The Malaysia Post

Elon Musk menyaman AS$258b atas sokongan dogecoin

Seorang pelabur dalam dogecoin, pada asalnya dicipta sebagai jenaka tetapi nilainya meningkat dan jatuh kerana ia dipromosikan oleh Elon Musk, memfailkan tuntutan mahkamah AS$258 bilion (RM1.13 trilion) semalam terhadap jutawan itu dan syarikatnya Tesla dan SpaceX.

Keith Johnson, yang mengatakan dia kehilangan wang selepas melabur dalam dogecoin, menggambarkan dirinya sebagai “warganegara Amerika yang ditipu” oleh apa yang dipanggilnya “Skim Piramid Kripto Dogecoin.”

Dia meminta usulnya, yang difailkan di mahkamah New York, diklasifikasikan sebagai saman tindakan kelas bagi pihak mereka yang mengalami kerugian dengan melabur dalam dogecoin sejak 2019.

Sejak Musk mula mempromosikan mata wang maya, pelabur telah kerugian sekitar AS$86 bilion, anggaran Johnson. Dia mahu Musk membayar balik pelabur jumlah ini, ditambah membayar dua kali ganda daripada ganti rugi — tambahan AS$172 bilion.

Ditubuhkan pada 2013, pencipta dogecoin berkata ia bertujuan sebagai tindak balas ironis kepada dua fenomena internet yang besar: mata wang kripto seperti bitcoin dan imej meme seekor anjing Shiba Inu.

Harga dogecoin didagangkan pada hanya pecahan sen untuk kebanyakan kewujudannya.

Tetapi ia menyaksikan nilainya melonjak pada awal 2021, meningkat kepada AS$0.73 pada Mei tahun itu, di tengah-tengah kegilaan pembelian yang mengelilingi saga GameStop dan selepas mesej lucu mengenainya daripada Musk.

Semalam, bagaimanapun, ia bernilai kurang daripada enam sen.

Johnson berkata beliau percaya Musk meningkatkan “harga, had pasaran dan volum dagangan Dogecoin” melalui promosinya.

Dia memasukkan tweet daripada Musk, orang terkaya di dunia yang mempunyai lebih daripada 98 juta pengikut di Twitter, termasuk satu yang menjanjikan bahawa SpaceX akan “meletakkan Dogecoin literal pada bulan literal.”

Johnson menamakan pembuat kereta elektrik Tesla Musk dalam saman itu kerana ia menerima dogecoin sebagai pembayaran untuk produk derivatif tertentu. SpaceX turut disertakan kerana telah menamakan salah satu satelitnya sempena dogecoin.

Baca Lagi | Elon Musk menyaman AS$258b atas sokongan dogecoin

Johnson menyamakan dogecoin dengan skim piramid kerana mata wang maya tidak mempunyai nilai intrinsik dan juga bukan produk. Selain itu, ia tidak disokong oleh aset ketara dan bilangan “syiling” adalah tidak terhad.

Saman oleh pelabur yang berasa tertipu dengan janji mata wang maya semakin meningkat di United Sates. ― AFP

Read Previous

Bursa Malaysia dibuka rendah di tengah-tengah ketidaktentuan pasaran

Read Next

Tiga perkara yang perlu diperhatikan di Kejohanan Dunia Renang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.