The Malaysia Post

Pengembara Bersedia Membiayai Pembangunan Lapangan Terbang Daripada Kerajaan

Perjanjian Operasi Baharu Kerajaan Malaysia

Kerajaan Malaysia hari ini mengumumkan ia telah bersetuju secara prinsipnya kepada Perjanjian Operasi baharu (OA 2023) antara Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB), termasuk mewujudkan akaun amanah pembangunan baharu semata-mata untuk pembangunan lapangan terbang melalui sumbangan daripada pengguna lapangan terbang itu sendiri.

Digelar Dana Pembangunan Lapangan Terbang (ADF) dan pengubah permainan, Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata sumbangan daripada pengguna lapangan terbang seperti orang awam dan pengendali penerbangan akan disalurkan ke akaun amanah baharu di bawah OA 2023.

“Dengan rangka kerja perjanjian operasi baharu ini, terdapat fleksibiliti dalam kaedah membiayai kos pembangunan lapangan terbang. Kita masih boleh mengekalkan kaedah pembiayaan sedia ada tetapi kini MAHB mempunyai alternatif mereka sendiri melalui mana-mana mekanisme model pemulihan pelaburan yang sesuai.

“Lima puluh peratus komponen Caj Perkhidmatan Penumpang (PSC) yang diambil kira dalam pengiraan Yuran Pengguna akan disalurkan ke akaun amanah ADF.

“Peratusan PSC atau komponen lain dalam Yuran Pengguna yang akan disumbangkan kepada akaun ADF akan disemak setiap tiga tahun,” katanya pada sidang media di kementerian itu di sini.

Cukai lapangan terbang

PSC, yang dahulunya dikenali sebagai “Cukai Lapangan Terbang”, dibayar oleh penumpang yang berlepas dan dikutip oleh syarikat penerbangan masing-masing selepas pembelian tiket dan hanya dibayar kepada Malaysia Airports selepas tamat penerbangan.

Setakat hari ini, kadar PSC sedia ada yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) untuk domestik ialah RM11; Antarabangsa (Asean) pada RM35 dan Antarabangsa (bukan Asean) pada RM73.

Loke menjelaskan bahawa MAHB hanya bertanggungjawab menguruskan lapangan terbang di bawah perjanjian MAHB sedia ada dan sebarang bentuk pembiayaan kos pembangunan lapangan terbang mesti diperoleh daripada peruntukan kerajaan di bawah perbelanjaan pembangunan tahunannya, sekali gus memberi tekanan kepada tabung kerajaan.

Baca Lagi | Warisan Budaya dan Mercu Tanda Sejarah Malaysia yang Kaya

Baca Lagi | AS Tarik Larangan Import ke atas Pembuat Sarung Tangan Malaysia YTY

“Selain itu, pelaksanaan OA 2023 akan membolehkan MAHB membantu mengurangkan beban kerajaan dengan mengambil alih kos pembangunan lapangan terbang berdaya saing pada masa hadapan,” katanya.

Sehubungan itu, Loke berkata MAHB diberi autonomi untuk membentuk kerjasama dengan mana-mana pihak yang berminat termasuk pelabur asing untuk melabur dalam pembangunan lapangan terbang masa depan tertakluk kepada garis panduan dasar kerajaan sedia ada.

Di bawah OA 2023, Loke juga berkata terma material baharu itu akan menyaksikan MAHB mengendalikan, mengurus, menyelenggara dan membangunkan 39 lapangan terbang dan lapangan terbang (Lapangan Terbang Berlepas dan Mendarat Pendek, atau STOLports) di Malaysia untuk tempoh sehingga 2069.

Mengenai mekanisme model pemulihan pelaburan di atas, Loke berkata ia akan tertakluk kepada persetujuan bersama kedua-dua pihak dengan purata wajaran kos modal, yang hanya akan ditentukan apabila sesuatu projek hendak dilaksanakan dengan kelulusan kerajaan.

Perjanjian Bersama dengan MAHB

Beliau juga berkata kerajaan Malaysia berhak untuk menstruktur semula industri lapangan terbang melalui pengelompokan, pengukiran, pelupusan lapangan terbang, penutupan lapangan terbang sedia ada atau penstrukturan semula pemilikan mana-mana kemudahan tertakluk kepada persetujuan bersama dengan MAHB.

Ketika ditanya berapa banyak ADF terkumpul dari semasa ke semasa akan dianggap besar, Loke berkata beliau tidak dapat memberikan angka yang tepat tetapi menekankan bahawa dana yang disalurkan ke dalam akaun amanah akan semata-mata untuk tujuan pembangunan lapangan terbang.

“Kerajaan menerima hasil melalui Yuran Pengguna ke dalam dana disatukan yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan lain.

“Sekarang ini apa yang kami lakukan ialah sebahagian daripada pendapatan ini disalurkan kepada dana ini dan ini bertujuan sepenuhnya untuk pembangunan lapangan terbang.

“Saya tidak boleh menggunakan ADF untuk membina landasan kereta api contohnya,” katanya.

Menurut laman web MAHB, syarikat itu kini mengendalikan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports di Malaysia.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

AS Tarik Larangan Import ke atas Pembuat Sarung Tangan Malaysia YTY

Read Next

Robot Humanoid untuk mengambil Peringkat Tengah di UN Meet pada AI

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.