The Malaysia Post

Bouchard berkata akan melangkau Wimbledon dengan mata kedudukan tidak ditawarkan

Eugenie Bouchard

Credits: tennisworldusa

Bekas finalis Wimbledon, Eugenie Bouchard berkata semalam dia telah menarik diri daripada Kejohanan kerana kekurangan mata ranking dunia tidak sesuai dengan rancangannya untuk menguruskan kembalinya daripada kecederaan.

“Saya telah memutuskan untuk menarik diri daripada Wimbledon kerana keputusan WTA untuk tidak memberikan mata ranking pada Kejohanan tahun ini,” kata warga Kanada itu dalam catatan media sosial.

WTA dan ATP melucutkan mata ranking dunia Wimbledon atas larangan acara itu ke atas pemain Rusia dan Belarusia.

Bouchard, 28, mengalami kecederaan bahu dalam perjalanan ke final di Terbuka Guadalajara pada Mac 2021.

Selepas usaha rawatan konservatif gagal

dia menjalani pembedahan pada Jun tahun lalu, kedudukannya menjunam apabila dia diketepikan selama berbulan-bulan.

“Disebabkan oleh pembedahan bahu saya, saya mendapat bilangan penyertaan yang dilindungi ranking (PR) yang terhad,” tulis Bouchard. “Walaupun saya suka Wimbledon dan ponteng ia membuatkan saya sedih, menggunakan penyertaan PR pada kejohanan tanpa mata ranking adalah tidak masuk akal.

“Saya mesti bijak memilih dan menggunakan penyertaan PR saya di kejohanan yang akan membantu saya kembali ke tempat yang saya mahukan.”

Baca Lagi | Bouchard berkata akan melangkau Wimbledon dengan mata kedudukan tidak ditawarkan

Bouchard berkata dia masih merancang untuk kembali beraksi tahun ini, dan menjangkakan akan menggunakan penyertaan PR di Terbuka AS dan Terbuka Australia tahun depan.

Bouchard mara ke final Wimbledon pada 2014, pada tahun yang sama dia mencapai No. 5 tertinggi kerjaya dalam ranking dunia. Dia mencapai separuh akhir Terbuka Australia dan Perancis pada tahun itu, tetapi kerjayanya sejak itu telah dihalang oleh kecederaan. ― AFP

Read Previous

Ringgit berkemungkinan kekal lemah berbanding dolar AS minggu depan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here