The Malaysia Post

Warisan Budaya dan Mercu Tanda Sejarah Malaysia yang Kaya

Mercu Tanda Bersejarah Paling Ikonik Malaysia untuk Dilawati

Apabila bercakap tentang mercu tanda bersejarah, Malaysia mempunyai banyak struktur penting yang masih kekal sehingga kini. Daripada kubu yang mengagumkan kepada tempat ibadat yang menenangkan dan monumen yang indah, mercu tanda ini mempamerkan masa lalu negara yang terkenal.

Kewujudan tempat-tempat ini juga membantu meningkatkan daya tarikan Malaysia sebagai destinasi percutian, terutamanya apabila ia berkaitan dengan pelancongan warisan.

Kadang-kadang disebut sebagai pelancongan sejarah, pelancongan warisan adalah tindakan mengembara dengan tujuan untuk meneroka sejarah dan warisan sesuatu tempat.

Sebelum wabak itu, Pertubuhan Pelancongan Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNWTO) melaporkan bahawa pelancongan warisan menjana kira-kira AS$327bil (RM1.367tril) setahun di rantau Asia Pasifik.

Tempat-tempat bersejarah seperti Melaka, George Town, Ipoh, Kuching, Kota Kinabalu dan Kuala Lumpur – dengan masa lalu mereka yang berwarna-warni dan pelbagai budaya yang kaya – bersedia untuk menerokai pasaran malar hijau ini.

Dalam kes George Town di Pulau Pinang, pelancongan warisan di sana berkembang pesat selepas bandar pulau itu, dan negeri Melaka, disenaraikan bersama sebagai Tapak Warisan Dunia Unesco pada 2008.

Walau bagaimanapun, pelancongan di tempat bersejarah bukan tanpa cabarannya. Pakar telah menyatakan bahawa kemampanan dalam pelancongan warisan adalah perkara yang agak rumit.

Di laman web UNWTO, ia menyatakan: “Salah satu motivasi utama pelancongan ialah sifat ingin tahu dan keinginan manusia untuk meneroka identiti budaya di seluruh dunia. Tapak warisan semula jadi dan budaya, termasuk landskap yang indah dan bandar bersejarah yang digiatkan semula, merupakan aset pelancongan berharga yang membezakan satu destinasi dengan destinasi lain.

“Namun memandangkan tarikan warisan budaya unik dan rapuh, adalah asas bagi pihak berkuasa pelancongan mengkaji cara terbaik untuk membangunkan tapak warisan budaya ini sambil melindungi dan memeliharanya untuk jangka masa panjang.”

Di Malaysia, Jabatan Warisan Negara (JWN) dan Akta Warisan Negara 2005 disediakan untuk menjaga warisan negara yang ketara dan tidak ketara.

Timbalan ketua pengarah JWN Mohamad Muda Bahadin, dalam temu bual dengan The Star sebelum ini, menyatakan bahawa pelan pengurusan tapak warisan yang baik adalah penting untuk pelancongan.

“Tapak warisan yang diselenggara dengan baik akan menjamin keselamatan pengembara. Ini akan
secara tidak sengaja menggalakkan lebih ramai pelawat ke negara ini.

“Selain itu, tapak warisan yang diselenggara dengan baik biasanya lebih menarik dan lebih mampu mempamerkan kerja-kerja penghalusan yang telah dilakukan ke tempat itu,” katanya.

Semasa pembentangan Bajet 2021, RM10 juta diperuntukkan untuk memelihara bangunan warisan negara kerana tempat pelancongan ikonik adalah penting ke arah mengukuhkan penawaran pelancong negara.

Apa yang pasti pengembara akan mempunyai banyak tarikan bersejarah untuk dikunjungi di negara ini. Dengan Hari Malaysia semakin hampir, kini adalah masa yang baik untuk berjalan-jalan di lorong ingatan di beberapa tapak bersejarah yang menarik di negara ini.

Kami menyemak beberapa tempat ini.

BANGUNAN SULTAN ABDUL SAMAD, KUALA LUMPUR

Terletak di seberang Dataran Merdeka yang bersejarah di ibu kota adalah salah satu bangunan warisan yang paling berharga di negara ini. Bangunan Sultan Abdul Samad adalah bangunan akhir abad ke-19 yang dinamakan sempena sultan Selangor yang memerintah pada masa pembinaannya.

Dibina oleh arkitek A.C. Norman dan R.A.J. Bidwell, ia mudah dikenali berkat menara jamnya yang menarik dan seni bina gaya Moor. Ia telah melalui beberapa penjelmaan selama bertahun-tahun. Struktur itu digunakan untuk menempatkan pentadbiran Negeri-negeri Melayu Bersekutu pada tahun 1897, kemudian Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Agung pada tahun 1972 sebelum diduduki oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan pada masa kini.

Selama bertahun-tahun, Bangunan Sultan Abdul Samad menawarkan latar belakang yang indah semasa perarakan hari kebangsaan. Untuk beberapa peluang bergambar yang benar-benar menakjubkan, datanglah melawat pada waktu malam apabila fasad semua terang. Anda juga boleh menerokai River of Life yang berdekatan untuk berjalan-jalan yang indah dan santai.

Bangunan Sultan Abdul Samad berada di Kuala Lumpur. – Bintang

ISTANA BANDAR, SELANGOR

Terletak di Jugra, bekas ibu kota diraja Selangor, Istana Bandar telah dibina pada tahun 1906 semasa pemerintahan Sultan Alaeddin Sulaiman Shah. Sultan Alaeddin bersemayam di istana selama 35 tahun dan selepas kematiannya pada tahun 1938, istana itu ditinggalkan tetapi sejak itu telah dipulihkan.

Kerja-kerja pemuliharaan indah itu dikendalikan Perbadanan Adat Melayu dan Warisan (PADAT) Negeri Selangor yang terus mengekalkan istana itu hari ini.

Istana Bandar merupakan salah satu istana Melayu tertua di rantau ini yang masih mengekalkan reka bentuk asalnya.

Terdapat pelbagai pengaruh terhadap reka bentuk bangunan ini. Unsur India Moor terdapat dalam bentuk bumbung manakala gaya Cina dan Barat boleh dilihat pada tiang dan pintu.

Istana Bandar juga dikenali sebagai istana yang mempunyai 40 bilik. Bersiar-siar di sekitar pelbagai bilik di bangunan dua tingkat itu dan lihat bahagian dalamannya untuk merasakan bagaimana keadaan pada masa lalu.

Selain itu, Istana Bandar terletak di atas sebidang tanah seluas 5ha, jadi terdapat banyak tempat untuk diterokai oleh pengunjung. Anda juga boleh pergi bersebelahan untuk melihat Masjid Diraja Sultan Ala’eddin.

Mercu tanda warisan itu berdiri tegak pada masa kini sebagai tanda kegemilangan silam kesultanan Selangor.

Istana Bandar di Jugra, Selangor merupakan salah satu istana tertua di Malaysia. – Bintang

Baca Lagi | Pengembara Bersedia Membiayai Pembangunan Lapangan Terbang Daripada Kerajaan

Baca Lagi | Robot Humanoid untuk mengambil Peringkat Tengah di UN Meet pada AI

STADTHUYS, MELAKA

Terletak di tengah-tengah Melaka adalah sebuah bangunan merah yang menarik dikenali sebagai Stadthuys. Dibina semasa era Belanda di negara ini, kompleks ini secara keseluruhan – termasuk halaman – meliputi kira-kira 1ha.

Pembinaan bangunan itu telah siap pada tahun 1650 oleh Syarikat Hindia Timur Belanda, sembilan tahun selepas penawanan Melaka daripada Portugis pada tahun 1641. Struktur itu kemudiannya berfungsi sebagai pusat pentadbiran utama Belanda sehingga Melaka diserahkan kepada British pada tahun 1824.

Kompleks ini terus berfungsi sebagai kompleks pentadbiran kerajaan sehingga 1957. Ia akhirnya ditukar menjadi muzium negeri pada tahun 1984. Sejarawan tempatan telah menyebut bahawa Stadthuys adalah bangunan pentadbiran tertua yang masih hidup dan terpelihara terbaik di rantau ini. Terletak di Jalan Laksamana, bersebelahan dengan Christ Church, kompleks ini sememangnya wajib dikunjungi oleh pengunjung ke Melaka.

FORT MARGHERITA, SARAWAK

Dibina pada tahun 1879 oleh Charles Brooke, yang ketika itu merupakan pemerintah Sarawak, monumen bersejarah ini merupakan salah satu monumen terpenting negara. Bekas kubu itu memainkan peranan penting pada masa lalu, menjaga sungai Kuching daripada semua musuh.

Ia dinamakan sempena isteri tercinta Brooke, Margaret de Windt, yang diberi gelaran Ranee of Sarawak selepas perkahwinan mereka. Pada zaman kegemilangannya, Fort Margherita – yang menghadap ke tebing utara Sungai Sarawak – dilengkapi dengan baik untuk melindungi bandar daripada pencerobohan bawaan sungai.

Dengan struktur bercat putih yang menyerupai istana Inggeris, kubu tiga tingkat itu merupakan tempat pelancongan yang popular di Sarawak.
Pada tahun 1971, ia telah bertukar menjadi Muzium Polis, tetapi hari ini, tempat itu menempatkan Galeri Brooke yang memaparkan memorabilia dinasti Brooke.

Diwartakan sebagai Monumen dan Tapak Bersejarah pada tahun 1971 (Ordinan Antikuiti 1971), Fort Margherita masih berdiri tegak hari ini sebagai warisan seni bina Brooke yang penting di Borneo.

Anda boleh melawat Fort Margherita di Sarawak. — Pelancongan Malaysia

MASJID SULTAN ABU BAKAR, JOHOR

Masjid Sultan Abu Bakar ialah sebuah masjid negeri yang ditugaskan mengikut namanya – sultan pertama “Johor Moden”, Sultan Abu Bakar. Bangunan ini mengingatkan rumah agam yang megah dengan pengaruh seni bina Victoria dan Moghul.

Pembinaan masjid bermula pada tahun 1892, dan pada tahun 1900, ia akhirnya siap dan sedia untuk digunakan.

Dewan solat utama dilengkapi dengan tiang Rom yang indah, candelier yang mempesonakan, dan mimbar berlapis emas dari Turkiye. Pada setiap sisi bangunan itu terdapat menara dengan kubah setinggi empat tingkat.

Satu ciri unik masjid ini ialah acuan dindingnya, yang terdapat di bahagian luar. Fungsi utama acuan ini adalah untuk menghalang air hujan daripada mengalir di permukaan dinding dan memasuki tingkap atau mana-mana bukaan lain.

Pemandangan Selat Tebrau yang berdekatan menambahkan rasa ajaib pada bangunan warisan ini.

Jika anda merancang untuk melawat sebagai pelancong, jangan lupa untuk memakai pakaian yang sesuai, dan menghormati peraturan dan peraturan yang ditetapkan oleh masjid.

Juga, cuba untuk tidak datang semasa waktu solat melainkan, sudah tentu, anda berniat untuk solat, dalam hal ini anda dialu-alukan untuk menyertai jemaah. Bahagian luar masjid itu sendiri menakjubkan, jadi kebanyakan pelancong gembira dengan hanya mengambil gambar di luar bangunan.

Dewan Bandaraya Pulau Pinang — The Star

BALAI BANDAR & BANDARAYA PULAU PINANG

Dua struktur kolonial yang kacak terletak bersebelahan di Esplanade tepi laut di Pulau Pinang – bangunan Dewan Perbandaran dan Dewan Bandaraya. Yang pertama, diisytiharkan dibuka pada tahun 1880, adalah bangunan perbandaran tertua di negeri ini. Bagi bangunan yang kedua, ia adalah antara bangunan pertama di Pulau Pinang yang dipasang lampu elektrik dan kipas.

Bilik-bilik Dewan Perbandaran digunakan sebagai pejabat perbandaran sehingga ia diambil alih oleh Dewan Bandaraya apabila ia siap pada tahun 1903. Walau bagaimanapun, Dewan Perbandaran terus menjadi tempat yang popular, terutamanya di kalangan elit Eropah yang berkumpul di sana untuk persembahan teater. Ini menyebabkan penduduk tempatan merujuk tempat itu sebagai Ang Moh Kong Kuan, yang secara kasarnya bermaksud “Kelab Eropah” dalam dialek Hokkien Pulau Pinang.

Dewan Perbandaran juga pernah digunakan sebagai kolej swasta sehingga pengubahsuaian baru-baru ini pada tahun 2004. Hari ini, tempat itu berfungsi sebagai ruang awam yang menganjurkan pameran seni dan Festival George Town tahunan. Bangunan itu kini ditutup untuk pengubahsuaian ke-6nya.

Di sebelahnya, bangunan Dewan Bandaraya masih menempatkan Majlis Bandaraya Pulau Pinang sejak 1904, setahun selepas ia siap. Ia dikenali sebagai Pejabat Perbandaran sehingga 1957 apabila Ratu Elizabeth II dari Britain mengisytiharkan George Town sebagai sebuah bandar, dan menamakannya Dewan Bandaraya. Bangunan ini masih mengekalkan bentuk seni bina Edwardian Baroque dan Palladian yang asal. Dan dalam jarak yang tidak jauh adalah Cenotaph, salah satu tugu peringatan perang terawal di negara ini.

STESEN KERETAPI IPOH

Stesen Kereta Api Ipoh mula dibina pada tahun 1894, apabila landasan pertama kali dipasang melalui bandar untuk Keretapi Perak. Stesen itu berkhidmat selama 20 tahun sehingga penyatuannya menjadi Keretapi Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.

Kemudian, pada tahun 1914, pembinaan untuk stesen kereta api baru berlaku, kali ini dengan hotel bersebelahan, untuk menggantikan yang pertama. Stesen baharu ini direka oleh arkitek terkenal Inggeris Arthur Benison Hubback, yang turut mereka bentuk Carcosa Seri Negara dan Masjid di KL, antara bangunan ikonik lain di Malaysia.

Stesen Kereta Api Ipoh terkenal dengan penduduk tempatan dan pelancong. – Bintang

Stesen Kereta Api Ipoh akhirnya dibuka pada tahun 1917, walaupun pada masa itu, Hotel Majestic Station belum siap sepenuhnya. Disebabkan kekurangan bahan dan peningkatan kos akibat Perang Dunia 1, pembinaan hotel itu telah ditahan selama bertahun-tahun; ia akhirnya dibuka pada tahun 1935.

Bangunan itu sering dirujuk sebagai “Taj Mahal Ipoh” oleh penduduk tempatan, berkat fasad gaya British Raj yang merangkumi kubah, menara dan beranda Moor.

Hari ini, Stesen Kereta Api Ipoh menyediakan latar belakang yang popular untuk penggemar fotografi. Ia terletak di dalam Dataran Stesen Ipoh, di mana cenotaph telah didirikan untuk menghormati mereka yang kehilangan nyawa dalam Perang Dunia I dan II.

Dataran Stesen Ipoh juga merupakan titik permulaan untuk berjalan kaki Jejak Warisan Ipoh, di mana anda juga akan menemui bangunan kolonial lain seperti Mahkamah Tinggi Ipoh, Dewan Bandaran Ipoh dan Pejabat Pos Lama.

GEREJA ST MICHAEL DAN SEMUA MALAIKAT

Gereja St Michael dan All Angels ialah sebuah gereja Anglikan yang terletak di Sandakan, Sabah. Direka oleh B. W. Mountfort, seorang arkitek New Zealand, bangunan itu mula dibina pada tahun 1925 dengan kayu belian atau kayu besi, sebelum bata ditambah. Akhirnya, batu-batu yang dikatakan diperoleh dari kampung berhampiran bernama Buli Sim Sim, ditambah untuk menjadikan bangunan itu lebih selamat.

Ini ternyata satu langkah yang sangat baik kerana semasa Perang Dunia II, tentera Jepun cuba memusnahkan bangunan itu tetapi tidak berjaya. Struktur luar tidak rosak, memudahkan pembina membina semula gereja beberapa tahun kemudian.

St Michael adalah salah satu daripada beberapa bangunan batu bersejarah di Sabah, dan dikatakan sebagai gereja batu tertua di negeri ini. Ia menampilkan tingkap kaca berwarna yang cantik yang dinamakan “Window Of Remembrance And The Friendships Windows”, yang disumbangkan oleh saudara-mara tawanan perang dari Australia. Ini adalah untuk memperingati ulang tahun ke-60 berakhirnya Perang Dunia II pada tahun 2005.

Gereja ini adalah sebahagian daripada Sandakan Heritage Trail, yang juga termasuk lawatan ke Rumah Agnes Keith. Di sinilah penulis Amerika Agnes Newton Keith (yang bukunya Land Below The Wind diterbitkan pada tahun 1939) dan keluarganya tinggal.

Gereja St Michael’s And Angels terletak di Sandakan, Sabah. – Bintang

Read Previous

Robot Humanoid untuk mengambil Peringkat Tengah di UN Meet pada AI

Read Next

Mekap Dreamy Nampak Mencuba Hari Valentine Ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.