The Malaysia Post

Aktiviti Sukan dan Rekreasi Popular di Malaysia

Aktiviti Sukan dan Riadah

Pantai Malaysia yang luas dengan air yang hangat, jernih dan sering kaya dengan karang menjadikannya sebuah negara bertaraf dunia untuk semua jenis sukan air. Kebanyakan pantai mempunyai kemudahan yang dibangunkan dengan baik termasuk penyewaan peralatan dan pelajaran untuk berkanu, berkayak, menyelam, snorkeling dan luncur angin.

Perairan yang jernih dan banyak ikan tropika serta batu karang di Malaysia menjadikan snorkeling dan menyelam satu kemestian bagi mana-mana penggemar air. Ini adalah benar terutamanya mengenai Rizab Marin Pulau Sipidan Sabah dan pantai timur Semenanjung, dengan pulau-pulau seperti Perhentian, Redang, Kapas dan Tioman.

Kedai menyelam, contohnya di Kota Kinabalu di Sabah dan Miri di Sarawak, menawarkan kursus pensijilan yang merangkumi semua, yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, daripada kursus air terbuka untuk pemula (sekitar RM1300), sehinggalah kepada sijil induk menyelam (RM2200). Jika anda sudah layak, jangkakan untuk membayar RM180 sehari untuk perjalanan menyelam termasuk penyewaan peralatan.

Kebanyakan rumah tamu tepi pantai menyewa peralatan snorkeling sekitar RM20 sehari. Beberapa kawasan snorkeling yang popular menandai lorong untuk bot bermotor dengan garisan pelampung – kekal di sebelah kanan barisan untuk mengelakkan kemalangan yang teruk. Jika anda tidak pasti tempat yang selamat untuk berenang atau snorkeling, sentiasa dapatkan nasihat tempatan. Jangan sekali-kali menyentuh atau berjalan di atas karang kerana ini akan menyebabkan kerosakan yang tidak boleh diperbaiki – selain itu, anda berisiko memijak duri landak laut yang menindik perisai, atau pertemuan menyakitkan dengan karang api.

Luncur angin masih belum berlepas di semua kecuali resort paling mahal di Malaysia, kecuali Cherating. Teluknya yang besar, terbuka dan perairan cetek menyediakan keadaan yang hampir sempurna semasa musim monsun timur laut.

Berakit Air Putih

Berakit arung telah menjadi aktiviti popular di Sungai Padas Sabah, sungai gred 3 yang, di hujung utaranya, mengalir melalui Gaung Padas yang menakjubkan. Peluang untuk berakit di Semenanjung Malaysia cenderung berada di tempat terpencil di kawasan pedalaman; sebaiknya pergi dengan pengendali seperti Pengembaraan Nomad (wnomadadventure.com) atau Ekspedisi Khersonese (wthepaddlerz.com). Jangkakan kos sehari berakit sekitar RM250, termasuk peralatan.

Baca Lagi | Anwar Mengumumkan Panel Khas Menasihatinya Mengenai Kewangan

Baca Lagi | Ubah Fikiran Anda, Untuk Ubah Kehidupan Anda

Trekking

Majoriti trek di Malaysia memerlukan pemikiran dan persediaan. Selain matahari yang terik, iklim tropika boleh mengeluarkan hujan lebat tanpa amaran, yang dengan cepat menjejaskan keadaan denai atau ketinggian sungai – perjalanan yang bermula dengan sepuluh jam boleh mengambil masa dua kali lebih lama. Walau bagaimanapun, masa dalam setahun bukanlah faktor yang sangat penting apabila merancang perjalanan. Walaupun pada musim hujan (Nov–Feb) denai boleh berjalan perlahan (atau ditutup atas sebab keselamatan), keadaan kurang lembap pada masa itu, dan taman dan lawatan pengembaraan tidak terlebih langgan.

Trek di taman negara hampir selalu memerlukan anda pergi dalam kumpulan dengan pemandu; pengembara solo biasanya boleh menyertai kumpulan sekali di sana. Kos dan syarat berbeza antara taman; setiap akaun taman dalam Panduan mengandungi butiran, manakala pengendali pelancongan di Kuala Lumpur, Kuching, Miri dan Kota Kinabalu (disenaraikan di seluruh) juga boleh memberikan maklumat tentang syarat dan pilihan di taman.

Bagi pengembara yang tidak berpengalaman, Taman Negara mungkin merupakan tempat terbaik untuk bermula, menawarkan pelbagai pilihan berjalan kaki, kebanyakannya boleh dilakukan tanpa pemandu, manakala Taman Negara Bako di barat daya Sarawak menawarkan pendakian yang agak mudah sepanjang hari. Bagi mereka yang lebih berpengalaman, taman-taman lain di Sarawak, terutamanya Gunung Mulu, sepatutnya menawarkan cabaran yang mencukupi untuk kebanyakan citarasa, manakala Lembangan Maliau Sabah berada pada tahap yang sangat mencabar. Taman Endau-Rompin yang sebahagian besarnya tidak boleh diakses di selatan Semenanjung Malaysia adalah untuk ekspedisi yang serius sahaja. Taman Gunung Kinabalu di Sabah berada dalam kelasnya yang tersendiri, pendakian ke puncak gunung merupakan gabungan yang mencabar tetapi sangat bermanfaat antara trekking dan mendaki.

Senarai Semak Peralatan Perkhemahan dan Trekking

Memandangkan perkhemahan dan trekking tidak begitu popular di kalangan rakyat Malaysia, anda perlu membawa peralatan anda sendiri jika boleh – terutamanya barangan teras seperti khemah dan beg tidur – atau membeli versi buatan tempatan yang boleh didapati di pasaran dan kedai produk am. Ini mungkin tidak kelihatan baik atau tahan lama, tetapi sekurang-kurangnya tidak memerlukan kos yang besar.

But mendaki amat sukar ditemui, walaupun kasut slip-on getah (kasut gatah) sekeping berharga RM10 dijual di merata tempat (sehingga saiz 40). Banyak pemandu taman negara menggunakannya semasa ia kering serta-merta dan memberikan cengkaman yang baik pada lantai hutan, tetapi ia tidak sesuai untuk trekking berbilang hari di kawasan yang sukar.

Terdapat kedai peralatan luaran yang kecil (dan sangat mahal) “betul” di KL, Kota Bharu dan tempat lain; anda juga mungkin boleh menyewa beberapa perkara yang anda perlukan di tapak, terutamanya di Taman Negara, atau membekalkannya sebagai sebahagian daripada mendaki

Emas

Golf ialah satu lagi sukan popular di negara ini dan landskap yang pelbagai di negara ini juga memastikan bahawa banyak padang golfnya boleh menawarkan pelbagai tetapan – daripada hutan hujan atau gunung ke pantai atau bandar.

Spa

Satu lagi aktiviti riadah yang popular di Malaysia ialah melawat salah satu pusat spa tradisional yang terkenal di dunia. Ini bertujuan untuk menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan menggunakan gabungan terapi kuno dan moden yang terdapat dalam budaya Timur.

Anda boleh mendapatkan butiran aktiviti ini dalam bahagian ini. Hanya semak imbas halaman yang disenaraikan di sebelah kiri untuk mengetahui lebih lanjut.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ubah Fikiran Anda, Untuk Ubah Kehidupan Anda

Read Next

Warisan Budaya dan Mercu Tanda Sejarah Malaysia yang Kaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.