The Malaysia Post

Warisan Budaya dan Mercu Tanda Sejarah Malaysia yang Kaya

Temui Budaya & Warisan Malaysia yang Kaya

Hari 1: Kuala Lumpur | Penemuan Modal Kenangan

Tiba di Kuala Lumpur – juga dikenali sebagai KL – ibu negara Malaysia, terletak di sepanjang pantai barat Semenanjung Malaysia. KL adalah salah satu bandar paling pesat berkembang di Asia Tenggara dan ibu kota termuda di rantau ini.

Bagi pelawat, ia menyajikan gabungan pesona dunia lama dan kecanggihan dunia baharu yang memabukkan. Terokai tempat membeli-belah dan masakan terkenal di bandar kosmopolitan ini, selain mengagumi beberapa mercu tanda utamanya, keajaiban seni bina moden dan tapak warisan kolonial.

Hari 2: Kuala Lumpur – Melaka | Ikuti Jejak Warisan di Bandar Warisan UNESCO

Bertolak awal untuk pemanduan lebih dua jam ke negeri bersejarah Melaka (Melaka). Pernah menjadi pelabuhan perdagangan yang strategik, Melaka dianggap sebagai tempat kelahiran akar sejarah dan budaya negara. Kaya dengan bangunan warisan dan mercu tanda, ibu negeri, Bandaraya Melaka, hari ini diiktiraf sebagai Bandar Warisan Dunia UNESCO – destinasi menarik untuk menemui warisan berabad-abad lamanya kuasa penjajah Eropah.

Lawatan warisan sehari penuh kami bermula di Kompleks Sejarah A Famosa, kubu Portugis abad ke-16 dan salah satu peninggalan seni bina Eropah tertua di Asia yang masih hidup. Ini mengandungi runtuhan Gereja St. Paul dan Porta de Santiago, yang terakhir, satu-satunya bahagian kubu yang masih utuh. Teruskan ke Kuil Cheng Hoon Teng abad ke-17 dan Jonker Street yang sibuk di Chinatown.

Baca Lagi | Ubah Fikiran Anda, Untuk Ubah Kehidupan Anda

Baca Lagi | Aktiviti Sukan dan Rekreasi Popular di Malaysia

Hari 3: Kuala Lumpur | Kuil Gua Pinggir Bandar dan Sorotan KL yang Menarik

Lawatan sehari penuh Kuala Lumpur kami bermula di pinggir bandar luar ibu negara. Di Kilang Batik, pelajari tentang teknik teliti yang diperlukan untuk mencipta batik tradisional – tekstil Melayu yang ikonik – dan seni lukisan lilin kuno yang rumit. Terus ke Batu Caves. Dianggap sebagai mercu tanda agama Hindu yang penting, bahagian dalam gua kuil gua ini mengandungi kuil, lukisan dan patung yang mengagumkan.

Di Royal Selangor, pengeluar produk pewter terkemuka di Malaysia, ikuti lawatan kilang berpandu untuk mengetahui sejarah peralatan piuter dan bagaimana produk berkualiti tinggi ini dicipta dengan ketukangan yang luar biasa. Kemudian, temui beberapa struktur seni bina dan permata bersejarah yang paling berpengaruh di Kuala Lumpur; ini termasuk Monumen Negara, Bangunan Sultan Abdul Samad dan Menara Berkembar Petronas – struktur berkembar tertinggi di dunia.

Days 4-5: Kuala Lumpur – Penang | Jelajah Bandar Pagi, Bukit Pulau Pinang dan Penemuan Kuil

Terbang ke Pulau Pinang yang indah, destinasi percutian yang terkenal di dunia dan “Mutiara Timur”. Hari anda bebas pada masa lapang. Pada hari kedua, mulakan lawatan pagi ke George Town. Dinamakan sempena nama raja British dan memancarkan daya tarikan kolonial, ibu kota pulau yang menawan itu kini menjadi Bandar Warisan Dunia UNESCO, sebagai pengiktirafan terhadap warisan budaya dan sejarahnya yang terpelihara dengan baik.

Di sepanjang jalan yang menggugah dan sibuk, terokai tarikan utama seperti Weld Quay (Jeti Chew) dan Kuil Buddha Berbaring. Kemudian, terus ke Penang Hill (Flagstaff Hill); di sekitar 838m (2,750 kaki) di atas paras laut, ini adalah pusat peranginan bukit tertua di Malaysia dan salah satu tarikan paling popular di Pulau Pinang. Naik Kereta Api Penang Hill rekaan Switzerland ke puncak, salah satu sistem funikular tertua di dunia, kemudian kagumi pemandangan pulau yang menakjubkan dan seterusnya. Perhentian terakhir kami ialah Kek Lok Si abad ke-19, kuil Buddha terbesar di Malaysia.

Hari 6: Pulau Pinang | At Leisure on “Mutiara Timur” Malaysia

Manjakan diri dengan riadah seharian di Pulau Pinang. Terdapat banyak cara untuk menghabiskan masa anda, terutamanya di dua destinasi paling popular di pulau itu. Luangkan hari yang santai di pantai paling terkenal di Pulau Pinang, Batu Ferringhi. Bersama-sama dengan hamparan pasir putih lembut yang tidak berkesudahan, pantai yang indah ini juga dipenuhi dengan pelbagai pilihan tempat makan, aktiviti sukan air dan pasar malam yang sibuk. Sebagai alternatif, di George Town, terokai pemandangan budaya dan bersejarah yang lebih berwarna-warni dan beli-belah untuk cenderahati. Jangan ketinggalan mencuba masakan lagenda pulau itu. Pulau Pinang – dan terutamanya George Town – dianggap sebagai pusat kulinari Malaysia, dengan makanan jalanan yang asli dan pelbagai etnik dianggap sebagai antara yang terbaik di dunia.

Hari 7: Berlepas

Percuma pada masa lapang sehingga pemindahan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang untuk penerbangan seterusnya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Aktiviti Sukan dan Rekreasi Popular di Malaysia

Read Next

AS Tarik Larangan Import ke atas Pembuat Sarung Tangan Malaysia YTY

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.