The Malaysia Post

7 perkara Malaysia Terkenal


Pemandangan malam Malaysia
Pemandangan malam Malaysia

Malaysia Terkenal Dengan

Apa Malaysia Terkenal?

Greece mempunyai masa lalu yang menarik dan menarik. Walau bagaimanapun, ia bukan semua tentang runtuhan runtuh dan seni bina purba. Di seluruh Greece dan pulau-pulau Yunani terdapat monumen yang berasal dari semua zaman. Jadi, daripada runtuhan purba di Athens hingga ke kubah biru ikonik di Santorini, berikut adalah beberapa monumen paling terkenal di Greece.

Jika anda merancang untuk melancong ke Malaysia, atau sekadar tertarik dengan negara ini, berikut adalah 7 yang terkenal

1. Menara Petronas

Salah satu mercu tanda Malaysia yang paling dikenali dan ikonik ialah Menara Petronas di Kuala Lumpur. Menara berkembar gergasi itu mencapai ketinggian 452 meter dan memegang rekod bangunan tertinggi di dunia sehingga Taipei 101 muncul pada tahun 2004. Walau bagaimanapun, sehingga hari ini, mereka kekal sebagai menara berkembar tertinggi di dunia. Lebih baik? Kedua-dua menara itu dihubungkan dengan jambatan langit di tingkat 41 dan 42 yang memberikan pemandangan pusat bandar Kuala Lumpur yang tiada tandingannya.


2. Landskap Pantai yang Menakjubkan

Malaysia terkenal bukan sahaja dengan ibu kota yang sibuk dan daya tarikan budaya, ia juga terkenal dengan kawasan pantai yang menakjubkan. Negara Asia Tenggara ini dikelilingi sepenuhnya oleh air dan terdiri daripada 99 pulau. Salah satu destinasi pulau paling popular di Malaysia ialah Langkawi; lengkap dengan pantai pasir putih yang bersih dan hutan hujan yang subur menjadikan syurga tropika.


3. Bandaraya Melaka

Malasia adalah rumah kepada empat Tapak Warisan Dunia yang luar biasa. Antaranya ialah Melaka. Pekan kecil yang menawan dan bersejarah ini adalah tempat lahirnya budaya Peranakan dan menyerlahkan sejarah Malaysia yang unik dan bersemangat. Di dalam bandar ini, anda akan menemui pelbagai pengaruh Melayu, Cina, India dan Eropah yang semuanya telah menyumbang kepada sejarah Malaysia dalam satu atau lain cara. Contohnya, Melaka mengandungi Dataran Belanda, Istana Kesultanan Melaka dan Tokong Cheng Hoon Teng.


4. Taman Negara Gunung Mulu

Salah satu kawasan semula jadi yang paling mengagumkan di Malaysia ialah Taman Negara Gunung Mulu. Kawasan Warisan Dunia ini terdiri daripada 52,865 hektar keajaiban semula jadi tulen. Di dalam taman, anda akan menemui tiga gunung — Mulu, Api dan Benarat. Walau bagaimanapun yang paling mengagumkan ialah Gunung Mulu. Terkenal dengan puncak tegar dan batu-batu tajam yang kelihatan menjorok dari ketiadaan, ia menjadikan landskap yang membosankan fikiran.


5. Batu Caves

Bercakap tentang keajaiban alam semula jadi dan warisan budaya yang kaya, Batu Caves menggabungkan kedua-duanya dengan sempurna. Hanya di luar Kuala Lumpur, anda akan temui bukit batu kapur berusia 400 juta tahun dengan kuil berusia berabad-abad tersembunyi di dalamnya yang terkenal dengan warna-warna cerahnya. Dikenali sebagai Batu Caves, ini adalah salah satu kuil Hindu yang paling popular di luar India. Kuil ini didedikasikan untuk Dewa Murugan dan mempunyai patung dewa besar yang merupakan yang terbesar dari Dewa Murugan di dunia.


6. Pelbagai budaya

Salah satu aspek yang paling ketara di Malaysia ialah budaya yang melebur. Dikelilingi oleh Thailand, Indonesia dan Singapura, Malaysia adalah rumah kepada kaleidoskop budaya berbeza yang hanya menambah kekayaan sejarah negara. Terdapat juga pengaruh Cina dan India yang besar bersama-sama dengan pengaruh Portugis dan Inggeris yang dibawa masuk dengan penjajahan.


7. Makanan Malaysia

Terima kasih kepada kepelbagaian budaya yang kaya, tidak hairanlah bahawa Malaysia juga mempunyai salah satu pemandangan makanan paling luar biasa di Asia Tenggara. Kepelbagaian masakannya menjadikannya syurga penggemar makanan sama ada anda meminati makanan India, Cina, Peranakan atau tradisional Melayu. Antara hidangan paling popular untuk dicuba termasuklah nasi lamak, hidangan nasi yang dimasak dalam santan dan dihidangkan bersama ikan; dan mee goreng mamak, hidangan India Muslim yang dibuat dengan mi kuning dan daging lembu atau ayam.

Baca Lagi | Sek-gen Umno yakin BN membentuk kerajaan ‘kuat’ selepas PRU15 dengan bantuan pakatan pemerintah Sarawak

Baca Lagi | Top 10 Fakta Paling Menarik Tentang Malaysia

Read Previous

Top 10 Fakta Paling Menarik Tentang Malaysia

Read Next

5 Usahawan Wanita Yang Anda Perlu Tahu Di Malaysia, Dari Senarai Gen.T Asia Kami

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.