The Malaysia Post

Ringgit berkemungkinan kekal lemah berbanding dolar AS minggu depan

Ringgit dijangka kekal lemah berbanding dolar AS minggu depan, didorong oleh prospek menurun di hadapan ekonomi global, kata seorang penganalisis.

Ketua ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata perbincangan mengenai kelembapan ekonomi yang akan berlaku pada masa hadapan dijangka terus menjadi tumpuan utama.

“Satu siri laporan Indeks Pengurus Pembelian (PMI) akan dikeluarkan minggu depan dan anggaran konsensus menunjukkan bahawa sentimen dalam kalangan perniagaan dijangka terus menjadi sederhana.

“Pada ketika ini, paras rintangan bagi dolar AS berbanding ringgit terletak pada 4.45. Memandangkan ketidaktentuan semasa, ia mungkin bermain-main di sekitar tahap itu sekiranya kebimbangan terhadap kemelesetan ekonomi global semakin meningkat,” katanya kepada Bernama.

Bagi minggu yang baru berakhir, ringgit diniagakan bercampur-campur berbanding dolar AS di tengah-tengah kebimbangan mengenai kemungkinan kenaikan kadar faedah oleh bank pusat di seluruh dunia untuk mengekang kenaikan inflasi.

Mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) Amerika Syarikat minggu ini tampil dengan kejutan, yang menyaksikan Rizab Persekutuan (Fed) AS memutuskan untuk menaikkan kadar faedahnya sebanyak 0.75 peratus kepada julat 1.50-1.75 peratus.

Menurut seorang peniaga, inflasi yang berterusan tinggi memaksa bank pusat untuk menyampaikan kenaikan terbesarnya pada satu mesyuarat sejak 1994.

Langkah itu kemudiannya diikuti oleh bank pusat di seluruh Eropah, yang menaikkan kadar faedah mereka pada Khamis dan memberi isyarat pada kos pinjaman yang lebih tinggi untuk mengatasi inflasi yang melambung tinggi yang menghakis simpanan dan memerah keuntungan korporat.

Pada asas mingguan

Ringgit hampir tidak berubah berbanding dolar AS pada 4.4000/4040 semalam berbanding 4.4000/4030 seminggu sebelumnya.

Nota tempatan didagangkan lebih tinggi berbanding sekumpulan mata wang utama pada asas Jumaat-ke-Jumaat.

Ringgit lebih tinggi berbanding dolar Singapura kepada 3.1753/1786 daripada 3.1856/1880 seminggu sebelumnya dan meningkat berbanding yen Jepun kepada 3.2655/2688 daripada 3.2870/2895 sebelumnya.

Baca Lagi | Ringgit berkemungkinan kekal lemah berbanding dolar AS minggu depan

Ia menambah nilai berbanding euro kepada 4.6314/6357 daripada 4.6618/6650 dan mengukuh berbanding pound Britain kepada 5.4208/4257 daripada 5.4784/4822 minggu lepas. — Bernama

Read Previous

Pengasas kumpulan anti-vaksin di Singapura memohon kebenaran untuk pergi ke Malaysia untuk rawatan kanser alternatif sambil diikat jamin

Read Next

Bouchard berkata akan melangkau Wimbledon dengan mata kedudukan tidak ditawarkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.