The Malaysia Post

Pengasas kumpulan anti-vaksin di Singapura memohon kebenaran untuk pergi ke Malaysia untuk rawatan kanser alternatif sambil diikat jamin

Iris Koh, pengasas kumpulan anti-vaksin kontroversi Healing the Divide, meminta kebenaran mahkamah daerah hari ini untuk pergi ke Malaysia bagi mendapatkan rawatan perubatan “alternatif” untuk kanser tiroidnya.

Bagaimanapun, seorang hakim meminta butiran lanjut mengenai rawatannya selepas menyatakan bahawa keadaannya nampaknya tidak mengancam nyawa pada masa ini, berdasarkan dokumentasi semasanya.

Koh membuat permintaan untuk meninggalkan Singapura sementara dia diikat jamin untuk kes mahkamah yang sedang berjalan.

Lelaki berusia 46 tahun itu menghadapi pertuduhan jenayah bersubahat dengan doktor untuk menipu Kementerian Kesihatan (KKM) berhubung rekod vaksin Covid-19 palsu, dan satu lagi pertuduhan menghalang pegawai polis dengan enggan menandatangani dan merobek kertas pertuduhan. .

Ketika pertama kali dihadapkan ke mahkamah pada Januari, dia telah dinafikan ikat jamin dua kali dan dimasukkan ke Hospital Besar Singapura (SGH) kerana hipertiroidisme, keadaan sedia ada untuknya.

Dia juga didiagnosis dengan penyakit Graves, penyakit autoimun yang menjejaskan kelenjar tiroid. Ia adalah punca biasa hipertiroidisme.

Dia kekal dengan jaminan S$20,000 (RM63,541) sejak 4 Februari lalu. Suaminya Raymond Ng, yang berkhidmat sebagai penjaminnya, turut hadir di mahkamah.

Hari ini, peguam bela baharunya Wee Pan Lee memberitahu mahkamah bahawa doktor SGH kemudiannya menemui kanser dalam nodul tiroid, yang merupakan pertumbuhan sel luar biasa dalam kelenjar tiroid.

Dia kemudiannya dinasihatkan menjalani pembedahan untuk membuang kelenjar tiroidnya. Bagaimanapun, dia mahu pendapat kedua daripada doktor asing untuk “mencari jalan untuk menyelamatkan” mereka, kata Wee.

Untuk itu, Wee menambah bahawa dia telah membuat temu janji di Pusat Perubatan Mahkota di bandar Melaka, serta di Aenon Health Care di negeri barat Malaysia Negri Sembilan.

Koh berusaha untuk pergi ke sana dengan kereta selama sebulan dari Ahad hingga 22 Julai. Program di Mahkota berlangsung sehingga 29 Jun dan doktor di sana akan mengesyorkan kursus rawatan terapi di Aenon, kata Wee kepada mahkamah.

Sebagai maklum balas, Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Jiang Ke-Yue meminta penjelasan untuk menentukan pendirian mereka mengenai permohonan Koh.

Pendakwa raya berkata bahawa pihak pembelaan telah menyediakan dokumen sokongan yang “menimbulkan lebih banyak soalan daripada jawapan”, yang “meminjamkan dirinya kepada kesimpulan bahawa mungkin terdapat potensi risiko penerbangan”.

DPP Jiang berkata pihak pendakwaan tidak mahu menghalang Koh untuk mendapatkan rawatan alternatif mengikut pilihannya. Bagaimanapun, beliau berhujah bahawa dokumen itu tidak menunjukkan sebarang kaitan antara dua institusi perubatan di Malaysia.

Wee juga telah memfailkan dokumen pagi ini daripada institusi ketiga Malaysia — Spectrum Of Life Integrated Wellness Centre di Kuala Lumpur. DPP Jiang berkata peguam itu juga tidak menjelaskan bagaimana ia dikaitkan dengan institusi lain.

Apabila pendakwa raya mempersoalkan mengapa permohonan dan dokumen difailkan pada jam kesebelas, Wee berkata Koh telah “hancur” dengan diagnosisnya.

“Atas cadangan bahawa ada alternatif, dia merebut peluang itu tetapi tidak dapat pergi. Doktor ini bersedia untuk berjumpa dengannya… Sebab itu kami membuat permohonan secepat mungkin,” tambah peguam itu.

Hakim Daerah Ng Peng Hong berkata berdasarkan dokumen yang diberikan kepadanya, keadaan Koh “nampaknya tidak mengancam nyawa pada ketika ini”.

Dia kemudian bersetuju dengan pihak pendakwaan bahawa butiran lanjut mengenai layanannya perlu diberikan. Kes akan dibicarakan semula pada 22 Jun ini.

Didakwa bekerja dengan GP Jipson Quah

Koh dikatakan telah bekerjasama dengan pengamal am Jipson Quah untuk menipu KKM antara Julai tahun lalu dan Januari tahun ini, dengan secara tidak jujur membuat representasi palsu kepada KKM bahawa orang ramai telah divaksin dengan vaksin Sinopharm sedangkan mereka tidak.

Quah dan pembantu kliniknya, Thomas Chua Cheng Soon, juga telah didakwa atas penipuan dengan representasi palsu. Kedua-dua lelaki itu kekal diikat jamin.

Polis sebelum ini berkata bahawa Koh didakwa merujuk pelanggan, dipercayai ahli Healing the Divide, kepada Quah dan turut mencadangkan untuk memberikan sesuatu yang lain sebagai ganti vaksin kepada pesakit.

Quah telah digantung daripada mengamalkan perubatan selama 18 bulan, selepas Majlis Perubatan Singapura mendapati bahawa dia didakwa memberikan larutan garam kepada kira-kira 15 orang sebagai ganti vaksin Covid-19.

Beliau kemudiannya memuat naik status vaksinasi palsu ke dalam sistem Pendaftaran Imunisasi Kebangsaan KKM. Dia juga dikatakan mengenakan bayaran sehingga S$1,500 untuk jelingan palsu ini.

Quah dikatakan bersubahat dengan Chua dan seorang wanita bernama Mehrajunnisha untuk berbohong kepada KKM bahawa dia menerima vaksin Sinopharm sedangkan dia tidak. Tidak jelas sama ada Mehrajunnisha adalah ahli Healing the Divide.

Seorang lelaki Australia berusia 43 tahun, David Christopher Newton, didakwa minggu lalu kerana bersubahat dengan Quah dan Chua untuk menerima sijil vaksinasi apabila dia tidak menerima vaksin Sinopharm.

Baca Lagi | Pengasas kumpulan anti-vaksin di Singapura memohon kebenaran untuk pergi ke Malaysia untuk rawatan kanser alternatif sambil diikat jamin

Quah tidak menghadapi sebarang pertuduhan bersubahat dengan Koh buat masa ini. Walau bagaimanapun, pendakwa raya telah berkata bahawa siasatan sedang dijalankan dan mereka tidak pasti sama ada lebih banyak kesalahan yang didakwa

Read Previous

Ramai bekas ahli parti kembali ke SUPP, kata pengerusi cawangan Sarikei

Read Next

Ringgit berkemungkinan kekal lemah berbanding dolar AS minggu depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.