The Malaysia Post

Tiga perkara yang perlu diperhatikan di Kejohanan Dunia Renang

Kristof Milak

Credits: static01

Kejohanan Dunia kursus panjang renang bermula di Budapest esok, di sini AFP memilih tiga jalan cerita untuk diikuti.

Hungary untuk emas

Pada kejohanan dunia terakhir di Gwangju, Korea Selatan pada 2019, Hungary hanya memenangi empat pingat. Kesemuanya adalah emas.

Ketiga-tiga juara akan mempertahankan gelaran mereka di hadapan penyokong tuan rumah di Arena Duna dan boleh mengharapkan sokongan padu.

Juara Olimpik Kristof Milak menantikan pertabalan yang lain sebagai raja 200m kupu-kupu di hadapan rumah penuh yang memuja. Dia menjangkakan untuk berlumba sepanjang pertandingan di lorong yang diberikan kepada perenang terpantas.

“Arena Duna ialah rumah saya,” katanya kepada laman web Fina. “Ia kolam saya. Nombor empat adalah lorong saya. Di situlah saya berlatih dan di mana saya memenangi perlumbaan. Saya hanya mempunyai kenangan indah dan sangat mengagumkan kerana saya dapat mengekalkan gelaran saya dari Gwangju di Budapest.”

Katinka Hosszu dari Hungary meraikan pingat emasnya di atas podium selepas memenangi pertandingan akhir renang rampaian individu 400m wanita Olimpik di Stadium Akuatik Olimpik, Rio de Janeiro dalam gambar fail ini yang diambil pada 6 Ogos 2016

Katinka Hosszu tahu bagaimana rasanya merebut gelaran dunia di hadapan orang ramai Duna.

Dia memenangi dua pingat emas Hungary pada 2017, tetapi pada usia 33 tahun dia perlu mengharungi gelombang pasang surut sokongan tuan rumah jika dia ingin memenangi gelaran rampaian 200m kelima berturut-turut atau gelaran keenam yang belum pernah terjadi sebelumnya dalam acara 400m rampaian.

Dia adalah pemegang rekod dunia dalam kedua-dua acara itu, tetapi berada pada masa terbaiknya apabila dia menamatkan pingat di luar pingat di Tokyo. Dia menyalahkan penutupan pertandingan menjelang temasya itu kerana prestasi buruknya.

Boglarka Kapas mencetus kejutan apabila dia memenangi acara 200m kupu-kupu di Gwangju, tiga tahun lalu, tetapi ia akan mengambil masa yang gemuruh jika dia ingin mempertahankan gelarannya menentang pemenang pingat Olimpik Zhang Yufei, Regan Smith dan Hali Flickinger.

Pentas lama

Renang elit adalah sukan untuk golongan muda, dan Summer McIntosh Kanada berusia 15 tahun akan mengibarkan bendera untuk remaja dalam acara rampaian wanita dan gaya bebas, tetapi kejohanan juga boleh menghasilkan pemain berusia 42 tahun, kali pertama, panjang. -juara dunia kursus.

Nicholas Santos, pakar pecut Brazil, berenang dalam Kejohanan Dunia pertamanya pada 2001. Dia sudah pun memegang rekod sebagai pemenang pingat kejuaraan dunia kursus panjang tertua dan juara dunia kursus pendek tertua.

Dia akan bersaing dalam pecut rama-rama, salah satu daripada tiga acara 50m belasah berlumba dalam kejohanan dunia tetapi bukan Sukan Olimpik. Dia telah menetapkan yang terbaik secara peribadi tahun ini dan berada di tempat keempat dalam ranking dunia yang diungguli, tidak dapat dielakkan, oleh Caeleb Dressel.

Lapik perak

Dalam penampilan sulungnya di Olimpik di Tokyo, pengubah dada Belanda Arno Kamminga memenangi dua pingat perak.

Atlet gaya bebas jarak jauh Ukraine, Mykhailo Romanchuk, mengumpul perak 1500m dalam dua kejohanan dunia terakhir dan dalam Sukan Olimpik Tokyo.

Budapest mungkin menawarkan mereka peluang untuk menaik taraf.

Perak Kamminga di belakang Zac Stubblety-Cook dari Australia dalam acara 200m di Tokyo adalah satu kejutan apabila dia menewaskan perenang dengan kerjaya terbaik yang jauh lebih pantas.

Tetapi dalam 100m, pemain Belanda itu adalah yang kedua terpantas sepanjang masa. Masalahnya ialah pemain Britain Adam Peaty mendominasi acara itu dan telah berenang lebih pantas 17 kali.

Stubblety-Cook akan berada di Budapest tetapi Peaty akan tiada, kerana patah kaki.

Walaupun beberapa orang Amerika mempunyai 100m kali lebih pantas daripada Kamminga tahun ini, ini adalah peluang warga Belanda itu. Mungkin ini satu-satunya peluang untuknya buat sementara waktu.

Baca Lagi | Tiga perkara yang perlu diperhatikan di Kejohanan Dunia Renang

Romanchuk hanya kesembilan terpantas dalam 1500m tahun ini. Musuh lamanya Florian Wellbrock dan Gregorio Paltrinieri telah pergi lebih cepat, begitu juga fenomena Jerman Lukas Martens.

Namun, pada saat yang sukar untuk Ukraine dan atletnya, Romanchuk mempunyai motivasi luar biasa untuk membuat kenyataan. — AFP

Read Previous

Elon Musk menyaman AS$258b atas sokongan dogecoin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here