam satu kenyataan yang mengiringi pelancaran laporan itu memberi amaran bahawa kempen salah maklumat itu akan dipergiat menjelang dan semasa pilihan raya umum ke-15 (PRU15) yang mesti diadakan menjelang September 2023.

“Berikutan pindaan perlembagaan ‘Undi18’ 2019, golongan belia menjadi sasaran utama parti politik dalam pilihan raya akan datang di Malaysia. Akibatnya, mereka juga akan menjadi sasaran kempen disinformasi kerana mesej politik dijangka diperhebat menjelang dan semasa pilihan raya,” katanya.

“Semasa PRU15, kita boleh menjangkakan jenis maklumat yang sama ini akan digunakan dan mengesyorkan semua rakyat Malaysia berhati-hati dengan maklumat berkaitan topik khusus ini.”

Laporan Asia Centre mencadangkan orientasi seksual dan pergaulan mendahului keutamaan untuk maklumat salah yang disasarkan kepada saingan politik, terutamanya sebagai percubaan untuk memburukkan pembangkang.

Ia berkata tuduhan dengan nada seksual sering muncul berulang kali dalam kitaran pilihan raya kerana ahli politik Malaysia dinilai terutamanya oleh pengundi kerana “kelakuan baik” mereka.

“Selain menimbulkan keraguan dalam fikiran pengundi, tuduhan salah laku seksual membawa kepada kes undang-undang yang berlarutan, dengan sesetengahnya berdepan kemungkinan dipenjarakan. Satu kes yang diperhatikan ialah Anwar Ibrahim, yang telah menanggung beban kempen yang berterusan sejak 1998 untuk memburuk-burukkan beliau menggunakan dakwaan homoseksualiti,” kata kajian itu merujuk kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar telah disabitkan dan dipenjarakan dua kali kerana liwat, tetapi beliau mengekalkan sehingga hari ini bahawa pertuduhan itu dibuat-buat.

Asia Center berkata maklumat salah terhadap Anwar berterusan dari 1999 sehingga pilihan raya kecil Port Dickson pada 13 Oktober 2018, yang akhirnya dimenangi oleh presiden PKR itu.

Pembohongan maklumat oleh kedua-dua pihak

Kajian mendapati bahawa jenis disinformasi ini juga dilakukan oleh Pembangkang.

Semasa pilihan raya umum 2008, contoh maklumat seksual yang terkenal adalah teks SMS mengenai timbalan ketua Pemuda Umno ketika itu dan calon untuk kerusi Rembau di Negeri Sembilan, Khairy Jamaluddin yang dikatakan “video seks”. Klip itu kemudiannya didedahkan sebagai palsu.

Corak disinformasi kedua yang paling berulang ialah dakwaan rasuah, yang disifatkan oleh kajian Asia Centre sebagai berleluasa dan diteruskan oleh kedua-dua parti pemerintah dan Pembangkang.

“Maklumat politik yang salah mengenai rasuah telah digunakan terutamanya untuk memburukkan kerajaan atau menyerang pesaing politik semasa pilihan raya lalu. Bagaimanapun, dakwaan ini digunakan dengan cara berbeza semasa pilihan raya 2018 untuk menutup mulut pengkritik dan memanipulasi naratif dalam talian,” katanya.

Penyelidikan yang diadakan antara 15 Mei dan 31 Ogos tahun ini, menggabungkan penyelidikan meja bagi dokumen primer dan sekunder serta temu bual dengan responden terpilih.

Pemsalah maklumat ditakrifkan oleh empat kategori: umpan klik, ucapan benci, campur tangan politik dan asing.

Yang pertama ialah kandungan sensasi palsu yang bertujuan untuk mendorong trafik dalam talian ke arah dirinya sendiri, manakala ucapan kebencian bertujuan untuk menggerakkan sokongan, membangkitkan niat jahat dan menghasut keganasan terhadap komuniti etnik dan agama, wanita, minoriti seksual, warga asing, pekerja asing dan pelarian.

Ketiga, politik, melibatkan memanipulasi pendapat untuk menyebabkan kerosakan reputasi kepada individu, kumpulan advokasi dan parti politik yang bersaing untuk kuasa dan pengaruh, terutamanya semasa pilihan raya.

Akhir sekali, campur tangan asing termasuk operasi pengaruh yang teratur dan halus dari luar negara untuk mendapatkan hasil politik di negara sasaran.

Kerajaan, pihak pelakon disinformasi utama

Asia Center berkata kajiannya menunjuk kepada agensi kerajaan, parti politik atau pengurus kempen sebagai kumpulan pelakon di bahagian atas rantaian maklumat palsu ketika mereka mengarahkan penciptaan dan penyebaran berita palsu.

“Pelakon-pelakon ini menghantar maklumat yang salah untuk menghilangkan kritikan, memburukkan lawan politik, dan memanipulasi aliran maklumat dan pendapat umum. Selalunya, mereka menjauhkan diri daripada pelaksana maklumat salah yang ditugaskan untuk mempunyai ruang untuk penafian yang munasabah,” kata laporan itu.

Firma perhubungan awam atau perunding tempatan atau asing, syarikat kandungan, media milik kerajaan/mesra, organisasi masyarakat sivil dan kontraktor individu didapati penyebar maklumat palsu yang paling aktif seterusnya.

Badan pemikir itu berkata, pelakon ini mengkaji situasi politik, selepas itu, membangunkan strategi disinformasi berdasarkan keperluan pelanggan mereka, mendraf kandungan politik, mereka bentuk grafik yang relevan, menghasilkan video dan menurunkannya untuk disebarkan.

Set ketiga dan di peringkat bawah termasuk kumpulan tegar, bot dan askar siber berbayar atau sukarela.

Pilihan raya umum ke-15 (PRU15), yang akan diadakan selewat-lewatnya menjelang 2023, akan menyaksikan pengundi belia menjadi blok utama. Seramai 5.8 juta pengundi, termasuk 1.2 juta berumur antara 18 dan 20 tahun, akan keluar mengundi buat kali pertama berikutan pindaan perlembagaan “Undi18” (Undi18) 2019.

Dengan penembusan internet dan penggunaan media sosial pada tahap tertinggi sepanjang masa, Pusat Asia meramalkan kempen dalam talian untuk PRU15 akan menjadi sengit, meletakkan pengundi belia di tengah-tengah mesej kempen yang bersaing.

Kumpulan itu berkata kajian asasnya bertujuan untuk mengenal pasti risiko daripada pola berulang disinformasi yang mungkin dihadapi oleh belia dan pengundi lain sepanjang pilihan raya.

Lima cadangan

Untuk mengatasi masalah itu, lima syor utama dibuat menyasarkan institusi pendidikan, Suruhanjaya Pilihan Raya, kerajaan, media, NGO, parti politik, syarikat teknologi dan belia, yang menurut institut itu perlu untuk memastikan pilihan raya sentiasa adil dan maklumat yang salah.

Antaranya ialah cadangan supaya pengawal selia pilihan raya menubuhkan mekanisme semakan fakta pilihan raya untuk membongkar berita palsu, supaya mempunyai satu sumber kebenaran yang boleh dilawati oleh setiap rakyat Malaysia apabila ingin mengesahkan maklumat dalam talian.

Institusi pendidikan seperti universiti juga dinasihatkan untuk memainkan peranan aktif dalam meningkatkan kesedaran tentang disinformasi. Institut mencadangkan memasukkan literasi digital dan media dalam kurikulum asas untuk memastikan semua pelajar tidak mudah menjadi mangsa apabila dalam talian.

“Semua cadangan yang disediakan dalam laporan itu adalah kaedah yang telah diuji dalam negara demokrasi lain di seluruh Asia Tenggara dan seterusnya,” kata Gomez.

“Mengikut prinsip yang telah dicuba dan teruji untuk melindungi integriti pilihan raya harus menjadi tumpuan semua pihak berkepentingan yang terlibat dalam proses pilihan raya, daripada kerajaan, kepada media, dan sehinggalah kepada sesiapa sahaja yang membuang undi, terutamanya jika ini kali pertama mereka berbuat demikian. ”

Read Previous

PM mengucapkan tahniah kepada ahli parlimen Tangney kelahiran Malaysia Sam Lim, bangga kerana Bahasa Melayu diperdengarkan di Parlimen Australia (VIDEO)

Read Next

Undang-undang anti-lompat diwartakan tetapi penguatkuasaan menunggu notis kemudian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.