The Malaysia Post

5 Usahawan Wanita Yang Anda Perlu Tahu Di Malaysia, Dari Senarai Gen.T Asia Kami

Foto Muka Depan: Khairul Imran.

Adegan Keusahawanan di Malaysia

Adegan keusahawanan di Malaysia terus berkembang pesat, dan wanita telah cepat menuntut tempat yang sah — dengan satu daripada lima syarikat di negara ini kini dimiliki oleh wanita, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia. Menurut ketua perangkaan Mohd Uzir Mahidin, sektor pertanian menyaksikan pertumbuhan terbesar dalam pemilikan wanita, dengan wanita memiliki hampir tiga kali lebih banyak syarikat pada 2015 berbanding 2010: 1,541 berbanding 580. Kerajaan Malaysia juga telah berusaha untuk menjadikan bandarnya tempat yang lebih baik. untuk usahawan wanita dengan pelbagai geran dan dana.

Wanita Usahawan

Tetapi masih banyak halangan untuk wanita keusahawanan di negara ini, termasuk jangkaan masyarakat dan budaya, halangan institusi dan akses kepada modal kewangan.

Senarai Gen.T di Malaysia

Berikut ialah lima wanita dalam Senarai Gen.T di Malaysia yang membantu untuk memecahkan siling kaca keusahawanan negara — dan membuka jalan kepada wanita lain untuk melakukan perkara yang sama.

1.Datin Vivy Yusof

Salah satu pengaruh utama Malaysia, dengan 1.8 juta — dan semakin bertambah — pengikut Instagram, Datin Vivy Yusof ialah pengasas bersama tapak fesyen dalam talian FashionValet, yang telah menyediakan stok fesyen Asia terkini sejak 2010, berfungsi sebagai platform utama untuk up-dan -kedatangan pereka Asia Tenggara. Pada 2014, Yusof juga mengasaskan dUCk, sebuah syarikat aksesori fesyen yang terkenal dengan koleksi selendang berwarna-warni yang bergaya.

2.Ivanna Salehudin

The co-founder of Nova Satra Dx, Ivanna Salehudin empowers both patients and physicians through research, development and commercialisation of blood-based tests that provide accurate, rapid detection of cancer. One of her most notable creations was NovoTect Bc, the first test that specifically detects breast cancer in Asian patients.

3.Raja Jesrina Arshad

Didorong oleh semangat untuk kesihatan dan kesejahteraan, Raja Jesrina Arshad mengasaskan PurelyB, portal dalam talian sehenti yang bertujuan untuk menyediakan panduan dan penyelesaian untuk menjalani kehidupan yang sihat dan mampan di Asia. Sejak ia dilancarkan pada 2015, PurelyB telah berkembang dengan pesat, menghasilkan kandungan televisyen dan dipilih sebagai salah satu daripada 20 syarikat pemula Malaysia untuk program keusahawanan e@Stanford Universiti Stanford.

4.Datin Dian Lee

Pada usia 22 tahun, Datin Dian Lee mengasaskan The Clearwater Group, sebuah syarikat pembangunan hartanah butik yang memenangi anugerah — dan mencipta nama sebagai salah satu pemaju hartanah termuda di Malaysia. Lee sejak itu telah mendalami kedua-dua industri makanan dan kecergasan, menjalankan dua restoran, Ploy and Way, dan pusat kesihatan, Be Urban Wellness. Beliau telah dianugerahkan Wanita Muda Paling Menjanjikan Malaysia pada tahun 2007 oleh Malaysia Tatler.

5.Jenn Low

Pada tahun 2010 Jenn Low memutuskan untuk meninggalkan kerja perakaunannya dan memulakan jenama barang kemasnya sendiri, Wanderlust + Co, di apartmen satu bilik tidurnya di Melbourne. Kini mereka seperti Gigi Hadid, Jessica Alba dan Kendall Jenner memakai rekaannya. Low juga bekerjasama dengan Women for Women International menggunakan Wanderlust + Co untuk menyokong wanita yang terselamat dalam peperangan dengan melengkapkan mereka dengan kemahiran untuk hidup berdikari.

Baca Lagi | Top 10 Fakta Paling Menarik Tentang Malaysia

Baca Lagi | 7 perkara Malaysia Terkenal

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

7 perkara Malaysia Terkenal

Read Next

PKR menyeru Ismail Sabri kerana mempersoalkan pengampunan diraja Anwar sebelum PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.