The Malaysia Post

Bekas menteri Anifah menafikan kaitan rasuah dalam kes rasuah Zahid

Bekas menteri luar persekutuan Datuk Seri Anifah Aman menafikan menjadi penerima dana daripada syarikat yang terlibat dalam perbicaraan rasuah presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Presiden Parti Cinta Sabah (PCS) itu dalam satu catatan Facebook malam tadi berkata beliau terkejut apabila mendengar namanya tercatat dalam lejar Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai salah seorang penerima sumbangan kewangan, seperti yang disaksikan oleh David Tan , bekas pengurus pentadbiran syarikat itu.

“Saya terkejut dengan laporan ini.

“Sebagai menteri luar negeri ketika itu, saya bertemu ramai orang. Seingat saya, saya tidak pernah berjumpa dengan David Tan mahupun menerima sebarang wang daripadanya atau UKSB. Saya tidak tahu siapa mereka dan saya tidak mempunyai sebarang urusan dengan mereka dalam apa cara sekalipun,” katanya.

Bekas orang Umno itu juga berkata beliau bersedia membantu sebarang siasatan bagi membersihkan namanya.

Nama Anifah muncul apabila pihak pembelaan menyoal Tan — saksi pendakwaan ke-17 dalam kes rasuah Zahid yang sedang berjalan — Jumaat lalu mengenai catatan yang dibuat dalam fail lejar bertajuk “HL PE” berhubung pembayaran tunai yang dibuat oleh UKSB kepada pelbagai ahli politik dan pegawai kerajaan, termasuk tertuduh. .

Tan mengesahkan bahawa huruf “FM” dalam lejar digunakan untuk Anifah.

Ahli politik lain yang dinamakan dalam perbicaraan dikatakan menerima bayaran tunai daripada UKSB ialah Khairy Jamaluddin (RM3.7 juta), Tan Sri Muhyiddin Yassin (RM1.3 juta), Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (antara RM200,000 dan RM300,000 ), dan Datuk Seri Shafie Apdal (jumlah tidak disebut).

Khairy dan Reezal Merican adalah dari Umno manakala Muhyiddin adalah presiden Bersatu dan Shafie adalah rakan sejawatannya dari Parti Warisan.

Muhyiddin juga menafikan sebagai penerima sogokan daripada UKSB. Beliau ketika itu adalah menteri dalam negeri dan dilaporkan projek UKSB berada di bawah bidang kuasanya.

Baca Lagi | Bekas menteri Anifah menafikan kaitan rasuah dalam kes rasuah Zahid

Zahid didakwa atas 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu menyambung kontrak syarikat itu bagi sistem visa antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Menjelang pertemuan minggu depan dengan PM, Zuraida berkata beliau berharap untuk mengekalkan jawatan Kabinetnya

Read Next

Penyanyi Hong Kong Andy Hui masih takut reaksi orang ramai terhadapnya, dedah isteri Sammi Cheng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.