The Malaysia Post

Ubah Fikiran Anda, Untuk Ubah Kehidupan Anda

Ubah Fikiran Ubah Hidupmu

Sebenarnya terdapat beberapa sebab mengapa mengubah fikiran anda sebenarnya boleh menjadi peristiwa yang positif.

Sejak kecil, ramai di antara kita diceritakan dan diajar perkara yang tidak tepat.

Ya, guru dan ibu bapa kami ada yang salah.

Namun kerana kami masih muda, kami menyerap cerita tentang dunia di sekeliling kami dan diri kami sendiri. Kami menganggap ia adalah kebenaran.

Dan kemudian suatu hari kita bangun dan menemui perkara yang kita percaya dahulu tidak lagi benar.

Pada ketika ini anda mempunyai pilihan untuk dibuat pada ketika ini – anda boleh terus mempercayai pembohongan. Anda boleh mengekalkan minda hidup kecil itu kerana mungkin setiap kali anda tidak berjaya anda dipuji dan diterima bukannya digalakkan dan didorong untuk melakukan yang lebih baik.

Mungkin suatu ketika dahulu melakukan yang lebih baik dan membuat perubahan entah bagaimana dilihat dan ditafsirkan sebagai salah dan tidak boleh diterima.

Saya mendengar untuk memberitahu anda bahawa matlamat sebenar dalam hidup adalah untuk BERKEMBANG dan berubah.

Untuk mencapai matlamat ini, kita perlu menyemai dan menggalakkan dalam diri anak-anak kita dan DIRI KITA minda pertumbuhan.

Buang Label

Kadang-kadang kita diberi label dan, terlalu kerap, kita tidak tahu bahawa kita tidak perlu menerima atau mengenal pasti dengan label tersebut.

Kita mungkin diajar bahawa Sam adalah jenius matematik dalam keluarga manakala Sarah adalah seorang yang artistik – pemikiran mengehadkan yang lebih kurang tetap.

Baca Lagi | PM Anwar Akan Membuat Lawatan Rasmi ke Thailand Esok

Baca Lagi | Anwar Mengumumkan Panel Khas Menasihatinya Mengenai Kewangan

Label Diperbuat daripada Balang, Bukan Orang

– Adakah anda tahu bahawa anda boleh menukar label tersebut dengan bekerja lebih keras untuk menjadi apa sahaja yang anda inginkan dalam hidup? Adakah anda sedar anda mempunyai potensi untuk berubah?

– Orang ramai berubah sepanjang masa! Anda juga mempunyai pilihan itu kawan saya.

– Mulakan dengan menyedari bahawa anda berkebolehan dan mempunyai keupayaan untuk mengubah minda anda. Ini adalah langkah pertama untuk mengubah fikiran anda.

– Kenali bahawa anda boleh menukar label anda pada bila-bila masa. Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih untuk menanggalkannya.

– Seterusnya, sudah tiba masanya untuk bekerja. Tiada perubahan yang datang tanpa melibatkan kerja.

Amalan untuk Diambil

Jika anda seorang ibu bapa, terdapat langkah-langkah tertentu yang boleh anda ambil untuk memudahkan minda pertumbuhan.

– Mulakan dengan memberi anak anda cara dan cara untuk mencapai matlamat yang lebih tinggi daripada melabel mereka sebagai “tidak pandai dalam matematik,” atau “lebih baik dalam seni.”

– Jangan tetapkan bar yang terlalu tinggi, kerana jangkaan dan matlamat yang tidak realistik tidak berfaedah.

– Jangan tetapkan bar terlalu rendah supaya tiada cabaran atau pertumbuhan dimulakan.

– Tawarkan kritikan yang membina untuk membolehkan anak anda mencapai dan membesar, yang menghantar mesej bahawa mereka pastinya mampu melakukan perkara yang hebat selagi mereka mahu.

– Pemikiran pertumbuhan adalah untuk semua orang!

Jika anda seorang guru atau jurulatih:

– Adalah lebih baik untuk memudahkan pertumbuhan dengan memberi motivasi daripada melabel atau melihat pelajar atau atlet anda sebagai seseorang yang, “tidak sehebat” orang lain atau “tidak berbakat dalam bidang atau kemahiran tertentu.”

– Pertimbangkan setiap ahli pasukan sebagai individu. Berusaha untuk mengetahui kelemahan mereka. Dengan cara ini, anda boleh menumpukan perhatian kepada cara untuk mencabar mereka.

– Cabar mereka untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dengan memberi motivasi dan bukannya menganggap mereka “seadanya” dalam mana-mana arena.

– Beri mereka kepercayaan bahawa mereka boleh dan akan bekerja keras untuk mencapai hasil yang lebih besar; bahawa mereka boleh diregangkan untuk berkembang.

Apabila Ia Datang untuk Mengubah Fikiran anda, anda Ada Pilihan

Anda perlu memahami perkara ini – sesiapa sahaja boleh mengubah hidup mereka. Semuanya terpulang kepada anda untuk merealisasikannya!

Hadapi bidang kehidupan anda yang paling lemah anda. Mulakan di sana dahulu kerana mengelak tidak berfungsi.

Bekerja keras dalam bidang itu untuk cemerlang, jangan pernah berhenti belajar dan jangan pernah takut untuk mengubah fikiran anda.

Anda mempunyai hak untuk berbuat demikian jika anda tahu ia sesuai untuk anda! Tiada apa-apa yang perlu ditetapkan dalam batu selama-lamanya!

Anda benar-benar boleh melakukannya…

Read Previous

Anwar Mengumumkan Panel Khas Menasihatinya Mengenai Kewangan

Read Next

Aktiviti Sukan dan Rekreasi Popular di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.