The Malaysia Post

Undang-undang anti-lompat diwartakan tetapi penguatkuasaan menunggu notis kemudian

Pindaan perlembagaan untuk melarang pembelotan politik wakil rakyat diwartakan pada Selasa tetapi tidak akan dikuatkuasakan sehingga tarikh yang akan diumumkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Warta itu juga menyatakan bahagian undang-undang yang melibatkan ADUN boleh diperkenalkan di mana-mana negeri atas persetujuan Raja atau Gabenor dan Agong.

Menurut warta yang disiarkan di laman web Jabatan Peguam Negara, Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 yang diluluskan Parlimen sebulat suara pada akhir Julai, menerima perkenan diraja pada 31 Ogos.

Ia turut diluluskan dalam sidang khas Dewan Negara pada 9 Ogos lalu.

Secara tidak rasmi dinamakan undang-undang anti-lompat parti, pindaan itu dicadangkan sebagai tindak balas dua parti kepada apa yang dipanggil “Langkah Sheraton” 2020, apabila pembelotan politik menyebabkan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan.

Keruntuhan itu menyebabkan Perikatan Nasional berkuasa tanpa dipilih, sebelum gabungan itu sendiri terpaksa mengalah tahun lalu kepada Barisan Nasional yang telah diundi pada pilihan raya umum ke-14.

Undang-undang itu juga merupakan sebahagian daripada memorandum persefahaman yang ditandatangani antara Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan gabungan PH.

Secara khusus, ia adalah pindaan Perlembagaan Persekutuan, termasuk penambahan Perkara 49A (berkaitan dengan ahli parlimen) dan perubahan kepada Jadual Lapan (berkaitan dengan ADUN).

Pindaan baharu itu akan menyebabkan ahli parlimen dan ADUN kehilangan kerusi mereka jika mereka bertukar parti, atau jika mereka menyertainya selepas dipilih sebagai calon bebas.

Terdapat tiga pengecualian, bagaimanapun, iaitu pembubaran atau pembatalan pendaftaran parti ahli politik; penyingkiran ahli politik itu daripada partinya; atau ahli politik yang meletakkan jawatan daripada partinya apabila menjadi Speaker Dewan Rakyat atau DUN masing-masing.

Read Previous

Agensi kerajaan, parti politik yang paling aktif menyebarkan maklumat salah, kajian baharu mendapati

Read Next

Liverpool dikalahkan oleh Napoli apabila Lewandowski menjaringkan hatrik Barcelona

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.