The Malaysia Post

AS Tarik Larangan Import ke atas Pembuat Sarung Tangan Malaysia YTY

Larangan Import Barang Selama Setahun

Amerika Syarikat hari ini menarik balik larangan selama setahun ke atas import barangan yang dibuat oleh pembuat sarung tangan getah Malaysia YTY Industry Holdings Sdn Bhd, berkata firma itu telah menyelesaikan disyaki penyalahgunaan buruh.

Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) AS telah mengharamkan produk YTY pada Januari, 2022, memetik bukti munasabah yang menunjukkan penggunaan “buruh paksa” dalam operasi pembuatan YTY, termasuk kehidupan yang kesat dan keadaan kerja.

Hari ini, CBP berkata YTY telah mengambil pelbagai langkah pembetulan untuk menangani penunjuk buruh paksa, dan syarikat itu telah membayar balik pekerja asing untuk yuran pengambilan yang mereka bayar dan menugaskan audit sosial bebas.

“Oleh itu, CBP menentukan bahawa sarung tangan pakai buang YTY Group tidak lagi dihasilkan menggunakan buruh paksa,” kata agensi Kastam dalam satu kenyataan.

Baca Lagi | Aktiviti Sukan dan Rekreasi Popular di Malaysia

Baca Lagi | Warisan Budaya dan Mercu Tanda Sejarah Malaysia yang Kaya

Pembekal Utama Minyak Sawit dan Sarung Tangan Perubatan Dunia

Syarikat-syarikat Malaysia, termasuk beberapa pembekal utama minyak sawit dan sarung tangan perubatan dunia, telah mendapat perhatian yang lebih tinggi berhubung penderaan yang disyaki terhadap pekerja asing, sebahagian besar tenaga kerja pembuatan negara.

Selepas larangan itu tahun lepas, YTY berkata ia telah membuat “kemajuan yang boleh dibuktikan” dalam rawatan pekerja asing sejak awal 2019, dan ia terkejut dengan larangan itu. Ia tidak segera tersedia untuk ulasan hari ini.

Read Previous

Warisan Budaya dan Mercu Tanda Sejarah Malaysia yang Kaya

Read Next

Pengembara Bersedia Membiayai Pembangunan Lapangan Terbang Daripada Kerajaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.