The Malaysia Post

Mariah Carey, Eurythmics, Pharrell memasuki Dewan Kemasyhuran Penulis Lagu

Mariah Carey

Credits: billboard

Mariah Carey menyerlah semalam apabila rakan sebayanya melantik diva kesayangannya itu ke dalam Dewan Kemasyhuran Penulis Lagu yang berprestij, sebahagian daripada kelas yang turut merangkumi Pharrell, Steve Miller dan Isley Brothers.

Edisi gala ini yang memberi penghormatan kepada komposer di sebalik lagu-lagu popular budaya pop yang paling tidak dapat dipadamkan telah dibuat selama bertahun-tahun, selepas edisi tahunan ke-51 yang pada asalnya dijadualkan untuk 2020 ditangguhkan kerana pandemik Covid-19.

Anugerah industri sebenar dan siapakah muziknya, gala Dewan Kemasyhuran Penulis Lagu mengetepikan acara yang disiarkan di televisyen untuk makan malam perayaan dan konsert intim.

Tetapi walaupun tanpa siaran, bilik tarian Manhattan bersinar dengan kuasa bintang, tidak kurang terima kasih kepada Carey, yang berdiri di atas pentas dengan gaun bergemerlapan, memeluk lengkung ketika dia menerima penghormatan yang diidamkan.

Carey — yang bakat menulis lagunya telah lama dibayangi oleh julat vokalnya yang anjal dan imej bintang pop — berganda sebagai pelawak berdiri malam itu, menjadikan reputasinya sendiri sebagai penyenggaraan tinggi, pada satu ketika memakai cermin mata hitam untuk menjelaskan tentang kurang daripada pencahayaan yang ideal.

Tetapi dia membuat catatan yang lebih bersungguh-sungguh dalam meraikan rakan-rakan yang dilantik dan penulis lagu dengan lebih meluas, memanggil mereka “wira yang tidak didendang.” Bagi artis Jimmy Jam, yang bersama-sama dengan Terry Lewis menghasilkan banyak lagu popular termasuk untuk Janet Jackson, Carey adalah antara kelas elit penulis lagu yang karyanya abadi.

“Tiada sesiapa yang lebih bijak daripada dia, yang bekerja lebih keras, yang mengetahui semua selok-belok penulisan dan meminatinya,” katanya kepada AFP di permaidani merah.

Carey memilih penyanyi ajaib yang diajar sendiri, Liamani Segura untuk membuat persembahan di majlis itu sebagai penghormatan kepadanya, dan pemain berusia 13 tahun itu mengetuai orang ramai melalui lagu gandingan penyanyi kelahiran Long Island itu termasuk Fantasy, One Sweet Day dan, sudah tentu, Yang Saya Mahukan Untuk Krismas Adalah Awak.

Terdahulu pada malam itu, inductee Miller dicincang melalui impian angkasanya tentang hit Fly Like An Eagle, selepas dilantik oleh rakannya, pelakon Bryan Cranston.

“Ia benar-benar penghormatan tertinggi — penghormatan paling intelek,” Miller, 78, memberitahu AFP di permaidani merah memasuki panteon penulisan lagu. “Ia paling bermakna bagi saya.”

Penyanyi-penulis lagu Scotland Annie Lennox dan pemuzik Inggeris Dave Stewart dari Eurythmics membuat persembahan di atas pentas semasa Gala Induksi dan Anugerah Tahunan ke-51 Dewan Kemasyhuran Penulis Lagu di New York, 16 Jun 2022

‘Rasa arah’

Persembahan Miller mengikuti penutup pertunjukan pembukaan daripada St Vincent, yang melantik Eurythmics — duo terdiri daripada Annie Lennox dan Dave Stewart — selepas menyampaikan versi Sweet Dreams (Are Made Of This) yang mempunyai Lil Nas X padanya. kaki, kejutan rambut keriting berambut perang terombang-ambing di atas sut merah jambu pucatnya.

Lil Nas X menerima penghormatan istimewa untuk penulis lagu muda berbakat pada malam itu yang turut meraikan bakat penulisan lagu Rick Nowels, penulis lagu di sebalik megahit termasuk Summertime Sadness karya Lana Del Rey bersama dengan Heaven Is a Place On Earth dan Circle in the Sand oleh Belinda Carlisle .

Ikon Motown Smokey Robinson menerangi bilik dengan set penghormatan kepada Mickey Stevenson, yang kejayaannya termasuk Dancing In The Street klasik.

Dan Usher menyertai artis ketika itu Jon Batiste dalam meraikan The Neptunes — gandingan Pharrell Williams dan Chad Hugo — membawa penonton melalui lagu-lagu hits yang mereka tulis dan hasilkan termasuk Usher’s U Don’t Have To Call.

Pemuzik AS Pharrell Williams dan Chad Hugo bersalaman sebelum bercakap di atas pentas semasa Gala Induksi dan Anugerah Tahunan ke-51 Dewan Kemasyhuran Penulis Lagu di New York, 16 Jun 2022

Pharrell yang sentiasa bercahaya

Memakai sut kulit merah ceri yang mempamerkan, memberikan pujian yang panjang kepada penulisan lagu dan menasihati penulis muda untuk terus maju: “Apabila kilauan itu mencecah anda merasakannya di dalam tulang anda, anda merasakannya di dalam badan anda… anda rasa arah ini.” Pada awal malamnya, dia memberitahu AFP bahawa ia berasa “surreal” untuk menerima anugerah itu.

Gala tahun ini datang pada ketika bahagian penulisan lagu dan penerbitan perniagaan muzik yang sering diabaikan mengalami kejayaan yang menggembirakan, dengan katalog dilihat sebagai aset yang diidamkan untuk pelabur.

Jody Gerson, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Universal Music Publishing — yang sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah memperoleh katalog termasuk Neil Diamond dan Sting — menerima penghormatan penerbitan malam itu, dan memuji penulis lagu yang membolehkannya bekerja.

Dan Paul Williams — legenda penulisan lagu di sebalik lagu hits seperti Rainy Days dan Mondays daripada The Carpenters serta Rainbow Connection klasik Muppet — memuji keupayaan penulisan lagu untuk menyambung.

“Orang ramai bertindak balas terhadap apa yang kami cipta, dan itu adalah hadiah terbesar daripada semua,” katanya menerima penghormatan tertinggi malam itu, hadiah pencapaian seumur hidup untuk penulis lagu yang telah dilantik.

“Kami berasa kurang keseorangan di dunia ini, sambil berkongsi timbunan kelemahan dan impian dan keraguan diri.”

“Lagu cinta yang tidak berkesudahan – maksud saya saya menulis lagu yang bergantung bersama, saya minta maaf,” sindirnya.

“‘Saya tidak akan bertahan sehari tanpa awak’ bukanlah pemikiran yang sihat – saya telah melakukan beberapa terapi.”

Baca Lagi | Mariah Carey, Eurythmics, Pharrell memasuki Dewan Kemasyhuran Penulis Lagu

Tetapi mengetepikan jenaka, Williams tidak berbelah bahagi dalam menekankan kepentingan rakan penulis liriknya: “Ya Tuhan, kami tidak pernah memerlukan lagu-lagu anda lebih daripada sekarang.” — AFP

Read Previous

Bouchard berkata akan melangkau Wimbledon dengan mata kedudukan tidak ditawarkan

Read Next

EU menyokong ‘impian Eropah’ Ukraine apabila Rusia memotong bekalan gas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here